Rekolekciju na temu „Sinodalnost i pastoralni izazovi“ predvodio dr. don Nediljko Ante Ančić.

Rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 16. ožujka u Svetištu Gospe od Vrpolja. Rekolekciju je predvodio  pastoralni vikar i voditelj Povjerenstva za Sinodu Splitsko makarske nadbiskupije  dr. don Nediljko Ante Ančić. Govorio je na temu „Sinodalnost i pastoralni izazovi“.

Govorio je općenito o sinodi i dokumentima vezanim uz sinodu. Istaknuo je kako je važno  organizirati sinodalni hod u župama. Važno je shvatiti poruku sinode kako bi se produbilo zajedništvo svih vjernika i kako bi što više vjernika sudjelovalo u životu Crkve, kazao  je vlč. Ančić. Naglasio je nakanu ove Sinode da se proširi na sve vjernike i specifičnost sinodalnosti kao duhovnog procesa obnove i obraćenja struktura i mentaliteta Crkve čiji je glavni akter Duh Sveti.

Prigodno se obratio generalni vikar i povjerenik Šibenske biskupije za sinodu mons. Marinko Mlakić. Svećenike je upoznao sa dosadašnjim radom povjerenstva za sinodu predstavljajući pripremljeni letak, upitnik i materijale – svojevrsne kateheze za susrete različitih grupa po župama. Kratko je izvijestio o dosadašnjim sinodalnim susretima mladih, obiteljski zajednica i redovnica. Potaknuo je sve na sudjelovanje u sinodalnom hodu.

U trećem dijelu Rekolkecije povjerenici su iznijeli aktualne programe koji slijede.

Najavljen je Križni put za mlade od Blizne do Marine, u subotu 2. travnja. Povjerenik don Gabrijel Jagarinec predstavio je i program Nacionalnog susreta za mlade koji će biti u Bjelovaru 17. rujna te pozvao na prve pripreme i prijave koje će započeti 1. svibnja, te trajati do Velike Gospe.

Povjerenik za Misije, don Tomislav Puljić izvijestio je o susreti biskupijskih povjerenika za misije i potaknu na primanje časopisa Radosna vijest koji je proslavio 50 godina izlaženja.

Biskup je predstavio novog povjerenika za pastoral obitelji fra Željka Klarića, župnika na Vidicima, koji će u tom dijelu zamijeniti dosadašnjeg povjerenika mons. Roka Glasnovića, sada dubrovačkog biskupa.

Povjerenik za duhovna zvanja don Ante Omazić izložio je svećenicima mogućnost posjeta Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu i podijelio materijale za pobožnost prvih subota na nakanu za  nova duhovna zvanja.

Biskup Rogić pročitao je svećenicima posljednji dopis vezan uz mogući smještaj izbjeglica iz Ukrajine u koliko postoje takve mogućnosti po župama te dao smjernice na koji način prikupljati pomoć, uz poticaj na redovitu molitvu za mir.

Na koncu su zaključeni dogovori oko slavlja krizmi za ovu godinu. Susret je zaključen molitvom i zajedničkim objedom.

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …