Župna zajednica na Vidicima proslavila je nebeskog zaštitnika svetog Petra apostola.

Župna zajednica na Vidicima proslavila je u ponedjeljak 29. lipnja svog nebeskog zaštitnika svetog Petra apostola. Svečano misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić u koncelebraciji sa župnikom Vidika fra Ivanom Penavom, gvardijanom samostana svetog Frane fra Ivanom Baradarićem i župnikom Zablaća i Madaline paterom Paulom Karimom.

U homilji biskup Rogić osvrnuo se na misna čitanja. Govoreći o prvom čitanju iz Djela apostolskih u kojem Gospodin oslobađa Petra iz tamnica biskup je kazao kako je Bog vodio život sv. Petra. „Kad je najgore, pokazuje mu i na čudesan način svoju blizinu. Neće ga napustiti, providjet će rješenje, okrenut će sve na dobro. To ne znači da Petar neće okusiti nevolja, da će mu u poslanju koje je primio biti lako. Baš suprotno. Kao da će niz nevolja u Petrovu životu biti potreban baš zato da se uvijek osloni samo na Gospodina. Da pouzdajući se u Njega uvijek iznova pronalazi životnu snagu nositi se s poteškoćama. To nam svjedoči i ova zgoda iz zatvora“.

Pavao pak piše Timoteju, pred kraj svoga života, kako je svoje poslanje doživio kao žrtvu ljevanicu – to znači trajno prinošenje svakodnevnih poteškoća kao osobu žrtvu za vječno spasenje. Približava se kraj, trka se dovršava i što mu je najvažnije – čime se to najviše ponosi? Radostan je da je vjeru sačuvao! U svemu ga je nosila nada u vječni život s Bogom u koji odlazi nakon što će doći dan njegova napuštanja ovoga svijeta. Sve je tom cilju podredio. S ljubavlju je čekao taj susret s uskrslim Kristom, koji će trajati zauvijek, kazao je biskup komentirajući drugo čitanje.

Isus je u Evanđelju upitao učenike „Što vi kažete – tko sam ja?“ Petar uzima riječ. On već tada zna. Dobio je tu milost od Boga. Ti si Krist – pomazanik – sin Boga živoga. Isusov odgovor na to. Blago tebi Šimune jer ti je darovana ta spoznaja, ne po tijelu i krvi, ne tvojom zaslugom i pameću, nego darom s Neba. Zato češ postati Stijena na kojoj će biti utemeljena Crkva, kazao je biskup.

Naglasio je kako je u tome  čudo Božje blizine i snaga Crkve: utemeljena je na Kristu, on je taj zaglavni kamen. Ne snagom ljudskom nego snagom Božjom. To su i Petar i Pavao svjedočili, za to su život dali. Na njihovoj vjeri i mi se danas grijemo. Tolike generacije i stoljeća naroda Božjeg iznikle su na njihovoj vjeri, snagom Božje blizine i pomoći.

Kazao je kao je vjernički put, put Petra i Pavla. „Nije li to jedini način suočiti se sa svakom kušnjom, mukom, bolešću, nevoljom bilo koje vrste. Moliti kao Petar i Pavao: Kao toliki sveci i Božji ugodnici do naših dana: U tebe se Gospodine uzdamo. Sačuvaj nas od zla. Naša je sigurnost u tebi. A daj da iz svakog iskušenja izađemo ojačane vjere koja tebi ide u susret, sada i jednom zauvijek“, zaključio je biskup homiliju.

Pogledajte još

U smaostanu svetog Frane proslavljen je blagdan jezika svetog Ante.

Dana 18. veljače 2024. o Prvoj korizmenoj nedjelji u crkvi sv. Frane u Šibeniku, mjestu …

Susret animatora liturgijskog pjevanja Šibenske biskupije

Susret animatora liturgijskog pjevanja Šibenske biskupije održan je u subotu 17. veljače u Šibeniku. Okupljanje …

Vjerska emisija “Riječ nade” od ove subote samo na YouTube kanalu Šibenske biskupije.

Vjersku emisiju Šibenske biskupije “Riječ Nade” i dalje možete pratiti na YouTube kanalu Šibenske biskupije. …