Teovizija izdala knjigu „Poruke sv. Nikole Tavelića, ‘našeg sugrađanina’“. Knjiga sadrži pet homilija biskupa Srećka Badurine.

Izdavačka kuća „Teovizija“ u sunakladništvu samostana „Sv. Franjo Asiški“ franjevaca trećoredaca glagoljaša u Krku objavila je knjižicu „Poruke sv. Nikole Tavelića ‘našeg sugrađanina’“. Riječ je o pet propovijedi koje je o svečevu blagdanu od 1991. do 1995. godine izrekao tadašnji šibenski biskup Srećko Badurina. Izdanje je uredio Antun Badurina.

U jubileju proslave 50 godina od kanonizacije sv. Nikole Tavelića, Šibenčani, a i svi drugi imaju priliku ponovno produbiti svečevu poruku kroz riječi biskupa Srećka Badurine koje je izrekao u ratnim godinama (1991.-1995.).

U predgovoru krčki biskup Ivica Petanjak naglašava kako se u tim propovijedima, odnosno kako ih priređivač naziva porukama, „zrcale misli i srce samog biskupa Srećka, koji svetom Nikoli Taveliću prilazi kao Hrvatu, šibenskom sugrađaninu, redovniku franjevcu i svećeniku, a nadasve kao kršćaninu i mučeniku koji je svojim kršćanskim uvjerenjem i herojskom hrabrošću sve do mučeništva proslavio Boga, ali i sebe i sve one kojima je na bilo koji način pripadao po narodu, rodu, gradu, zvanju i pozivu“. Biskup daje osvrt na svaku od propovijedi, te šalje poruku čitatelju „pročitat ćeš ove poruke u jednom dahu, i poželjet ćeš ih opet čitati i prečitavati, i makar su odaslane u točno određeno vrijeme i u određenim okolnostima, vrijede za sva vremena i za svakog čovjeka, kao što to vrijedi Kristovo evanđelje koje je svevremensko i koje duboko proživljeno prožima svaku od ovih poruka“.

Kao svojevrsni uvod u „Pismu vjernicima u povodu 600. obljetnice mučeničke smrti sv. Nikole Tavelića“ u kojem biskup Srećko 5. studenoga 1991. piše „svetog mučenika častimo krvlju obliveni. Tko je mogao zamisliti takav program za njegov Jubilej!“ Na to pismo, nastavlja se prva propovijed o svečevu blagdanu, 14. studenoga 1991. u kojoj biskup u svetištu sv. Nikole u Šibeniku između ostaloga upozorava „čini se da se opet uspostavlja jedno sudište. Sudi se istini“. Ta je propovijed simbolično naslovljena „Svjedočiti istinu“.

Druga propovijed „Tko će optužiti izabranike Božje“ izrečena je dvije godine kasnije na istome mjestu, biskup u duhu evanđelja podsjeća kako je „nositi svoj križ svaki dan, uzimati ga iznovice svaki dan, suprotno od trčati samo za ugodnim, postaviti kao pravilo života užitak, lagodnost, bez obzira na moralnost, na poštenje, na smislenost“. „Prisno prijateljstvo s Kristom“ naslov je treće propovijedi od 14. studenoga 1994. u kojoj biskup ukazuje na Isusove riječi „Vi ste moji prijatelji“, te naglašava kako je to „nešto sasvim osobno, sasvim intimno“. Iz 1995. godine u knjizi su dvije propovijedi. U prvoj, na sam blagdan sv. Nikole u šibenskom svetištu, propovijed je naslovljena „Širenje i sužavanje vjere“. Posebno je progovorio o Nikolinoj revnosti za širenje vjere, te „poslušnosti i vjernosti učitelju Isusu Kristu i tom vjerovjesničkom pozivu koji je primio i koji je slijedio“. Posljednju iz niza poruka „Gubitnik može postati dobitnik“ biskup Badurina je izrekao 19. studenoga na proslavi sv. Nikole Tavelića u Lišanima, pokraj srušenog svetišta sv. Nikole Tavelića, ispred zapaljene župne kuće. Govoreći o ratnim stradanjima, biskup je upitao je li gubitak može biti dobitak? „Gubitak se pretvara u dobitak ako nas sve to stradanje ne rastavi od ljubavi Kristove, ako to prihvatimo kao i sveti mučenik Nikola Tavelić, kao način na koji se potvrđuje i učvršćuje vjernost prema Kristu; ako to nosimo u sebi kao odgovor na poziv Kristov: ‘Tko želi biti moj učenik, neka uzme križ svoj danomice i neka ide za mnom’“.

Pogledajte još

U Vodicama proslavljeno je Našašće svetog Križa.

Našašće svetog križa i Dana grada Vodica proslavljeni su u Vodicama u petak  3. svibnja. …

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …