Vjernici grada Šibenika proslavili svetkovinu Tijelova.

Vjernici grada Šibenika svetkovinu Tijelova proslavili su u četvrtak 16. lipnja zajedničkim misnim slavljem u katedrali svetog Jakova. Euharistiju u koncelebraciji sa svećenicima koji djeluju u gradu Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Nakon misnog slavlja uslijedila je svečana tijelovska procesija sa postajama na katedralnom trgu i kod crkve svetog Krševana.

Svetkovina Tijelova počela se slaviti u 13. stoljeću. Izrasla je iz potrebe da se tajna euharistijske Isusove prisutnosti još jače naglasi, još dostojnije slavi i dublje pronikne, doživi. Ubrzo su taj blagdan obilježile posebno svečane procesije koje su od davnina sastavni dio proslave Tijelova – i u našem narodu – a predstavljaju najuzvišeniji blagoslov po gradovima i selima. Isus prolazi našim gradom, našim ulicama gdje se odvija naš svagdašnji život, blagoslivlja ga i pokazuje svoju nazočnost, pokazuje da je naš životni suputnik i da nas vodi k sebi, poručio je biskup Rogić u homilji.

Naglasio je kako žrtva raspetog Spasitelja pretočena je u trajni spomen vječne ljubavi. Više se tom Savezu, toj Ljubavi ne pristupa po plemenu, ili narodnoj pripadnosti, nego po vjeri na koju je pozvan svaki čovjek koji traži Boga. Spomen žrtva, sveta misa čuva trajnost Božje ljubavi koje se neprestano razdaje na oltaru. Daruje svoju spasonosnu milost svakome koji s vjerom pristupa tom otajstvu. Smrt se Gospodnja naviješta i iščekuje njegov ponovni dolazak. Živi se spomen, živi se susret, osjeća blizina i iščekuje dolazak Uskrslog Gospodina u punini objave i susreta koji će trajati zauvijek. Nije samo znak ili simbol, nego stvarnost koja traje, kazao je biskup.
Vjernicima je kazao kako ih Gospodin hrani uskrslim, vječnim životom, kruhom s neba. Samo s njime možemo pobijediti sve nevolje prolaznosti ovoga svijeta. Samo s njime možemo provoditi, kako bi se danas reklo: ekologiju duha. Sačuvati dušu od prljavštine grijeha koji nas želi odvojiti od Gospodina.
Danas svijet nudi drugačiju hranu, a zatrovana hrana ne donosi život nego smrt. Ne donosi trajnu radost nego ju uništava. Ne zbližava ljude nego ih jedne od drugih udaljuje. Nije hrana vječnosti nego prolaznosti. Zato nas Isus zove k sebi da nam dade pravu hranu, pravu riječ, pravu radost i jedini istinski život. Veličina tog dara ostaje skrivena onome koji mu ne pristupa iz vjere. Samo očima vjere možemo dosita prihvatiti predragocjeni dar sakramenta euharistije koji je vrhunac svih sakramenata, koji nas čini baštinicima Kraljevstva Božjega, kazao je biskup Rogić.
Današnji blagdan prilika da obnovimo doličnost pristupanja stolu Gospodnjem. Da se potrudimo biti uvijek iznova što pripravniji na taj susret s Kristom čiste duše i ponizna duha. Neka doista blagdan Tijelova probudi u nama svijest o veličini tajne koju slavimo, da je slavimo s još više poleta, oduševljenja i zahvalnosti Bogu što nas je toliko ljubio da je htio biti s nama u sakramentu euharistije. Otkrivajmo u svakoj svetoj misi tu Božju blizinu, taj izvor života i zahvalnost Bogu za sva primljena dobročinstva, zaključio je biskup homiliju.

Pogledajte još

Uskrsno misno slavlje u Zatvoru u Šibeniku.

Šibenski biskup Tomislav Rogić u utorak 2. travnja pohodio je Zatvor u Šibeniku. U zatvorskoj …

Na Skradinskom buku održan Uskrsni Emaus.

Uskrsni Emaus ili Uskrsna euharistija u prirodi tradicionalno je slavljena na Uskrsni ponedjeljak 1. travnja, …

Uskrsno slavlje u katedrali svetog Jakova.

Šibenski biskup Tomislav Rogić na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 31. ožujka predvodio je svečano misno …