Vjernici grada Šibenika proslavili svetkovinu Tijelova. Misno slavlje i procesiju predvodio je biskup Tomislav Rogić.

Vjernici grada Šibenika svetkovinu Tijelova proslavili su u četvrtak 20. lipnja zajedničkim misnim slavljem u katedrali svetog Jakova. Euharistiju u koncelebraciji sa svećenicima koji djeluju u gradu Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas. Nakon misnog slavlja uslijedila je svečana tijelovska procesija sa postajama na katedralnom trgu i kod crkve svetog Krševana.

Vjernici su u procesiji molili za svećenička i redovnička zvanja u Šibenskoj biskupiji. Preko misnog slavlja i procesije pjevao je Mješoviti katedralni zbora pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandra i uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.

– Euharistija je ustanovljena na posljednjoj večeri. Tada je Isus pokazao svojim učenicima što će činiti njemu na spomen. Ono što kruh i vino označuju – Tijelo i Krv Kristovu – dogodit će se na Veliki Petak. Isus će sebe dati za spas svijeta. Po svetoj misi to predavanje Isusa za spas svijeta neprestance traje već gotovo 2000 godina. Bog nam se u Isusu darovao na najkonkretniji način. Postao je hranom za nas da njegovo razdavanje za spas svijeta ne prestane nikada. Neizmjerna Božja ljubav našla je načina da Bog uvijek ostane s nama, da se trajno možemo s njime sjedinjavati do onog konačnog susreta Oči u oči, Licem u lice, poručio je biskup Rogić u homiliji.

Gospodin nas hrani uskrslim, vječnim životom, kruhom s neba. Samo s njime možemo pobijediti sve nevolje prolaznosti ovoga svijeta. Samo s njime možemo provoditi, kako bi se danas reklo: ekologiju duha. Sačuvati dušu od prljavštine grijeha koji nas želi odvojiti od Gospodina, poručio je biskup koji je naglasio kako svijet nudi drugačiju hranu.

Zatrovana hrana ne donosi život nego smrt. Ne donosi trajnu radost nego ju uništava. Ne zbližava ljude nego ih jedne od drugih udaljuje. Nije hrana vječnosti nego prolaznosti. Zato nas Isus zove k sebi da nam dade pravu hranu, pravu riječ, pravu radost i jedini istinski život. Veličina tog dara ostaje skrivena onome koji mu ne pristupa iz vjere. Samo očima vjere možemo dosita prihvatiti predragocjeni dar sakramenta euharistije koji je vrhunac svih sakramenata, koji nas čini baštinicima Kraljevstva Božjega.

Današnji blagdan prilika da se osvijestimo u svom pristupanju euharistiji. Da obnovimo doličnost pristupanja stolu Gospodnjem. Da se potrudimo biti uvijek iznova što pripravniji na taj susret s Kristom čiste duše i ponizna duha. Neka doista blagdan Tijelova probudi u nama svijest o veličini tajne koju slavimo, da je slavimo s još više poleta, oduševljenja i zahvalnosti Bogu što nas je toliko ljubio da je htio biti s nama u sakramentu euharistije. Otkrivajmo u svakoj svetoj misi tu Božju blizinu, taj izvor života i zahvalnost Bogu za sva primljena dobročinstva, zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.

Pogledajte još

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …

Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u …