Vazmeno bdijenje u katedrali svetog Jakova.

„Vazmena noć u kojoj se prelistava, iščitava povijest Spasenja, Božji plan i kako je to Bog na čudesan način uvijek tragao za čovjekom, darovao mu život, pobijedio zlo, htio je novog čovjeka koji živi po Božju i k Bogu ide zauvijek. Sve to oslikava bogatstvom simbolike i Božje Riječi ovo uskrsno bogoslužje: svjetlo – voda – pomazanje – živi Kruh s neba i navještaj Uskrsnuća. Večeras smo i mi poput Petra koji s nevjericom ulazi u prazan grob. Što se dogodilo, kamo je Učitelj nestao?“, poručio je šibenski biskup Tomislav Rogić na Veliku subotu 8.travnja predvodeći obrede Vazmenoga bdijenja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku. Koncelebrirali su gvardijan samostana svetog Frane fra Josip Ivanović, kancelar  don Ivica Boko, župnik župe Baldekin don Tomislav Puljić,  katedralni župnik don Krešeimir Mateša, župni vikar u katedrali don Šime Pleadin i umirovljeni biskup Ante Ivas.

Preko Vazmenog bdijenja biskup Tomislav Rogić podijelio je sakramente kršćanske inicijacije odraslim kandidatima koji su se za sakramente pripremali u župi Presvetog Srca Isusova u Šibeniku. Troje ih je kršteno i krizmano, sedmero je krizmano, a četiri para su i vjenčana. Pripremao ih je župnik župe Presvetog Srca Isusova don Tomislav Puljić.

U homiliji biskup je ukazao ako uzvjerujemo: nema više kraja, nema više straha, nema više neizvjesnosti, nema više tame. U Kristu se ostvaruje punina života i postojanja. Vraća nam se izgubljena slika Božjeg lika što smo ju stvaranjem zadobili. Bog nas zauvijek grli kao svoju ljubljenu djecu, ov vječni Otac pun milosti, milosrđa, ljubavi. Na to smo braćo i sestre pozvani. Tom svjetlu Kristova uskrsnuća svakodnevno trebamo otvarati vrata svoje duše, da nas prosvijetli, očisti, osnaži za sve životne napore i neizvjesnosti, da s njime pobijedimo i zauvijek kraljujemo u kući Očevoj, kazao je biskup Rogić.

Tom izvoru života i svjetla pristupaju posebno večeras naši novokrštenici i krizmanici – da nas Duh Božji prosvijetli i nadahne, učvrsti u životnom izboru svjetla, istine i okrijepi kruhom života što nam ga Uskrsli Spasitelj ostavi za spomen vječni i trajnu vezu s njime. Večeras, na Uskrs ponovno izabiremo Krista za svjetlo svojega života kako bi se i na nama ostvarila Božja obećanja, kako bi doista bili njegov svjedoci u ovome svijetu i baštinici uskrsne pobjede koja nema kraja, poručio je biskup Rogić.

Pogledajte još

U gradskom kvartu Križ ponovno postavljeno raspelo po kojem je kvart i dobio ime.

Vjernici šibenske župe Presvetog Srca Isusova na  Baldekinu i župnik  don Tomislavom Puljićem, prije desetak …

Snažno svjedočanstvo Roberta Tomića na Katoličkoj akademiji.

Robert Tomić iz Posušja, čovjek koji je zbog kocke  izgubio gotovo sve, svoje snažno životno …

Brojni vjernici grada Šibenika proslavili svetkovinu Tijelova

Vjernici grada Šibenika svetkovinu Tijelova proslavili su u četvrtak 30. svibnja zajedničkim misnim slavljem u …