U župi Vidici započela trodnevnica pred svetkovinu svetog Petra i Pavla.

Molitvom Večernje u čast sv. Petru uz taktove duhovnih pjesama u izvedbi bračnog para Šunjerga započeli smo slavlje svete mise na prvi dan trodnevnice sv. Petru na Vidicima. Na svetoj misi okupili su se predstavnici ministranata, zborova mladih, skauta, biskupijskih animatora, framaša i članova katoličke malonogometne lige s kojima je župnik na raznim susretima surađivao. Bila je to prilika da se fra Ivan zahvali svima njima na zajedničkom hodu u vjeri kroz njegovih sedam godina mandata kao župnika na Vidicima.

Svetu misu predslavio je fra Ante Bešlić, župnik sv. Jeronima na Meterizama. U svojoj propovijedi istaknuo je poniznost sv. Petra koji je svojega učitelja Isusa tri puta zatajio, ali ga se Isus nije odrekao već i dalje zajedno s njime kao poglavarom gradi svoju Crkvu. Bog se ne odriče nikoga, a u čovjekovoj slabosti otkriva se snaga Božjeg djelovanja.

Podsjetio je i na riječi kojima starozavjetni pisac opisuje reakciju Sare na Božje obećanje da će ona starica zatrudnjeti, kako izvještava današnje prvo čitanje. Bog uzvraća Sari na njezinu nevjeru ponavljajući riječi: “Jesi, smijala si se!”, a fra Ante je i nas same usporedio sa Sarom u trenucima kada ne vjerujemo Bogu da je on svemoguć već se uzdamo samo u svoju ograničenu ljudsku snagu. No, Bog je taj koji određuje kada će se nešto dogoditi, pa makar se u našim ljudskim očima to činilo i nemogućim – poručio je fra Ante.

Na kraju svete mise prigodnim riječima obratio se i sam župnik fra Ivan Penava. Zahvalio se svim članovima katoličkih udruga mladih kao i svojim krizmanicima koji su također došli na svetu misu. Poželio je da se krizmanici priključe spomenutim katoličkim organizacijama i kroz njih nastave svoj hod u vjeri. Ujedno je podsjetio članove ovih udruga da iza njih stoje njihove obitelji i da se time utjecaj katoličkih udruženja povećava i iznad broja samih članova. Njihov rad i djelovanje utječe na cjelokupni društveni život u Šibeniku i okolici i pozvao ih je da osnuju forum katoličkih udruženja mladih u kojem bi zajedno koordinirali svoje djelovanje i time povećali svoju snagu. “Kad broj svojih članova pomnožite s brojem članova svojih obitelji i brojem svojih prijatelja vidite na koliko ljudi utječe vaš rad. I kad bi ste ujedinili svoja djelovanja i jedni druge pozivali na zajedničke akcije povećao bi se i vaš utjecaj u društvu i polako bi ste stvarali novo kršćansko društvenom mnijenje”, rekao je fra Ivan.

Sutra u nedjelju navečer na misi u 19 sati nastavljamo pripremu pred svetkovinu sv. Petra uz p. Areka Krasickog, župnika iz Mandaline i Zablaća.

izvor: https://svetipetar.wordpress.com

Pogledajte još

Održana rekolekcija svećenika Šibenske biskupije.

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 15. svibnja u prostorijama svetišta …

Gospa od Loreta proslavljena u Primoštenu.

…od 1. svibnja do 9. svibnja, svaku večer u župnoj crkvi sv. Jurja, na Gospinu …

Svetkovina Uzašašća proslavljena u župi Grebaštica.

Uzašašće Gospodinovo ili Križi, u četvrtak 9. svibnja svečano je proslavljeno u župi Grebaštica.  Prije …