U Kninu održan je svećenički dan Šibenske biskupije.

Svećenički dan za Šibensku biskupiju bio je ove godine u Knin, u srijedu 23. lipnja. Okupilo se tridesetak svećenika i redovnika zajedno s biskupom Tomislavom Rogićem i umirovljenim biskupom Antom Ivasom. Domaćini su bili franjevci gvardijan i župnik fra Josip Gotovac sa župnim vikarima fra Mariom Lemom i fra Filipom Čogeljom.

Okupljanje je započelo u 10 sati u župnoj dvorani pored crkve Gospe od velikog hrvatskog krsnog zavjeta. Uslijedila je zajednička molitva srednjeg časa u crkvi i obraćanje biskupa Rogića svećenicima. Biskup je progovorio o aktualnoj situaciji u biskupiji nakon ovih godinu i pol dana pandemije. Mnoge su aktivnosti odgođene ili otkazane. Redovite rekolekcije nije bilo od ožujka prošle godine. Nadamo se prestanku ovih izvanrednih okolnosti i povratku u normalu. Tada će nam trebati novi polet ne samo za pastoralne aktivnosti koje želimo obnoviti, susrete koje želimo ostvariti, nego i za nove odgovore na situacije u kojima ćemo se naći.

U proteklom razdoblju, usprkos bolesti, izolaciji, mjerama ograničenja, svećenici su uspjeli na župama održati redovitost liturgijskih slavlja, mogućnost svete ispovijedi i nužnu pripravu na sakramente, te jedni druge mijenjati kad je pojedini obolio ili bio u izolaciji. Na tome se biskup Rogić zahvalio svećenicima i potaknuo na ustrajnu molitvu za kraj pandemije. Pred kraj obraćanja kratko se osvrnuo na novi dokument Kongregacije za kler: Pastoralno obraćenje župne zajednice u službi evangelizacijskog poslanja Crkve, ističući glavne naglaske prvih brojeva kao poticaj za misijsko usmjerenje cijelog pastorala.

Po završetku molitve bila je mogućnost za svetu ispovijed, a potom je uslijedila sveta misa.

Nakon svete mise o povijesti Knina progovorio je nazočnim svećenicima djelatnik kninskog muzeja gosp. Goran Mrnjavac, opisujući na koncu sadašnjost Knina i okolice.

Završnu riječ imao je gvardijan fra Josip Gotovac tumačeći izgradnju i izgled crkve Gospe od velikog hrvatskog krsnog zavjeta.

Potom su se svećenici uputili na kninsku tvrđavu gdje su uz objed nastavili bratsko druženje.

Pogledajte još

Papa Franjo ustanovio Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. Slavit će se u nedjelju najbližu blagdanu sv. Joakima i Ane.

U nedjelju obilježavamo Prvi svjetski dan djedova i baka i starijih osoba. Papa Franjo je …

Sveti Ilija svećano je proslavljen je u Vrsnom. Misno slavlje predvodio je fra Ivan Bradarić.

Blagdna svetog Ilije svečano je proslavljen u Vrsnom u župi Boraja Svetu misu pored crkvice …

Obilježena 30. obljetnica progonstva žitelja župe sv. Mihovil Lišane

Planirana 13.  molitvena hodnja “ Koracima nade u istinu “  zbog velikog nevremena nije održana  …