U Kninu održan je svećenički dan Šibenske biskupije.

Svećenički dan za Šibensku biskupiju bio je ove godine u Knin, u srijedu 23. lipnja. Okupilo se tridesetak svećenika i redovnika zajedno s biskupom Tomislavom Rogićem i umirovljenim biskupom Antom Ivasom. Domaćini su bili franjevci gvardijan i župnik fra Josip Gotovac sa župnim vikarima fra Mariom Lemom i fra Filipom Čogeljom.

Okupljanje je započelo u 10 sati u župnoj dvorani pored crkve Gospe od velikog hrvatskog krsnog zavjeta. Uslijedila je zajednička molitva srednjeg časa u crkvi i obraćanje biskupa Rogića svećenicima. Biskup je progovorio o aktualnoj situaciji u biskupiji nakon ovih godinu i pol dana pandemije. Mnoge su aktivnosti odgođene ili otkazane. Redovite rekolekcije nije bilo od ožujka prošle godine. Nadamo se prestanku ovih izvanrednih okolnosti i povratku u normalu. Tada će nam trebati novi polet ne samo za pastoralne aktivnosti koje želimo obnoviti, susrete koje želimo ostvariti, nego i za nove odgovore na situacije u kojima ćemo se naći.

U proteklom razdoblju, usprkos bolesti, izolaciji, mjerama ograničenja, svećenici su uspjeli na župama održati redovitost liturgijskih slavlja, mogućnost svete ispovijedi i nužnu pripravu na sakramente, te jedni druge mijenjati kad je pojedini obolio ili bio u izolaciji. Na tome se biskup Rogić zahvalio svećenicima i potaknuo na ustrajnu molitvu za kraj pandemije. Pred kraj obraćanja kratko se osvrnuo na novi dokument Kongregacije za kler: Pastoralno obraćenje župne zajednice u službi evangelizacijskog poslanja Crkve, ističući glavne naglaske prvih brojeva kao poticaj za misijsko usmjerenje cijelog pastorala.

Po završetku molitve bila je mogućnost za svetu ispovijed, a potom je uslijedila sveta misa.

Nakon svete mise o povijesti Knina progovorio je nazočnim svećenicima djelatnik kninskog muzeja gosp. Goran Mrnjavac, opisujući na koncu sadašnjost Knina i okolice.

Završnu riječ imao je gvardijan fra Josip Gotovac tumačeći izgradnju i izgled crkve Gospe od velikog hrvatskog krsnog zavjeta.

Potom su se svećenici uputili na kninsku tvrđavu gdje su uz objed nastavili bratsko druženje.

Pogledajte još

U Kninu održano županijsko (biskupijsko) natjecanje iz vjeronauka.

U OŠ dr. Franje Tuđmana u Kninu u četvrtak 16. ožujka 2023. održana je županijska …

Priredba povodom Dan Katoličke osnovne škole u Šibeniku

Obilježavanje i proslava 15. obljetnice djelovanja Katoličke osnovne škole u Šibeniku započelo je u školi …

Održana rekolecija svećenika Šibenske biskupije na temu „Unutarcrkveni otpori u vremenima krize. Moralno – etički aspekt. “ govorio je dr. fra Ante Bekavac.

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 15. ožujka u prostorijama Svetišta …