U župi Blizna proslavljen je blagdan Male Gospe. Sudjelovao je velik broj vjernika.

U župi Blizna koju opslužuju franjevci provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu u Blizni Gornjoj proslavljen je 8. rujna blagdan rođenja blažene Djevice Marije. Procesiju i pjevane litanije predvodio je župnik fra Ferdo Jukić, a euharistijsko slavlje don Marko Trogrlić, policijski kapelan u Splitu i profesor povijesti na Filozofskom fakultetu u Splitu uz koncelebraciju župnika fra Ferde Jukića, don Donalda Markovića, župnika Ljubitovice, don Bože Škembera, župnika Prvić – Šepurine i don Stipe (Ćipa) Dukića, umirovljenog misionara iz njemačkih župa.

Misu je animirao zbor župe Uznesenja BDM iz Slatina na otoku Čiovu pod ravnanjem glazbenika za orguljama Miroslava Miše i nazočnost velikog broja Gospinih štovatelja iz same župe te iz Bristivice, Ljubitovice, Marine i Trogira. Među uzvanicima su bili Ante Bilić, bivši direktor Hrvatske pošte u Splitu, profesori povijesti na Filozofskom fakultetu u Splitu prof. dr. sc. Mladen Domazet i prof. dr. sc. Josip Vrandečić, marinski načelnik Ante Mamut-Batina, predsjednik OV Marine Davor Radić, savjetnik načelnika općine Marina Božo Jerković, Ante Brkan (brat dr. fra Jure Brkana – s geslom Mala Gospa se slavi  u Blizni), profesorica njemačkog i filozofije Zdravka Marjanica iz SSŠ “Blaž Jurjev Trogiranin” i ostali.

Na početku je fra Ferdo pozdravio okupljene vjernike i započeo molitvom ispred slike blažene Djevice Marije. Sliku su u procesiji oko šematorija tradicionalno nosile župljanke. Za vrijeme procesije fra Ferdo je molio za Božji blagoslov po zagovoru nebeske Majke Marije – Male Gospe da svi zadobiju radost života i da slijede stope svojih predaka koji su bili vjerni štovatelji blažene Djevice Marije. U toj molitvi spomenuo je djecu, mlade, radnike i nezaposlene, starije i nemoćne, obitelji, pokojne, osobito one koje su dali svoj život za Hrvatsku i hodočasnike. Osim pjevanih litanija, župni zbor predvodio je  marijanske pjesme.

U homiliji don Marko Trogrlić je napomenuo da danas slavimo, kao cijela Crkva i kao narod, rođendan blažene Djevice Marije te je rekao da je Marija bila jedinstvena žena koja je rodila Isusa Krista, otkupitelja i spasitelja te kako je na prvom mjestu ljudskog rodoslovlja Isus Krist. Istaknuo je da nema kršćanskog života bez žrtve, bez križa. U tome nam pomaže Isus Krist, Gospa i sveci, odnosno sveta Crkva, ova na zemlji i ona na nebu koja za nas moli.

“Povezanost  blažene Djevice Marije s njenim Sinom u djelu spasenja očituje se od časa djevičanskog Kristova začeća do Njegove smrti, posebno u času muke kada Isus kaže: ‘Ženo evo ti Sina’. To je za nas utjeha jer smo mi svi njeni sinovi koje je Isus povjerio svojoj majci. Iz te činjenice izvire naša sigurnost, odvažnost i jakost jer nas Gospa prati na putu života i vjere. Nakon Njegovog uzašašća i njenog uznesenja na nebo ne prestaje zagovarati za nas, nego se nastavlja brinuti za nas svojom majčinskom brigom. Zato je zovemo odvjetnicom, braniteljicom, posrednicom, pomoćnicom, Gospom Malom i Gospom Velikom, kraljicom Hrvata, našom Gospom. Ona za nas posreduje kod svojega Sina, ona je posrednica svih milosti. Ona nam pomaže u životu da uspijemo, unatoč raznim teškoćama, vršiti volju Božju i da ustrajemo na tom putu (…) Mi se radujemo zbog njezinog rođendana i molimo danas za cijelu Crkvu, kao što moli liturgija Crkve. Daj Gospodine da se tvoja Crkva okrijepljena svetim otajstvima raduje zbog Djevice Marije jer je ona svemu svijetu nada i zora spasenja. Neka nas čuva, brani i zagovara”, zaključio je don Marko Trogrlić.

Na kraju misnog slavlja fra Ferdo Jukić, koji je već 29 godina u župi na Blizni, zahvalio je prisutnima i pozvao na domjenak koji je organizirala općina Marina.

tekst i foto: Ivan Marijanica

Pogledajte još

Biskup Rogić slavio misu na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci

  Šibenski biskup Tomislav Rogić u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama predvodio js 24. …

Proslava „Ljetnoga“ sv. Nikole Tavelića u Svetištu u Šibeniku

Dana 21. lipnja 2024. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića proslavljena je 54. …

Misa zahvalnica u Katoličkoj osnovnoj školi.

Prigodom kraja školske godine biskup Tomislav Rogić u četvrtak  20. lipnja u katoličkoj osnovnoj školi …