Proglas biskupa Tomislava Rogića prigodom predstojeće svetkovine svetog Mihovila.

Šibenski biskup Tomislav Rogić svim vjernicima uputio je prigodni proglas povodom predstojeće svetkovine svetog Mihovila, zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije. Proglas donosimo u cijelosti.

Draga braćo i sestre u vjeri, župnici, svećenici, redovnici i redovnice!

Blagdan svetoga Mihovila arhanđela Božjeg ponovno nas okuplja da uzdignemo zajednički svoje molitve Bogu po zagovoru našeg moćnog zaštitnika. Bdije on na katedrali sv. Jakova. Pokazuje pobjedu nad zlom koje se Bogu protivi. Svojim imenom, Tko je kao Bog, poziva da častimo jedinoga Boga, svemogućega, stvoritelja neba i zemlje, vladara vjekova. Svevišnji šalje svoga Sina i po njegovoj pobjedi križa, po njegovoj ljubavi i milosrđu postajemo dionici Božje pobjede života, dobrote, istine, ljubavi i milosrđa.

Nastavimo uzdizati molitve hrvatskoga naroda po zagovoru Mihovila svetog koji je u službi Božjoj oduvijek. On koji pred njegovim Licem stoji, on koji je Njegov glasnik i vojskovođa četa nebeskih, čuvar je našega grada Šibenika stoljećima. Moli mu se vjerni puk u potrebama i nevoljama. Zajednička molitva, poput skladne i gromke zborske pjesme, vine se put nebesa. Ujedinjeni u molitvi postajemo vidljivi narod Božji, jedna obitelj, jedno srce i jedna vjera. Rađa se tako potrebno zajedništvo u kojem će se nastaniti darovi Duha i ljubavi Božje koja povija rane i daje novi životni polet.

Uči nas sveti Mihovil i potiče neprestano svojim imenom: Tko je kao Bog? da se Bogu poklonimo i da se Bogu priklonimo, da budemo dionici njegove pobjede nad svakim zlom u sebi i oko sebe. Da Božja dobrota, ljubav i milosrđe uđe u svaku dušu, obitelj, župnu zajednicu, sav narod i Crkvu. U nestalnostima ovog prolaznog života, svakodnevnim previranjima i mijenama sveti Mihovil nas trajno podsjeća da nas na koncu puta čeka Bog. Upravo ta istina daje snage vjerom prihvatiti: sve patnje sadašnjega vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u nama. Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih (Rim 8,18-19).

Utecimo se svetom Mihovilu pod zagovor i zaštitu, kao i tolikih stoljeća. Neka nam sveti Mihovil isprosi potrebne milosti za ovo naše uzburkano vrijeme poljuljanih vrijednosti i zatamnjenih istina, da nam pomogne bolje Boga upoznati, Bogu se ponizno prikloniti, ljudsko dostojanstvo poštivati, obitelji sačuvati, Domovinu voljeti, u svakom čovjeku brata prepoznati i za vječni spas duše brinuti.

Pozivam Vas da se i ove godine oko sv. Mihovila okupimo u što većem broju, u zajedništvu vjere i bratske ljubavi. Neka vam ovo bude važan događaj, susret i zajedništvo. Dođite kao hodočasnici iz svih župa, sa župnim barjacima, znakovima bratovština i udruga, u narodnim nošnjama.

Neka svećenici u župama imaju ranu jutarnju ili večernju svetu misu, kako bi i oni i vjernici mogli sudjelovati u našem centralnom biskupijskom slavlju.

Pozivam braću svećenike, župnike, članove župnih vijeća, vjeroučitelje, redovnike i redovnice, skaute i mlade da potaknu i organiziraju hodočasnike iz svojih župa i zajednica.

Na svetkovinu se pripremamo devetnicom,  a posebno uočnicom, u subotu, 28. rujna u 19 sati.

Slavlje svetkovine počinje u 10 sati u našoj Katedrali. S pjesmom, molitvom i razmatranjem proći ćemo našim gradom i tako ući u svečanu svetu misu na trgu pred Katedralom. Uz sudjelovanje više naših nad/biskupa slavlje će predvoditi hvarsko-bračko-viški biskup, mons. Petar Palić.

Sve Vas blagoslivljam, sv. Mihovilu preporučam, na zajedničko prikazivanje molitvenog kada pozivam i radosno na slavlju očekujem,

Vaš biskup + Tomislav

Pogledajte još

Održana rekolekcija svećenika Šibenske biskupije.

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 15. svibnja u prostorijama svetišta …

Gospa od Loreta proslavljena u Primoštenu.

…od 1. svibnja do 9. svibnja, svaku večer u župnoj crkvi sv. Jurja, na Gospinu …

Svetkovina Uzašašća proslavljena u župi Grebaštica.

Uzašašće Gospodinovo ili Križi, u četvrtak 9. svibnja svečano je proslavljeno u župi Grebaštica.  Prije …