U Vukšiću svečano proslavljena svetkovina svete. Katarine Aleksandrijske.

Svečanim i euharistijskim slavljem u crkvi sv . Kate ,  25. studenog uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljena je svetkovina sv.Kate.   Misno slavlje predvodio je  fra Marko Đerek  župnik župe Čiste Velike .  Za vrijeme slavlja mješoviti crkveni zbor pjevao je liturgijske skladbe na prepoznatljivom tradicijskom napjevu župe sv.Mihovila.
U Vukšiću se nalazila kapela sv. Kate, spomenik kulture, izgrađena početkom 18. stoljeća. U Domovinskom ratu  srpski okupatori do temelja su je minirali  , tada  su ukradena oba zvona, a kapela nije obnovljena niti dan danas. Nova crkva sv. Kate izgrađena je 1987.g. u blizini stare crkve sv. Kate . I ona je do temelja srušena u Domovinskom ratu. Na njezinim temeljima podignuta je nova crkva sa zvonikom 2005. godine.

Na završetku misnog slavlja župnik fra Božo Mandarić  zahvalio je crkvenom mješovitom zboru, nazočnim vjernicima i svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine nebeske zaštitnice Vukšića sv.Kate . Na kraju misnog  slavlja župnik fra Božo Mandarić zahvalio je fra Marku Đereku  na predivnoj propovijedi ,  riječima poticaja , ohrabrenja   , crkvenom  mješovitom zboru,  nazočnim vjernicima i svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine sv.Kate. Nakon svete mise, prema običaju, vjernici su zajedno ispred crkve zapjevali  Vukšićku himnu „ Sveta Kate visoka zvonika  , Vukšiću si i ponos i dika „

Blagdanom sv. Katarine, počinje božićna priprava koja traje točno mjesec dana. Od ovoga blagdana do Božića nema više vjenčanja i većih proslava, uz što postoji i izreka  “Sveta Kata zatvara vrata”.  Sveta Kata  je svetkovina  koja  nagovještava hladnije dane i snijeg pa se kaže: “Sveta Kata, snijeg na vrata” .  Vukšićani   i njihovi gosti uz bogat  blagdanski stol s pjesmom su proslavili svoju svetkovinu sv. Katu. Mladost Vukšića nastavila je slavlje u domaćem caffe baru Čevulja , gdje je sve nazočne goste do ranih jutarnjih sati zabavljala poznata muška pjevačka skupina Vukšićki bećari ,  uz pratnju dueta  Fafarikula.

Tekst i foto : Marko Ledenko – Mane

Pogledajte još

Vjerska emisija “Riječ nade” od ove subote samo na YouTube kanalu Šibenske biskupije.

Vjersku emisiju Šibenske biskupije “Riječ Nade” i dalje možete pratiti na YouTube kanalu Šibenske biskupije. …

U katedrali svetog Jakova na Čistu srijedu ili Pepelnicu euharistiju je predvodio biskup Tomislav Rogić

Misno slavlje s obredom pepeljenja na Čistu srijedu ili Pepelnicu 14. veljače, u katedrali svetog …

Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića župi Primošten

Utorak je, 13. veljače 2024. – u 9:00 sati zvonjavom zvona na zvoniku župne crkve …