U Skradinu je proslavljena župna zaštinica Mala Gospa.

Svetkovina Rođenja Blažene Djevice Marije u Šibenskoj biskupiji tradicionalno se slavi u gradu Skradinu. Središnje misno slavlje u četvrtak 8. rujna u nekoć katedrali, a sada župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz petnaestak svećenika u  koncelebraciji bio je župnik u Skradinu don Darko Poljak i umirovljeni biskup Ante Ivas. Na misnom slavlju bio je i pravoslavni svećenik u Skradinu jerej Stefan Mirković. Nakon misnog slavlja ulicama grada održana je tradicionalna procesija sa Gospinom slikom.

Marija je početak boljeg svijeta, našeg spasenja, zato je današnji blagdan Male Gospe neusporedivi početak s bilo kojim drugim, zato nam današnji blagdan vraća mir jer je otvoren put dolasku Spasitelja, otkupitelja naših dugova, Onoga koji će ponijeti grijeh svijeta. Pred tri tjedna, Blaženu Djevicu Mariju slavili smo kao Veliku Gospu, na nebo uznesenu, proslavljenu. Ali između ta dva blagdana stoji čitav Marijin život, sve što je zbog svoje vjernosti Bogu pretrpjela, podnijela, ali i radovala se i Boga slavila. Sve što je Bog po njezinu životu objavio ljudima, pokazao kao konačni cilj, i način kako se dolazi do tog konačnog cilja u Nebu, kazao je biskup Tomislav Rogić u homiliji.

Od Boga smo predviđeni, dakle Bog nas želi i s nama ima svoj plan. Na nama je koliko ćemo se odazvati, koliko ćemo volju njegovu tražiti i u poniznosti srca prihvatiti – pa i onda kad nam nije lako, kad je teško, kad iziskuje žrtvu, samo neka je po Božju, onda će izići na dobro, poručio je biskup vjernicima.

Bog i nas poput Marije poziva – opravdava i želi proslaviti. Pozvani smo otkrivati i ispuniti svoje poslanje, svoj život: kao otac, kao majka u obitelji, kao svećenik, kao radnik u svom pozivu, kao dobar, pouzdan prijatelj, kao pošten čovjek, kao onaj koji pokušava druge razumjeti, pomoći, mir širiti, uvijek dobronamjerno i nesebično nastupiti… u svakoj prigodi i sam na dobro biti okrenut, dobro drugom željeti. Pa kad se dogodi da zakažemo, pa se kajemo, pa želimo ispraviti ili popraviti, Bog će pomoći i opravdati, opet na dobro okrenuti. I na koncu, ako tako slijedimo Blaženu Djevicu Mariju, Bog će i nas proslaviti, poručio je u homiliji između ostalog biskup Tomislav Rogić.

Pogledajte još

Proglas biskupa Tomislava Rogića prigodom svetkovine svetog Mihovila

Br. 439/2023.                                                                      Šibenik, 31. kolovoza 2023.     “Mene ne štite ni visoke zidine …

Sestra Tea Božić položila prve redovničke zavjete.

Sestra Tea Božić prve redovničke zavjete položila je u utorak 12. rujna  u crkvi Gospe …

Molitva sa zazivom Duha Svetoga za srednjoškolce.

U organizaciji Katehetskog ureda Šibenske biskupije na čelu s predstojnicom s. Renatom Azinović u ponedjeljak …