U katedrali svetog Jakova započela je devetnica svetom Mihovilu. Prvi dan bio je posvećen mladima i svetom Nikoli Taveliću.

Ovogodišnja devetnica svetom Mihovilu započela je okupljanjem mladih grada Šibenika u katedrali svetog Jakova u petak 20. rujna. Misno slavlje u koncelebraciji sa više svećenika predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je  umirovljeni biskup Ante Ivas, a među desetak svećenika bili su: biskupijski povjernik za mlade don Gabrijel Jagarinec, rektor Nacionalnog svetišta svetog Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić, te generalni vikar mons. Marinko Mlakić.

Osim mladima prvi dan devetnice bio je i posvećen svetom Nikoli Taveliću. Drugi petak Velike devetnice bio je u katedrali svetog Jakova, a ne u samostanu svetog Frane gdje se ta pobožnost održava.

U homilji biskup Rogić naglasio je kako je sveti Mihovil ona duhovna dimenzija koju ne možemo do kraja opisati, jer predstavlja nebesku silu, Božje djelovanje i borbu protiv svakog zla. On je znak konačne Božje pobjede! Sv. Nikola Tavelić, na svoj način, odraz je te pobjede dobra, vjere u uskrsnuće i Kraljevstvo Božje koje nadolazi i nudi nam se zauvijek, kazao je biskup Rogić. Naglasio je kako je Nikola Tavelić mladima i svim vjernicima Šibenika na ponos i na preispitivanje vjere i spremnosti živjeti za Krista.

Homiliji je zaključio molitvom: „Sv. Nikola Taveliću izmoli nam pred Božjim prijestoljem snagu tvoje vjere da te danas svjedočimo, da i naš pogled i životni koraci budu uvijek usmjereni prema Kraljevstvu nebeskom,  da se ne bojimo svoju vjeru svjedočiti i po njoj živjeti – ma kakve ponude, izazovi, napasti i slabosti stajale pred nama. I Ti, Sveti Mihovile, koji si borac Božji. Tebe častimo jer si Boga proslavio pobjedom nad zlom, jer si ustrajao u službi slušajući Božju zapovijed, jer si se borio da te ništa od Boga ne udalji. Tebe večeras molimo, pomozi nama, našim mladima da odbace što je Krista nedostojno, da svako zlo zaobiđu u velikom luku, da ustraju u dobru usprkos tolikim zamamnim ponudama krivih putova, da bdiju nad svojim savjestima uporno čupajući korov grijeha, da ih nikakvo trnje zemaljsko ne zarobi, nego da Krista slušaju, slijede i nasljeduju pa i onda kad je teško, ali jedino ispravno. Amen.“

Nakon slavlja mladi su u procesiji sa upaljenim svijećama predvođeni Katoličkim skautima prošli ulicama Šibenika. Molitva za Grad i Biskupiju bila je na tvrđavi svetog Mihovila, podno koje je nastao grad Šibenik. Nakon izrečenih molitava i pjesama molitva je zaključena blagoslovom biskupa Rogića.

Pogledajte još

U Vodicama proslavljeno je Našašće svetog Križa.

Našašće svetog križa i Dana grada Vodica proslavljeni su u Vodicama u petak  3. svibnja. …

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …