Slavljena zadušnica za biskupa Srećka Badurinu i hrvatske branitelje.

Dvadeset i treća obljetnica  smrti šibenskog biskupa Srećka Badurine, velikana duha koji je u teška vremena Domovinskog rata svjedočio evanđelje, obilježena je u utorak 17. rujna misnim slavljem u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku. Euharistiju koja je slavljena i za sve žrtve Domovinskog rata predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas.

– Večeras su nas okupila obljetnica i sjećanja na one koji više nisu s nama, na one koji već upoznaše vječnost, koji su prošli kroz vrata smrti u novi život. Okupila nas je memorija na vrijeme „Rujanskog rata“ pred 28 godina. Memorija koju ne smijemo zanemariti i iz koje uvijek trebamo crpiti ono plemenito, požrtvovno, one najdublje poruke velikodušnosti, požrtvovnosti i jasnih ciljeva kako se voli i brani Domovina. Prisjećanja na ljude koji su obilježili to vrijeme stradanja, vrijeme rata, najgore moguće vrijeme u kojem bezumlje uhvati maha. Branitelji i biskup Srećko Badurina su ga iznijeli, istrajali, podnijeli i svoju dionicu povijesti, koju im je Bog povjerio, časno ispunili. Na tome smo im zahvalni, na tome Bogu zahvaljujemo što nam ih je dao,  hrvatske branitelje i biskupa Srećka Badurinu. – poručio je u homilji biskup Tomislav Rogić.

Citirao je biskupa Badurinu:  „I pitamo se mi danas gledajući ove naše prazne prostore, opustošene prostore … porušene domove i crkve, pitamo se: Što je u ovom času volja Božja za nas Hrvate katolike na ovim prostorima? Nitko nije tako mudar da to izreće u nekoj formuli, receptu, reći i ostvariti sve ono što je pred nama kao zadatak, kao poziv. … Prolazeći opustošenim župama razmišljao sam: Što bi Bog nama danas rekao? Pa sam se sjetio prve Božje naredbe čovjeku kad ga je stvorio i postavio u svijet te rekao prvim ljudima, prvom bračnom paru: Rastite i množite se i napunite zemlju i pokorite je sebi. Božja riječ govori pojedinom čovjeku, pojedinoj savjesti. Govori pojedinom muškarcu, pojedinoj ženi. On govori i u velikim događajima i u globalnim gibanjima svijeta. Ali, on ne mimoilazi, nego gradi na pojedinoj osobi, pojedinoj savjesti, pojedinoj vjeri i pojedinoj odgovornosti“.

Tako je svjedočio biskup Srećko. Njegove riječi i danas šalju jasnu poruku i pozivaju da darovanu slobodu odgovorno iskoristimo za boljitak svoga naroda, kazao je biskup Rogić.

Misno slavlje završilo je molitvom odriješena na grobu biskupa Badurine.

Pogledajte još

Susret “Mali Mihovil” u katedrali okupio djecu iz dječjih vrtića.

U sklopu priprave za svetkovinu sv. Mihovila, djeca iz dječjih vrtića Brat sunce, Vidici, Ciciban, …

Molitva mladih za grad Šibenik na tvrđavi svetog Mihovila.

Tradicionalno okupljanje mladih prigodom blagdana svetog Mihovila zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije upriličeno je …

Radni susret predstojnika katehetskih ureda i voditelja ŽSV iz Dalmacije

Katehetski ured Šibenske biskupije, na čelu s predstojnicom s. Renatom Azinović, bio je 24. rujna …