U katedrali je slavljena misa zahvalnica. Vjernici su zahvalili za 2019. godinu.

Misu zahvalnicu za proteklu kalendarsku godinu na Silvestrovo, u utorak  31. prosinca, u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Svečanim “Tebe Boga hvalimo” zahvalio je Gospodinu za sve dobro u Šibenskoj biskupiji u 2019. godini. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas. Zahvalnica je završila euharistijskim klanjanjem u sklopu kojeg vjernici su otpjevali “Tebe boga hvalimo”.

Biskup Rogić u homiliji je naglasio kako s Isusovim rođenjem, Riječju Božjom koja je tijelom postala, dobili smo neizmjernu milost – milost na milost – dar nad darovima! U tom promišljanju na kraju građanske godine, u otajstvu Božića,valja se osvrnuti na primljene darove Božje i ponizno zahvaliti jer smo toliko toga primili ne svojom zaslugom, nego Božjom dobrotom.

Kazo je da bi kao velika obitelj Šibenske biskupije večeras treba Bogu zahvaliti za mnoge događaje u kojima smo osjetili Božju naklonost, milost i blizinu. Svaka služena sveta misa po našim crkvama razlog je naše zahvalnosti što smo mogli Boga slaviti u slobodi, mnoštvo drugih proslava i događanja. Da spomenem samo neke, one koji će kao izvanredni ostati u našem sjećanju i vjerujem da će biti izvorom novih nadahnuća i poleta.

Katolička osnovna škola bilježi svoj 12 zaveslaj, 12 godinu, pastoralni pohodi Vodičkom i Unešićkom dekanatu, nezaboravno biskupijsko hodočašće u Svetu zemlju, obitelji u ovoj godini krstilo je svoje peto dijete,  biskupijski križni put za mlade od Banjevaca do Lišana, bili smo domaćini Studijskih dana za djelatnike u pastoralu obitelji iz cijele Hrvatske, manifestacija Puče moj održana je po dvadeset i peti  put, dovršen je projekt Civitassacra i otvoren Interpretacijski centar naše katedrale, za svećenika je zaređen đakon Grgur Alviž, u našim Marijanskim svetištima svečano i brojno stavljali smo se pod zagovor nebeske Majke Marije, dolično i raspjevano proslavili naše zaštitnike sv. Jakova i sv. Mihovila, hodočastili u Krašić bl. Alojziju Stepincu, proglasili godinu svetog Nikole Tavelića, prvog proglašenog sveca u našem narodu, našeg sugrađanina, naše šibenske sestre Franjevke od Bezgrješne proslavile su 340 godina svoga postojanja i tolika lijepa okupljanja i slavlja u kojima smo Bogu uzdizali svoje molitve, zahvale i kajanja.

Neizostavno je na koncu godine Bogu zahvaliti. Zahvalnost je vrlina koja nam jasnije daje vidjeti Božju naklonost, daje prepoznati darove koje nismo zaslužili a primili smo ih. Biti nezahvalan značilo bi da smo umišljeni i da držimo kako je tako moralo biti. Tek kad neki događaj prođe, kad sve bude dobro, kad se prevladaju poteškoće, otklone propusti, netko priskoči i pomogne da sve na dobro izađe. Tada vidimo da je sve moglo biti i drugačije, a ipak nije jer je providnost upravila naše pute. Valja svakako priznati da je bilo i pogrešaka i propusta. Priznati da smo i te kako potrebni Božjeg oproštenja za svaki put kad smo zakazali. Zakazali radi bilo koje ljudske slabosti ili grijeha. Nismo savršeni. Grešni smo ljudi. Zato naša molitva večeras uz zahvalnost nosi i onu drugu riječ: Bože oprosti, brate i sestro oprosti. Bože daj nam snage i ustrajnosti u dobru da nadvladamo svaku grešnu sklonost, svaku sebičnost i oholost koja nas od Tebe može udaljiti. Bože naš, koji si došao učiniti nas svojom djecom, hvala Ti i oprosti, zaključio je biskup Rogić homiliju.

Pogledajte još

Krštenje petog dijeteta u obitelji Franke i Šime Škevina u župi Betina.

Šibenski biskup Tomislav Rogić je u nedjelju 24.rujna u župnoj crkvi  svetog Frane u župi …

“Hrvatska žena Šibenik” proslavila 30. obljetnicu djelovanja.

Udruga Hrvatska žena Šibenik u subotu 23. rujna svečano je proslavila 30. obljetnicu djelovanja. Program …

Molitva mladih za Grad i Biskupiju.

Tradicionalno okupljanje mladih prigodom blagdana svetog Mihovila zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije upriličeno je …