Svetkovina Marije Bogorodice i Svjetski dan mira proslavljeni u šibenskoj katedrali.

Na Novu godinu, svetkovinu Marije Bogorodice i Svjetski dan mira, u srijedu 1. siječnja svečano euharistijsko slavlje u katedrali svetog Jakova u Šibeniku svečano misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas.

Tri su obilježja prvog dana u godini, kazo je biskup Rogić u homiliji. Liturgijski to je Dan Marije Bogomajke, potom čitava Crkva taj dan obilježava molitvom za mir u svijetu i kao treće pape uvijek šalju poruku mira cijelome svijetu. Učinio je to i ove godine papa Franjo po 53 puta – poruka mira cijelom svijetu.

Početak tog novog darovanog vremena posvećujemo Roditeljici Spasitelja. Mariju kao prvog suradnika spasenja, kao znak Novog svijeta, Zoru novoga dana, dostojno je slaviti kao početak i kao zvijezdu NADE koju ona svijetu donosi po Novorođenome. Ona je ta po kojoj Bog stvara novi svijet, Novu eru, rođenjem Božjeg Jedinorođenca. Nizat će se kroz godinu Marijini blagdani, ali prvi je časti kao Bogorodicu. Onu koja je milosti puna i s kojom je Gospodin oduvijek i zauvijek.Onu koja rađa Spasitelja, Božjeg Sina, kazao je biskup.

Jedna od temeljnih želja, koju Crkva stavlja u prvi plan – je mir. Moliti za mir – Dan mira. Dao Bog mira u duši, u obitelji, u narodu i cijelom svijetu. Onda će sve biti lakše. Rađaju se i želje za novim poletom, zamahom, ustrajati u dobru, još se više potruditi. Neke odnose popraviti, nove dobre uspostaviti. Novost uvijek budi nadu. Sve to na svoj način možemo prepoznavati u životu Blažene Djevice Marije. Svojim „da“ Bogu, svojim darivanjem života Bogu, postala je Majkom Sina Božjega – Bogorodica. Po njezinoj vjeri, po njezinom predanju, po Marijinoj nadiu bolji svijet koji i Bog želi, plan spasenja počeo se ostvarivati. Eto nam nadahnuća, eto nam zagovornice, eto nam putokaza u novo vrijeme.

Vjernicima je zaželio da ih prožme novost što je donosi Bogorodica. Njezina vjera i pouzdanje u tek rođenog Spasitelja. To malo dijete došlo je da bude Bog s nama. Nudi nam svoju pomoć i bliskost, svoju ljubav i naklonost. Želi u nama biti trajni izvor nade koja ne posustaje. Njega nam donosi Bogorodica. Neka naše molitve ne posustanu. Ustrajmo u molitvi, u svom kršćanskom životu, da bi mogli iz vjere živjeti, da bi se sa svim iskušenjima mogli nositi po vjeri u Božju pomoć. Ustrajni u vjeri i molitvi bit ćemo okrunjeni plodovima milosti i spasenja, rekao je biskup Rogić koji je u nastvaku predstavio poruku pape Franje za Svjetski dan mira.

Vjernicima je zaželio da za Novu godinu sebe prepoznaju kao Božje dijete, koje Bog voli i do koga mu je toliko stalo, pa makar prolazili kroz nevolje života. Tome nas upravo Marija uči, u tome nas danas hrabri.

Pogledajte još

U Vodicama je proslavljen Dan braka. Pedeset parova obnovilo bračna obećanja

U župi Vodice proslavljen svjetski dan braka i obnovljena bračna obećanja pedeset bračnih parova U …

U šibenskoj bolnici proslavljen Svjetski dan bolesnika.

Svjetski dan bolesnika u Šibenskoj biskupiji proslavljen je u ponedjeljak  12. veljače, misnim slavljem u …

Pastirski pohod župi Uznesenja Blažene Djevice Marije – Rogoznica

Pastirski pohod župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rogoznici bio je u petak, 9. veljače …