U Buliću proslavljen blagdan svetog Antuna Pustinjaka. Misno slavlje predvodio je fra Petar Klarić.

U malom i lijepom mjestu Buliću koje pripada župi sv. Mihovila Lišane u petak, 17. siječnja svečano je proslavljen blagdan sv. Antuna Pustinjaka, nebeskog zaštitnika Bulića. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je gvardijan franjevačkog samostana iz Karina fra Petar Klarić , uz koncelebraciju domaćeg župnika fra Bože Mandarića. Samoj proslavi blagdana prethodilo je klanjanje pred presvetim sakramentom i večernjom misom , koju je predvodio župnik fra Božo Mandarić. Mješoviti crkveni zbor iz susjednog Vukšića uveličao je slavlje pjevanjem čuvene tradicionalne starodrevene pučke „Vukšićke mise“.

– Draga braćo i seste sv. Antun posvetio se pustinjačkom načinu života. Slava sv. Antuna Pustinjaka u tome je što je pošao najljepšim putem, a to je put kojim se slijedi Krista u evanđeoskim savjetima, siromaštvu, čistoći i poslušnosti. Kada je nakon smrti roditelja s 18 godina naslijedio veliko bogatstvo i uzdržavanje maloljetne sestre , sv. Antun je sve bogatstvo razdijelio siromasima a sestru povjerio na odgoj u djevojački dom. Kada biraš kao sv.Antun pustinjak, uvijek izaberi raspetog Krista , jer to je najveće bogatstvo u životu svakog kršćanina. Neka nam sv. Antun bude primjer da uvijek budemo vjerni Kristu, svetoj katoličkoj crkvi i svojoj dragoj domovini Hrvatskoj – rekao je u nadahnutoj homiliji fra Petar Klarić.

Crkva sv. Antuna pustinjaka u Buliću podignuta je od 1892 -1894.g. na temeljima srednjovjekovne crkve sv. Kate, koja je oko 1727. promijenila titular u sv. Antun. Najnovija obnova počela je 1988.g. Srušen je zvonik na preslicu i pred sam Domovinski rat podignut novi. Crkvu su tijekom Domovinskog rata srbočetnici do temelja porušili i odnijeli oba zvona , koja do danas nisu pronađena.

Godine 1999. započela je na istom mjestu izgradnja nove crkve, zvonika s novim zvonima , te je dovršena 2003. godine. Ispred crkve sv. Antuna 2013. postavljena je bista don Petru Nakiću, poznatom svjetskom graditelju crkvenih orgulja koji je rođen u Buliću.  Na kraju misnog slavlja župnik fra Božo Mandarić zahvalio je fra Petru Klariću na predivnoj propovijedi i svim vjernicima koji su sudjelovali u svečanoj misi. Ispred crkve u ime bratstva i zajedništva župe , poznata muška pjevačka skupina Vukšićki bećari i nazočan vjernički puk iz duše su zajedno zapjevali „Bulić, Vukšić i Lišane zajno to je jedno ogledalo sjajno“. Zapjevala se ovom prigodom i poznata ojkavica , razmijenilo se puno davnih sjećanja i riječi onih župljana koji se inače rijetko susretnu . Bulićani su kao pravi domaćini u znak zahvale , za sve nazočne goste pripremili prigodan domjenak. Svetkovanje nebeskog zaštitnika, zajedno s gostima nastavljeno je u obiteljima uz bogati blagdanski stol.

Tekst i foto : Marko Ledenko- Mane

 

Pogledajte još

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …

Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u …