Svetkovina svetog Ivana Krstitelja proslavljena u Zablaću. Misno slavlje i procesiju predvodio je fra Ivan Penava.

U srijedu 24. lipnja 2020. župljani Župe Ivana Krstitelja u Zablaću pored Šibenika proslavili su dan svoga zaštitnika. Ove godine svetkovinu Rođenja Ivana Krstitelja započeli su svečanom procesijom koja je vodila od kružnog toka do župske crkvice u kojoj su se okupili svećenici, redovnici i redovnice, te brojni župljani i hodočasnici. Pjesmama i zazivima kroz molitvu i vjernički hod vjernici su išli do crkve. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik župe sv. Petra na Vidicima, fra Ivan Penava, a u koncelebraciji su bili don Roko Glasnović, tajnik i ekonom Šibenske biskupije i pater Paul Karim, župnik u Zablaću.

U svojoj propovijedi fra Ivan se osvrnuo da život Ivana Krstitelja već od majčine utrobe, od žene poodmakle dobi Elizabete i starca Zaharije koji su živjeli u strahopoštovanju pred Bogom. Ivan je bio u pustinji, upućivao je ljude da prođu pustinjom, mjestom u kojem se trebaju ostaviti osjećaji, svakodnevne obveze i brige, sve teškoće i nemire, te pronaći Boga i Njegov glas kojim nas traži. Potaknuo je vjernike da mole Ivana Krstitelja da poput njega druge ljude upućuju na Gospodina. Ivan je bio radostan u Božjoj blizini, a to znamo iz evanđelja u recima koji opisuju kako je zaigrao u majčinoj utrobi kad je doživio da je Bog tu blizu. Potrebno je također poput Ivana slušati i biti spremni čuti Božju riječ za naš život, čitati o Isusovu životu, a tako i u životu svetaca na jedan aktivan i suvremeni način, jer je riječ Božja „uvijek živa i djelotvorna“. Takvu je treba drugima prenositi i u tome se nikad umarati ako želimo biti svjedoci.

Na kraju misnoga slavlja pater Paul je pozvao sve vjernike da se pridruže zajedničkom druženju uz skroman prilog te je čestitao imendan svima koji nose ime ovoga sveca, a fra Ivan je zahvalio na pozivu župniku i pozvao je sve prisutne da dođu u ponedjeljak 29. lipnja na župski blagdan svetoga Petra na Vidike. Po završetku svete mise svi su nazočni nastavili ovo svečano župsko slavlje u druženju, pjesmi i radosti.

s. M. Elizabeta Glasnović

Pogledajte još

Arhivke snimke. Mjuzikl djece iz OŠ Brodarica posvećen sv. Nikoli Taveliću izveden prije 20 godina 13. studenog 2000.

Prije dvadeset godina za tridesetu obljetnicu kanonizacije sv. Nikole Tavelića Samostan svetog Frane, župa Brodarica …

Pismo predsjednika Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimira Puljića uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić uputio je u nedjelju 15. studenog …

Nedjeljna homilija mons. Marinka Mlakića: 33. nedjelja kroz godinu A – Talenti – darovi radosti za radost

Prispodoba o talentima je jedna od najpoznatijih koje je Isus ispripovjedio. Po njoj je riječ …