Proslavu svetkovine svetog Tripuna u Kotoru predvodio je biskup Tomislav Rogić.

Šibenski biskup Tomislav Rogić u nedjelju 3. veljače predvodio je misno slavlje u Kotoru prigodom proslave svetog Tripuna zaštitnika Kotorske biskupije. Uz brojne vjerike Šibenske biskupije koji su hodočastili u hrvatski zaljev svetaca, misno slavlje je svojim pjevanjem uzveličao i Mješoviti katedralni zbor sv. Jakova iz Šibenika, pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandre, i uz orguljsku pratnju Nikole Lovrić Caparina. Kao solisti nastupili su Andrea Paić i Ivan Lovrić Caparin.

U homiliji govoreći o kršćanskom mučeništvu biskup Rogić naglasio je kako je vjerniku teško mučenike razumjeti, pratiti ili shvatiti ako zbog vjere u Krista nikada nikad ništa nije morao pretrpjeti.

„Promatrajući život mučenika koje častimo, svetog Tripuna o kojem pobožne legende veličaju njegovu ustrajnost svjedočenja do samog kraja, pitamo se kako su dosegli tu snagu vjere? Odgovore nam nudi Božja Riječ koju smo čuli, a danas bi ju valjalo iščitati kroz život svetog Tripuna. Njihove muke i smrt, odlazak s ovoga svijeta samo su privid u očima bezbožnika koji ne znaju za drugačiju stvarnost koja nadilazi ovaj zemljani svijet. Tripun je trpio kaznu u očima ljudskim, a snagu izdržati – dao mu je Bog po nadi u besmrtnost. Muke je smatrao kratkotrajnim i prolaznim, a zadobiva dobra velika. Izdržao je kušnju, a Bog ga je našao dostojnim svoje blizine. Vjerni do kraja bit će u ljubavi Božjoj gdje stječu milost i milosrđe“, poručio je biskup Rogić u homilji.

Ukazao je kao je Bog različitim vremenima povijesnih događanja uvijek podario svojoj Crkvi takvih snažnih svjedoka vjere koji su znali odgovoriti na izazove, kušnje i protivljenja. Naglasio je kako je svete mučenike nosila snaga vjere u Božju pobjedu ljubavi i dobrote, ma kakve ih strahote okruživale.

„Snagom vjere nadvladali su apsurde mržnje i zla kroz koje su morali prolaziti. Nisu se zbog toga razočarali u Bogu, nego su vjerovali da samo s Njim sve to mogu nadvladati. Vjerovali su da zlo kroz koje prolaze ima svoj kraj, jednom mora proći, a da ono što ih čeka – život s Bogom – ostaje zauvijek i ne može biti narušeno nikakvom nevoljom“.

Vjernik danas može hraniti svoju vjeru na primjerima svetih mučenika, od njih učiti kako se prema nevoljama postaviti, poručio je biskup Tomislav Rogić. Istaknuo je dva prioriteta kojima mučenici vjericima govore. Prvi je biti zagledan u vječnost, vječni život s Bogom kao trajni cilj našega života, a drugi je da se upravo po prihvaćanju žrtve učimo i otkrivamo snagu ljubavi.

Zar nije tako, volimo onoliko koliko smo se za nekoga ili nešto spremni žrtvovati. To se događa i u obitelji, među prijateljima, s obzirom na odabir vrijednosti za koje ćemo živjeti i prema svima do kojih nam je stalo ili kažemo da ih volimo.

Uz predvoditelja slavlja biskupa Tomislava Rogića na slavlju su koncelebrirali: apostolski nuncij u Crnoj Gori nadbiskup Luigi Pezzuto, barski nadbiskup, Rok Gjonlleshaj, barski nadbiskup u miru Zef Gashi, vojni orinarij u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić, skadarski nadbiskup Angelo Massafra i kotorski biskup Ilija Janjić.

fotografije: https://www.bokanews.me

Pogledajte još

FOTO: Vazmeno bdijenje i u Vodicama okupilo velik broj vjernika. Obrede je predvodio župni vikar don Josip Mudronja.

Pred punom crkvom vjernika na svečani «Slava Bogu na visini», Žudiji su pali i pobjegli, …

Poglavarice redovničkih zajednica koje djeluju u Šibenskoj biskupiji čestitale Uskrs šibenskom biskupu Tomislavu Rogiću.

Poglavarice redovničkih zajednica koje djeluju u Šibenskoj biskupiji čestitale su 20. travnja Uskrs šibenskom biskupu …

Biskup Tomislav Rogić na svetkovinu Uskrsa predvodio je svečano misno slavlje u katedrali svetog Jakova.

Šibenski biskup Tomislav Rogić na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 21. travnja predvodio je svečano misno …