Proslavljen sveti Josip – nebeski zaštitnik Katoličke osnovne škole.

Sveti Josip, nebeski zaštitnik Katoličke osnovne škole iz Šibenika i Dan škole proslavljeni su u petak 17. ožujka misnim slavljem koje je u katedrali svetog Jakova  uz sudjelovanje  učenika i djelatnika škole predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić.

U uvodnom djelu homilije čestitao je petnaestu obljetnicu djelovanja škole umirovljenom  biskupu Anti Ivasu , ravnateljici s. Mandici Starčević, svim nastavnicima i djelatnicima, djeci, roditeljima i onima koji su sudjelovali od početka osnivanja Katoličke osnovne škole u Šibeniku. Svima koji su pomogli ovaj projekt i vide u njemu vrijednost za koju se isplati žrtvovati, ulagati, ma dati sve od sebe. „Petnaest godina je petnaest  generacija. Osam generacija već su završile Osnovnu katoličku školu i krenule dalje kroz život. Javljaju se, dolaze i dalje, a njihovi uspjesi postaju uspjesi i Katoličke škole iz koje su ponikli. Obitelji, čija su djeca polaznici Katoličke škole postaju međusobno povezani i svi zajedno čine jednu veliku obitelj koja odgaja, podiže, usmjerava i poučava – pomaže odrastati i dozrijevati na pravi način“, poručio je biskup Rogić.

Kroz ovih petnaest godina možemo se sjećati prvih zanosa pokretanja Katoličke osnovne škole, njezine izgradnje, formiranja prvih razreda. Možemo gledati kao na filmu generacije koje stasaju, odrastaju dozrijevaju. Toliki izazovi kroz koje je trebalo proći, vrijeme korone, on-line nastave, da ne spominjem druge. A koliki održani sati, natjecanja, priredbe, putovanja, sportske aktivnosti, zajedničke molitve i svete mise, akcije oko škole, uspjeh školskog maslinova ulja. Bože hvala Ti, kazao je biskup.

Dan škole slavimo na sv. Josipa. On je zaštitnik pod čiji zagovor je škola stavljena pred petnaest godina. Sv. Josip zaštitnik – Tko je on bio? Ni manje ni više, nego skrbnik, – tata na zemlji – Sinu Božjemu Isusu, zaručnik je Majke Božje, blažene Djevice Marije. Josipu je bilo povjereno ono najdragocjenije, da se brine o djetetu Isusu, da ga podigne i odgoji dok Isus, kao zreo čovjek ne preuzme potpuno ulogu koju mu je Nebeski Otac namijenio. Sveti Josip to je činio sa svom poniznošću prihvaćanja volje Božje, ustrajno i na žrtvu spremno, samo da podigne dijete Isusa i ispuni svoju zadaću, kazao je biskup djeci govoreći im o njihovom nebeskom zaštitniku.

Kazao je kako na svoj način Katolička osnovna škola želi pomoći roditeljima u njihovoj zadaći brige, traženja i odgajanja. Kao da preuzima i dijeli s roditeljima dio te odgovornosti kojom su Josip i Marija Isusa tražili i za njega brinuli. Želimo rasti, učiti, napredovati u raznim vještinama ali uvijek u duh Božje ljubavi, one Radosne vijesti spasenja koja uči ljubiti, koja uči slušati, koja uči istini – koja uči živjeti dostojno čovjeka i Božjeg nauma s čovjekom. Daj nam Bože, Abrahamove vjere, pohodi nas blagoslovom ustrajnosti kakav si dao kući Davidovoj da opstane pred licem Tvojim, udijeli nam snagu sebedarja – velikodušnosti koja neće žaliti truda da ovoj djeci pomogne postati dobrim ljudima i kršćanima koji će graditi budućnost u duhu Evanđelja.

Za kraj, želim vam još puno zaveslaja na pučini života. One dječje radosti i smijeha koji i teškoću pretvara u vedrinu. Svesrdno vas podupiremo svakodnevnom molitvom, kako se kaže: na mnoga ljeta i puno novih generacija. Čestitam vam petnaest zaveslaja, petnaest godina, brodimo zajedno s našim kapetanom lađe Isusom Kristom darivateljem života u izobilju, zaključio je biskup Rogić.

Na misnom slavlju u koncelebraciji bio je umirovljeni biskup Ante Ivas kojemu je biskup Rogić čestitao dvadeseti šest godina od biskupskog posvećenja, katedralni župnik don Krešimir Mateša, župni vikar u katedrali don Šime Pleadin i kancelar don Ivica Boko. Misno slavlje pjevanjem je uzveličao školski zbor uz orguljašku pratnju učenika Ante Lapića, a pod ravnanjem profesorice Luiđe Cvitan.

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …