Proglas biskupa Tomislava Rogića prigodom svetkovine svetog Mihovila.

“Mene ne štite ni visoke zidine ni more koje me s obje strane okružuje,

mene čini sigurnim u svako doba zaštita moga gospodara

čiju sliku uklesanu vidiš u ovom mramoru”.

 

 

SVETKOVINA SVETOG MIHOVILA – PROGLAS BISKUPIJI I GRADU

 

Draga braćo i sestre u vjeri, župnici, svećenici, redovnici i redovnice!

Svetkovina svetih arkanđela zove nas da se okupimo u zajedništvu svete vjere Kristove. Sveti Mihovil ponosan stoji nad našom katedralom i svima pokazuje da je pobijedio zloga. On borac Božji za istinu, pravdu, dobrotu i ljubav Božju imenom na Boga upućuje i pita nas: A tko vam je kao Bog? Gdje ćete naći sigurnost, gdje ćete naći lijeka, gdje ćete naći oproštenje, novi početak i istinsku ljubav ako ne u Boga koji vam Sina svoga daruje? Otac je poslao Sina i snagom žrtve pobijedio zlo, snagom Božanskog života pobijedio smrt i otvorio vrata vječnosti, vječne pobjede Božje dobrote i ljubavi. On želi da uvijek živimo s Njim povezani i u njegovoj milosti.

Živimo vremena mnogih iskušenja, kriza i neizvjesnosti. Ratni sukobi, posljedice pandemije, potresa i svjetskih kriza uvelike su poremetile uobičajeni način života. Čovjek današnjice kao da iznova traži svoj identitet i pita se što znači biti čovjek? Zapravo vječna pitanja uvijek iznova stoje pred nama: Tko smo? Kamo idemo? Koji je smisao i cilj našega života? Čežnja za vječnošću duboko utkana u ljudsko biće stvoreno na sliku Božju želi nadvladati sve prepreke prolaznosti i ostvariti se zauvijek u svome Stvoritelju.

Put vjere i pouzdanja u Pobjednika, Sina Božjega koji daje snage i otvara vrata vječnosti svojim uskrsnućem, oslikava se u našem zaštitniku svetom arhanđelu Mihovilu. Njemu se pod zaštitu utječemo da snagom Božjeg Duha pronađemo odgovore, jasno vidimo cilj koji daje smisao našem zemaljskom putovanju i pobijedimo sva iskušenja.

Zajedno uzdignimo molitvu Bogu kroz sve dane devetnice svetom Mihovilu. Devetnicu ćemo započeti u utorak, 20 rujna, svetom misom za pokojnog biskupa Srećka Badurinu i hrvatske branitelje. U slijedeći utorak, 27. rujna neka bude dan posta i molitve svih vjernika Šibenske biskupije s nakanom molitve za mir u svijetu, za prestanak rata u Ukrajini, za prestanak pandemije, za sinodalni hod Crkve u osluškivanju Duha Svetoga i da nam Gospodin udjeli snagu vjere, radost služenja i ustrajnost u molitvi.

Sv. Mihovil svojom pobjedom pokazuje da je sve u Božjoj ruci. Ustrajnost molitve hrane riječi Isusova obećanja: Bog će obraniti svoje izabrane koji dan i noć vape k njemu sve ako i odgađa stvar njihovu (usp. Lk 18,7). Utecimo se svetom Mihovilu pod zagovor i zaštitu. Neka nam sveti Mihovil isprosi potrebne milosti za ovo naše uzburkano vrijeme, da nam pomogne Bogu se ponizno prikloniti, ljudsko dostojanstvo poštivati, sačuvati obitelj, Domovinu voljeti, oko zajedništva i sloge se više potruditi, u svakom čovjeku prepoznati brata i brinuti za vječni spas duše.

I ove godine pozivam Vas da se oko sv. Mihovila okupimo. Ovo je važan događaj našeg zajedništva u vjeri. Dođite kao hodočasnici iz svih župa, sa župnim barjacima, znakovima bratovština i udruga, u narodnim nošnjama. Pozivam braću svećenike, župnike, članove župnih vijeća, vjeroučitelje, redovnike i redovnice, skaute i mlade da potaknu i organiziraju dolazak iz svojih župa i zajednica.

Na svetkovinu se pripremamo devetnicom,  a posebno uočnicom, večernjom molitvom, u srijedu, 28. rujna u 19 sati. Slavlje svetkovine 29. rujna počinje u 10 sati u našoj Katedrali.

S pjesmom, molitvom i razmatranjem proći ćemo našim gradom i tako ući u svečanu svetu misu na trgu pred Katedralom. Uz sudjelovanje više nad/biskupa slavlje će predvoditi mons. Ivan Štironja, kotorski biskup.

Sve Vas blagoslivljam, sv. Mihovilu preporučam i radosno na slavlju očekujem,

Vaš biskup + Tomislav

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …