Biskup Tomislav Rogić predvodio je zadušnicu za branitelje i biskupa Srećka Badurinu.

Euharistiju u povodu 26. obljetnice smrti šibenskog biskupa Srećka Badurine, u ponedjeljak 20. rujna u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Misu je biskup slavio i za sve žrtve Domovinskog rata. Misnim slavljem započela je devetnica nebeskom zaštitniku Šibenske biskupije svetom  Mihovilu..

Koncelebriralo je bilo  desetak svećenika  među kojima je bio i brat biskupa Badurine fra Ivan Badurina, te provincijal fra Ivo Martinović. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas.

„Ove obljetnice smrti blagopokojnog biskupa Srećka Badurine i naših branitelja u Domovinskom ratu, nisu samo sjećanja, obnova uspomene – da se ne zaboravi, nego iznova čitanje povijesti, u tom čitanju oni i danas govore. Zapravo progovara Božja Riječ kroz koju iščitavamo povijest, krijepimo vjeru na snazi vjere pokojnog biskupa Srećka i branitelja, i dajemo prostora i vremena da nam oni, da nam biskup Srećko ponovno progovori“, poručio je biskup Rogić u homiliji.

Naglasio je kako je vjera u ljubav Božju za čovjeka, vjera u uskrsnuće i vječni život s Bogom najveća životna snaga i jedini istinski cilj ljudskog postojanja. Samo vječnost u Bogu može dati smisao i cilj svim našim naporima, molitvama i žrtvama ljudskog, vjerničkog, svećeničkog i redovničkog života. S tim ciljem, iz te vjere u Uskrslog Krista, iz te perspektive vječnosti u koju je Bog stavio čovjeka jer ga je stvorio – ne za prolaznost – nego za vječnost rađa se i naš kršćanski, vjernički stav prema svemu u životu. Birati ono što me vodi Bogu, birati ono što me vodi u vječnost.

„U Oče našu molimo: otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima svojim. To nije poniženje ili znak slabosti, to je uzvišenje i preduvjet da nas mržnja, zlo ne zarobi, za život nesposobnim učini. Dobrota pobjeđuje zlo, ljubav pobjeđuje mržnju. To je škola Isusa Krista koju pohađamo čitav svoj život, koju su prošli i naši branitelji i biskup Srećko. Braćo i sestre u vjeri Kristovoj! Pozdravljam sve nazočne na ovoj svetoj misi kada se na godišnji spomen molimo i zahvaljujemo Bogu: za pokojnog biskupa Srećka Badurinu koji je preminuo pred 26 godinu i za sve poginule i pokojne Hrvatske branitelje, sjećajući se rujanskog rata u Šibeniku nakon 31 godina“, zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.

Misno slavlje završeno je molitvom odrješenja na grobu biskupa Srećka Badurine.

Pogledajte još

Papina poruka za korizmu 2024. godine.

PORUKA SVETOGA OCA FRANJE za korizmu 2024. godine Bog nas vodi kroz pustinju do slobode …

U Vodicama je proslavljen Dan braka. Pedeset parova obnovilo bračna obećanja

U župi Vodice proslavljen svjetski dan braka i obnovljena bračna obećanja pedeset bračnih parova U …

U šibenskoj bolnici proslavljen Svjetski dan bolesnika.

Svjetski dan bolesnika u Šibenskoj biskupiji proslavljen je u ponedjeljak  12. veljače, misnim slavljem u …