Biskup Tomislav Rogić predvodio je zadušnicu za branitelje i biskupa Srećka Badurinu.

Euharistiju u povodu 26. obljetnice smrti šibenskog biskupa Srećka Badurine, u ponedjeljak 20. rujna u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Misu je biskup slavio i za sve žrtve Domovinskog rata. Misnim slavljem započela je devetnica nebeskom zaštitniku Šibenske biskupije svetom  Mihovilu..

Koncelebriralo je bilo  desetak svećenika  među kojima je bio i brat biskupa Badurine fra Ivan Badurina, te provincijal fra Ivo Martinović. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas.

„Ove obljetnice smrti blagopokojnog biskupa Srećka Badurine i naših branitelja u Domovinskom ratu, nisu samo sjećanja, obnova uspomene – da se ne zaboravi, nego iznova čitanje povijesti, u tom čitanju oni i danas govore. Zapravo progovara Božja Riječ kroz koju iščitavamo povijest, krijepimo vjeru na snazi vjere pokojnog biskupa Srećka i branitelja, i dajemo prostora i vremena da nam oni, da nam biskup Srećko ponovno progovori“, poručio je biskup Rogić u homiliji.

Naglasio je kako je vjera u ljubav Božju za čovjeka, vjera u uskrsnuće i vječni život s Bogom najveća životna snaga i jedini istinski cilj ljudskog postojanja. Samo vječnost u Bogu može dati smisao i cilj svim našim naporima, molitvama i žrtvama ljudskog, vjerničkog, svećeničkog i redovničkog života. S tim ciljem, iz te vjere u Uskrslog Krista, iz te perspektive vječnosti u koju je Bog stavio čovjeka jer ga je stvorio – ne za prolaznost – nego za vječnost rađa se i naš kršćanski, vjernički stav prema svemu u životu. Birati ono što me vodi Bogu, birati ono što me vodi u vječnost.

„U Oče našu molimo: otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima svojim. To nije poniženje ili znak slabosti, to je uzvišenje i preduvjet da nas mržnja, zlo ne zarobi, za život nesposobnim učini. Dobrota pobjeđuje zlo, ljubav pobjeđuje mržnju. To je škola Isusa Krista koju pohađamo čitav svoj život, koju su prošli i naši branitelji i biskup Srećko. Braćo i sestre u vjeri Kristovoj! Pozdravljam sve nazočne na ovoj svetoj misi kada se na godišnji spomen molimo i zahvaljujemo Bogu: za pokojnog biskupa Srećka Badurinu koji je preminuo pred 26 godinu i za sve poginule i pokojne Hrvatske branitelje, sjećajući se rujanskog rata u Šibeniku nakon 31 godina“, zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.

Misno slavlje završeno je molitvom odrješenja na grobu biskupa Srećka Badurine.

Pogledajte još

U Gospiću održan Susret hrvatske katoličke mladeži.

Svečana misa koja je u subotu, 4. svibnja, okupila u Gospiću više od 10.000 mladih …

ŽUPNO ZAJEDNIŠTVO KATEDRALNE ŽUPE SV. JAKOVA I DOLAČKE ŽUPE SV. KRIŽA

Blagdan sv. Josipa radnika, 1. svibnja katedralna župa Sv. Jakova i dolačka župa Sv. Križa …

U Vodicama proslavljeno je Našašće svetog Križa.

Našašće svetog križa i Dana grada Vodica proslavljeni su u Vodicama u petak  3. svibnja. …