Održana Akademija povodom 725. godišnjice proglašenja Šibenske biskupije

Akademija povodom 725. godišnjice proglašenja Šibenske biskupije održana je u nedjelju 30. travnja u katedrali svetog Jakova.  Šibenska biskupija uspostavljena je 1. svibnja 1298. bulom pape Bonifacija VIII. Za prvog biskupa izabran je fra Martin Rabljanin, gvardijan šibenskog samostana svetog Frane.

Akademija je započela Himnom svetom  Jakovu u izvedbi katedralnog zbora. Potom je bulu ustanovljenja Šibenske biskupije pročitao ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku Jakov Bilić.

Uslijedio je Magnificata od Antonia Vivaldia u izvedbi Mješovitog katedralnog zbora i prigodnog komornog orkestra koji je za ovu prigodu oformljen. Kao solisti su nastupili Valentina Fridrich sopran, Martina Barišić sopran, Filipa Lovrić Caparin alt, Stipe Trlaja tenor i Lovre Lovrić Caparin bas. Ogruljaška pratnja bio je Nikola Lovrić Caparin, a zborom i orkestrom je ravnala voditeljica Mješovitog katedralnog zbora Jelena Mikulandra. Publika je s oduševljenjem pratila svaku notu i uživala u prekrasnoj izvedbi.

Župnik u Vodicama don Franjo Glasnović u prigodnom izlaganju donio je pregled najvažnijih događaja u proteklih dvadeset i pet godina. Između ostalog prisjetio se godina koje su u biskupiji bile posvećene obitelji, mladima, sv. Nikoli Taveliću, euharistiji, krunici i ostalim vjerskim temama. Ukazao je kako su redovnice i redovnici u proteklih dvadeset i pet godina u Šibenskoj biskupiji imali čitavi niz velikih obljetnica i događaja. Istaknuo je i sva događanja vezana uz kauzu majke Klare Žižić. Spomenuo se i velikih biskupijskih hodočašća, te preminulih svećenika, redovnica i redovnika.

U nastavku programa Mješoviti katedralni zbor izveo je Aleluju od Georga Friedricha Handela. Prigodno se obratio i šibenski biskup Tomislav Rogić koji je ukazao kako je u životu Šibenske biskupije bilo brojnih milosti koje su se dogodile, bilo je kušnji i nevolja koje je trebalo istrajati, bilo je križeva koje je trebalo nositi, bilo je blagoslova koji su darovani odozgor. Blagoslova koji su i danas jesu izvor, radosti, nade i utjehe, i temelj vjere koja se živi i svjedoči.

Ove godine želimo zahvaliti   Bogu za sve primljene darove, milosti i tolike prevladane nevolje, za opstojnost u vjeri kroz sa stoljeća, i želimo nastaviti graditi zajedništvo vjere današnjih generacija vjernika šibenske biskupije. Neka ova godina zahvalnosti svakog potakne na rast u vjeri i zahvalnosti , na prepoznavanje darova božjih u našim životima, poručio je biskup Rogić. Na kraju obraćanja ukazao je kako je u proteklih dvadeset i pet godina bilo sto dvadeset i četiri blagoslova obnovljenih i novih crkva, vjerskih objekata i predmeta.

Akademija je završila izvedbom Himne svetom Mihovilu zaštitniku šibenske biskupije.

 

 

Pogledajte još

Restaurirane slike Križnog puta u Žiriju. Nakon 60 godina vraćene u župnu crkvu.

Nakon šezdeset godina, u ponedjeljak 4. prosinca  postaje Križnog puta sa dvogodišnje restauracije  vraćene su …

Održan Studijski dan o unapređenju dalje priprave za bračni život „Zajedno za dobrobit brakova i obitelji“

Studijski dan o unapređenju dalje priprave za bračni život „Zajedno za dobrobit brakova i obitelji“ …

Proslava 800. obljetnice Pravila svetog Frane u Šibeniku

Dana 29. studenoga 2023. godine, o blagdanu Svih svetih Franjevačkoga reda, u crkvi sv. Frane …