Biskup Tomislav Rogić predvodio proslavu Gospe Karmelske u Senju

Šibenski biskup i senjski sin Tomislav Rogić predslavio je u srijedu 16. srpnja središnju proslavu blagdana Gospe Karmelske ili Ribarske kako ju nazivaju u Senju u suslavlju domaćeg ordinarija Zdenka Križića, umirovljenih biskupa Mile Bogovića i Ante Ivasa, domaćeg župnika i profesora na riječkoj Teologiji dr. sc. Richarda Pavlića, članova drevnog senjskog kaptola na čelu s prepoštom mons. Milom Čančarom, kao i više svećenika te predvoditelja ovogodišnje duhovne priprave, profesora za đakovačkom KBF-u dr. sc. Ante Japundžića. Svečanost slavlja uzveličao je katedralni zbor pod vodstvom Ivana Prpića Špike i uz orguljsku pratnju Milana Dučića. U kasnijoj  procesiji središtem Senja sudjelovali su brojni hodočasnici.

Biskup Rogić je izrazio zadovoljstvo da nam je štovanje Gospe Karmelska postalo dio naše tradicije i vjere koju smo primali kroz život i da ju dalje prenosimo. Ova proslava kao da je i naš pohod na brdo Karmel. Tražimo stalni zagovor Isusove i naše majke, zaštitnice naše vjere koja otvara vrata raja i vodi nas putem vječnosti. Ona je sve predala Bogu a riječ Božju je slušala i čuvala, poručio je biskup Rogić te podsjetio na nedavno hodočašće Šibenske biskupije u Svetu zemlju gdje se na brdu Karmel hodočasti koračanjem, klečanjem, hodanjem i prinosom žara molitve Gospi. Tu se vjera jača kao kod majke koja rađa, doji i uči prve korake dijete pri čemu ustrajava. Ima li sve ovo smisla, zapitao se propovjednik jer svatko brine samo za sebe. Važnije je „imati“, nego „biti“. Živimo u vremenu strahova i nepredvidljivosti u kome je potrebno obraćenje i traženje odgovora od Boga. Vjeru kao dar i snagu treba čuvati i prenositi u tajni svetih sakramenata. U liku Blažene Djevice Marije vidimo što znači biti siromašan, i ponizan cijelog života. Ona pokazuje što znači biti krotak pred Bogom i što je lice milosrđa, od svadbe u Kani Galilejskoj pa do njegova raspeća. Marija je primjer čista srca i mirotvorstva.

Biskup Rogić je zatim iznio brojne želje i zagovore Majci Božjoj. Da se začeta djeca rađaju, da nas isprosi mudrost života odnosno jasnoću razabiranja što je dobro a što zlo, da Gospa Karmelska svojim zagovorom osigura da cijeli svijet živi u slozi i zajedništvu svih kršćana, za sav svijet i mir među narodima, za prestanak epidemije, da tehnički napredak ne ugrozi ljudsku dušu.

Nakon Mise uslijedila je svečana procesija ulicama drevnog biskupijskog središta Senja s kipom Gospe Ribarske nakon čega je u završnoj molitvi ispred senjske katedrale predvodnik trodnevnice, dr. sc. Ante Japundžić  poručio: „Lijepa je i bogata tradicija štovanje Marije u našem narodu. Nastojmo da to štovanje bude ukorijenjeno na vjeri i da nas ona izgrađuje. Neka nas vjera nosi prema naprijed. Izgrađujmo se u Marijinoj školi vjere i ljubavi koja nas unatoč raznim  kušnjama i nevoljama svakodnevnog života izgrađuje i da nam vjera bude djelotvorna. Dr. Pavlić je kao domaćin  na koncu zahvalio svima koji su doprinijeli ovogodišnjoj proslavi Gospe Ribarske.

Zvonko Ranogajec

Pogledajte još

Četvrti dan devetnice sv. Mihovilu posvećen bračnim parovima.

Četvrti dan devetnice sv. Mihovilu u šibenskoj katedrali, u petak 23. rujna, bio je posvećen …

Duhovna zvanja bila su tema trećeg dana devetnice svetom Mihovilu.

Treći dan devetnice sv. Mihovilu zaštitniku Šibenske biskupije bio je posvećen duhovnim zvanjima. U katedrali …

Obljetnica preminuća Službenice Božje majke Klare Žižić.

Spomendan preminuća utemeljiteljice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne, Službenice Božje majke Klare Žižić u Šibeniku …