Župa Jadrtovac proslavila je zaštitnicu župe svetu Margaretu Antiohijsku. Misno slavlje predvodio je fra Ivan Penava.

Župnik župe sv. Petra na Vidicima u Šibeniku fra Ivan Penava predslavio je u ponedjeljak 20. srpnja proslavu svetkovine sv. Margarete Antiohijske, djevice i mučenice zaštitnice župe u Jadrtovcu. Uz njega je na svetoj misi koncelebrirao domaći župnik Jadrtovca don Mato Drljo kao i dekan don Ivica Boko.

U propovijedi je fra Ivan istaknuo kako se sv. Margareta slavi s još trinaest svetih pomoćnika u nevolji i kako je ta pobožnost nastala kroz srednji vijek u središnjoj Njemačkoj oko grada Regensburga, a sami sveci pomoćnici kojima se poslije utjecao cijeli kršćanski europski puk potječu iz grčko-bizantskog ambijenta. Upravo na ovakav način je kršćanstvo povezivalo različite europske narode od istoga do zapada i time je stvarana jedinstvena kršćanska Europa. I Jadrtovac kao mjesto na obali morem je bilo povezano s cijelim svijetom i zato je ova pobožnost prema sv. Margareti mogla lako doći iz Grčke u naše krajeve.

Svetoj Margareti naš su se pređi utjecali u zaštitu za majke porodilje, istaknuo je propovjednik, i zato je današnja šibenska udruga Betlehem koja se brine i pomaže mladim majkama i očevima da prihvate djecu u svoje obitelji, te organizira molitvu za nerođenu djecu upravo nju izabralo za svoju zaštitnicu. Zato joj se redovito svaki petak mole u crkvi sv. Mare (sv. Margarete) na Vidicima (Bioci) u Šibeniku. Na kraju je fra Ivan pozvao vjernike da nabave sliku sv. Margarete i stave ju na vidljivo mjesto u svojoj kući te se što češće u obitelji pomole ovoj svetici za zaštitu nerođene djece i mladih majki koje žele roditi djecu a često im društvene okolnosti stvaraju pritisak na tu odluku. Nakon svete mise svećenici su se zadržali u druženju s vjernicima ispred crkve.

Pogledajte još

U smaostanu svetog Frane proslavljen je blagdan jezika svetog Ante.

Dana 18. veljače 2024. o Prvoj korizmenoj nedjelji u crkvi sv. Frane u Šibeniku, mjestu …

Susret animatora liturgijskog pjevanja Šibenske biskupije

Susret animatora liturgijskog pjevanja Šibenske biskupije održan je u subotu 17. veljače u Šibeniku. Okupljanje …

Vjerska emisija “Riječ nade” od ove subote samo na YouTube kanalu Šibenske biskupije.

Vjersku emisiju Šibenske biskupije “Riječ Nade” i dalje možete pratiti na YouTube kanalu Šibenske biskupije. …