Vjernici Zadarske nadbiskupije hodočastili su svetom Nikoli Taveliću u Šibenik.

Preko šestotinjak vjernika Zadarske nadbiskupije predvođeni nadbiskupom Želimirom Puljićem hodočastilo je u nedjelju 17. studenoga svetom Nikoli Taveliću u Šibenik. Prva  postaja hodočašća bilo je hrvatsko nacionalno svetište svetog Nikole Tavelića – samostan svetog Frane gdje su hodočasnici imali pobožnost sv. Nikoli Taveliću.

Središnji dio hodočašća bilo je svečano misno slavlje u katedrali svetog Jakova koje je predvodio nadbiskup Puljić. Na misnom slavlju koncelebrirao je šibenski biskup Tomislav Rogić i umirovljeni biskup Ante Ivas. Homiliju je imao biskup Rogić.

U homiliji je vjernicima kazao kako je za Šibensku biskupiju na  blagdan svetog Nikole Tavelića otvorena Godina svetog Nikole Tavelića u spomen na 50. obljetnicu kanonizacije. Pedesetu godišnjicu kanonizacije želimo proslaviti kroz ovu pastoralnu godinu iščitavajući u životu svetog Nikole Tavelića poziv na svetost svakom vjerniku: „Budite sveti jer sam ja svet.“ (1Pt 1,16). Sveti Nikola taj je poziv na svetost ostvario mučeništvom. Njegov put sažimlju riječi Svetoga pisma: Upoznati Krista i snagu uskrsnuća njegova i zajedništvo u patnjama njegovim (Fil 3,10).

Čitavu pastoralnu godinu u našoj Šibenskoj biskupiji želimo posvetiti svetom Nikoli Taveliću, njegovom svjedočanstvu vjere i kreposna života, njegovom hrabrom naviještanju Isusa Krista, njegovom poniznom redovničkom služenju i njegovoj žrtvi života položenoj na oltar mučenika za Krista. On je svetost ostvario jer je za njom čeznuo, poručio je šibenski biskup.

Neka primjer sv. Nikole Tavelića potakne svaku vjerničku dušu na svjedočenje vjere u Krista uskrsloga u današnjem svijetu, poručio je zadarskim hodočasnicima.  Nikolino ponizno služenje u redovničkom pozivu neka bude poticaj za istinsko kršćansko bratoljublje prema svakom čovjeku. Mučeništvo sv. Nikole neka u savjestima probudi spremnost na velikodušnost i žrtvu kojom se pokazuje ljubav prema Bogu i dosljednom kršćanskom življenju.

Sveti Nikola Tavelić živio je i umro za Krista jer je vjerovao u vječni život s Bogom. Žarko je želio ostvariti poziv na svetost i vječni život u Bogu. Krista je prihvatio, u njegovo uskrsnuće vjerovao i njegovim se patnjama pridružio svojim mučeništvom. Njegov primjer neka svakom vjerniku osvijetli životni cilj: vječnost u Bogu, zaključio je biskup Rogić. Zadarske vjernike pozvo je na središnju proslavu pedeset godina od kanonizacije svetog Nikole Tavelića koja će biti u Šibeniku 21. lipnja.

Na kraju misnog slavlja vjernicima se obratio i zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Čestitao im je nas ustrajnim hodočašćima svetom Nikoli Taveliću u Šibenik. Time podržavate ono što je ideal jednog naroda: da svoje poštuju, svoje časte , i svojima se mole, kazao je nadbiskup.

Pogledajte još

Radni susret predstojnika katehetskih ureda i voditelja ŽSV iz Dalmacije

Katehetski ured Šibenske biskupije, na čelu s predstojnicom s. Renatom Azinović, bio je 24. rujna …

Četvrti dan devetnice sv. Mihovilu posvećen bračnim parovima.

Četvrti dan devetnice sv. Mihovilu u šibenskoj katedrali, u petak 23. rujna, bio je posvećen …

Duhovna zvanja bila su tema trećeg dana devetnice svetom Mihovilu.

Treći dan devetnice sv. Mihovilu zaštitniku Šibenske biskupije bio je posvećen duhovnim zvanjima. U katedrali …