Velik broj vjernika u Vodicama okupio se na misnom slavlju prigodom pastirskog pohoda biskupa Tomislava Rogića.

Središnji događaj pastirskog pohoda šibenskog biskupa Tomislava Rogića župi Vodice bilo je misno slavlje u župnoj crkvi Našašća svetog križa. Uz biskupa koncelebrirali su svećenici župa Vodičkog dekanata: župnik Srime don Anto Pavlović, župnik Tribunja don Ivan Rojko, upravitelj župa Žirije i Kaprije don Roko Glasnović, te pastoralni suradnik u župi Vodice mons. Ivan Čolak. U koncelebraciji bili su župni vikar u Vodicama don Josip Mudronja i župnik don Franjo Glasnović.

Vaš dolazak smatramo Božjim darom i njegovom velikom milošću za sve nas. Dolazite u drevnu župu sv. Križa koja je bogata duhovnom tradicijom i baštinom te životom vjere, na što smo ponosni. Naša župa i dekanat su na moru i sami ste na njemu rođeni i „čovjek ste od mora“ te vam je dobro poznata slika barke, lađe, kazao je župnik Glasnović.

„Crkva simbolizira „Petrovu lađu“ koju je Krist povjerio Petru i njegovim nasljednicima da je vode prema vječnoj luci spasa. Vam je danas povjerena ova „šibenska lađa“ u kojoj smo i mi s Vama te plovim i zajedno veslamo, ovim našem morem života, prema vječnoj luci spasa.
Na tom putu „šibenska lađa“ – Crkva proživljavala je i danas doživljava nevere i oluje, plovi po uzburkanom moru, šibana vjetrom i valovima, „često izgleda kao da tone i propušta na sve strane“, kako reče papa Benedikt XVI. Za današnje stanje u Crkvi, ovoj našoj „šibenskoj lađi“ kojoj pripadamo i mi u Vodicama te kakva će ona sutra biti, svi smo mi odgovorni, svatko prema službama koje imamo u Crkvi i darovima koje nam je Gospodin udijelio, poručio je don Franjo Glanović.

Svakim danom su duhovne i pastoralne potrebe u Crkvi i župi sve izazovnije, brojnije i zahtjevnije. Suočeni s današnjicom koja pred nas stavlja izazove individualizma, relativizma, konzumerizma, sekularizma i vjerske ravnodušnosti, doživljavamo sve je teže živjeti Božje i crkvene zapovijedi, kršćansko i crkveno zajedništvo, čvrstoću vjere i morala, izgrađivati obiteljski život u kojem se djecu i mlade odgaja za duhovne vrijednosti, spremnost za žrtvu i ljubav u sebedarju za druge, upozorio je vlč. Glasnović. Na sve ovo će trebati odgovoriti, uz pomoć i suradnju svih, proročki i odgovorno, pastoralno domišljato, puni nepokolebljive i čvrste vjere, zanosom nade i kršćanske ljubavi u otvorenosti prema svima – kao „Crkva koja izlazi iz sebe i ide prema čovjeku“ kako nas poziva papa Franjo.

Vi ste došli u svom pastirskom pohodu kao naš pastir i brat da nas učvrstite u vjeri, osnažite u nadi i potaknete na djelotvornu kršćansku ljubav kako bi mogli biti što vjerodostojniji učenici i svjedoci svoga Gospodina i Učitelja Isus Krista. Srdačno Vam želimo i za to molimo: da Vaš život i služenje među nama bude i uvijek ostane u mudrosti Božjoj, prema onoj Pavlovoj: „A ja, Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista.“ (Gal 6,14) Da po vama „sve i u svemu bude Krist“. Neka Vas Gospodin u tome vodi, jača i snaži te prati zagovor naše Gospe od Okita, završio je prigodno obraćanje vodički župnik.

U homiliji biskup Tomislav Rogić vjernicima Vodica ukazao je na izazove današnjeg vjernika. „Svjedočiti da je Krist uskrsnuo, da je živ i da je s nama do svršetka svijeta. Iz toga proizlazi živa želja biti pravedan, sačuvati poštenje u svim odnosima, poštenje koje se tako jasno očituje u Isusovu zlatnom pravili: ne čini drugome što ne želiš da drugi učini tebi! Oduševljeno svjedočiti svoju vjeru usprkos svim protivljenjima, vlastitim slabostima, drugačijoj logici svijeta koja se želi nametnuti kao jedina. Sačuvati čovjeka – sliku Božju, po Božjoj zamisli, usprkos onoj koja se nameće kao nova u nekoj apsolutnoj slobodi novog određivanja što je dobro a što zlo. Kao da se svijet ponovno nalazi pod stablom spoznaje dobra i zla, i želi biti slobodan od Boga i sam sebi biti bog, odbacujući svaku zadatost, stvorenost, odbacujući sam izvor života – Božju ljubav. Traje i ponavlja se prvi grijeh praroditelja: ne kako Ti Bože hoćeš, nego kako hoćemo mi, kako hoću ja.

Za nadvladati izazove biskup Rogić vjernicima je savjetovao ostati čvrsto s Bogom povezan u osobnoj molitvi, po molitvi u obitelji, po nedjeljnoj svetoj misi u zajedništvu vjernika. Ostati oduševljen u vjeri poput prvih mučenika, – zagledani u vječnost, u Uskrslog Krista. On ima zadnju riječ, njemu idemo. Život s Bogom zauvijek i naš je cilj!

„Molimo se zato danas Gospodinu da i nas ozdravi, da nas cjelovito izliječi i srce i misli i riječi i djela. Da nam otvori uši za prave poruke, za svaku potrebu bližnjega da budemo dostojni njegova spasenja. Potražimo njegovu blizinu s željom da i na nas stavi svoju blagoslovnu ruku. Tada ćemo osjetiti radost koju je došao ponuditi čovjeku i da se s njegovim darovima ništa drugo ne može mjeriti! Možemo biti istinski njegovi, samo ako to želimo. Zar se neće i nama smilovati“, zaključio je homiliju biskup Rogić.

Pogledajte još

Proglas biskupa Tomislava Rogića prigodom svetkovine svetog Mihovila

Br. 439/2023.                                                                      Šibenik, 31. kolovoza 2023.     “Mene ne štite ni visoke zidine …

Sestra Tea Božić položila prve redovničke zavjete.

Sestra Tea Božić prve redovničke zavjete položila je u utorak 12. rujna  u crkvi Gospe …

Molitva sa zazivom Duha Svetoga za srednjoškolce.

U organizaciji Katehetskog ureda Šibenske biskupije na čelu s predstojnicom s. Renatom Azinović u ponedjeljak …