Velik broj vjernika u Vodicama okupio se na misnom slavlju prigodom pastirskog pohoda biskupa Tomislava Rogića.

Središnji događaj pastirskog pohoda šibenskog biskupa Tomislava Rogića župi Vodice bilo je misno slavlje u župnoj crkvi Našašća svetog križa. Uz biskupa koncelebrirali su svećenici župa Vodičkog dekanata: župnik Srime don Anto Pavlović, župnik Tribunja don Ivan Rojko, upravitelj župa Žirije i Kaprije don Roko Glasnović, te pastoralni suradnik u župi Vodice mons. Ivan Čolak. U koncelebraciji bili su župni vikar u Vodicama don Josip Mudronja i župnik don Franjo Glasnović.

Vaš dolazak smatramo Božjim darom i njegovom velikom milošću za sve nas. Dolazite u drevnu župu sv. Križa koja je bogata duhovnom tradicijom i baštinom te životom vjere, na što smo ponosni. Naša župa i dekanat su na moru i sami ste na njemu rođeni i „čovjek ste od mora“ te vam je dobro poznata slika barke, lađe, kazao je župnik Glasnović.

„Crkva simbolizira „Petrovu lađu“ koju je Krist povjerio Petru i njegovim nasljednicima da je vode prema vječnoj luci spasa. Vam je danas povjerena ova „šibenska lađa“ u kojoj smo i mi s Vama te plovim i zajedno veslamo, ovim našem morem života, prema vječnoj luci spasa.
Na tom putu „šibenska lađa“ – Crkva proživljavala je i danas doživljava nevere i oluje, plovi po uzburkanom moru, šibana vjetrom i valovima, „često izgleda kao da tone i propušta na sve strane“, kako reče papa Benedikt XVI. Za današnje stanje u Crkvi, ovoj našoj „šibenskoj lađi“ kojoj pripadamo i mi u Vodicama te kakva će ona sutra biti, svi smo mi odgovorni, svatko prema službama koje imamo u Crkvi i darovima koje nam je Gospodin udijelio, poručio je don Franjo Glanović.

Svakim danom su duhovne i pastoralne potrebe u Crkvi i župi sve izazovnije, brojnije i zahtjevnije. Suočeni s današnjicom koja pred nas stavlja izazove individualizma, relativizma, konzumerizma, sekularizma i vjerske ravnodušnosti, doživljavamo sve je teže živjeti Božje i crkvene zapovijedi, kršćansko i crkveno zajedništvo, čvrstoću vjere i morala, izgrađivati obiteljski život u kojem se djecu i mlade odgaja za duhovne vrijednosti, spremnost za žrtvu i ljubav u sebedarju za druge, upozorio je vlč. Glasnović. Na sve ovo će trebati odgovoriti, uz pomoć i suradnju svih, proročki i odgovorno, pastoralno domišljato, puni nepokolebljive i čvrste vjere, zanosom nade i kršćanske ljubavi u otvorenosti prema svima – kao „Crkva koja izlazi iz sebe i ide prema čovjeku“ kako nas poziva papa Franjo.

Vi ste došli u svom pastirskom pohodu kao naš pastir i brat da nas učvrstite u vjeri, osnažite u nadi i potaknete na djelotvornu kršćansku ljubav kako bi mogli biti što vjerodostojniji učenici i svjedoci svoga Gospodina i Učitelja Isus Krista. Srdačno Vam želimo i za to molimo: da Vaš život i služenje među nama bude i uvijek ostane u mudrosti Božjoj, prema onoj Pavlovoj: „A ja, Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista.“ (Gal 6,14) Da po vama „sve i u svemu bude Krist“. Neka Vas Gospodin u tome vodi, jača i snaži te prati zagovor naše Gospe od Okita, završio je prigodno obraćanje vodički župnik.

U homiliji biskup Tomislav Rogić vjernicima Vodica ukazao je na izazove današnjeg vjernika. „Svjedočiti da je Krist uskrsnuo, da je živ i da je s nama do svršetka svijeta. Iz toga proizlazi živa želja biti pravedan, sačuvati poštenje u svim odnosima, poštenje koje se tako jasno očituje u Isusovu zlatnom pravili: ne čini drugome što ne želiš da drugi učini tebi! Oduševljeno svjedočiti svoju vjeru usprkos svim protivljenjima, vlastitim slabostima, drugačijoj logici svijeta koja se želi nametnuti kao jedina. Sačuvati čovjeka – sliku Božju, po Božjoj zamisli, usprkos onoj koja se nameće kao nova u nekoj apsolutnoj slobodi novog određivanja što je dobro a što zlo. Kao da se svijet ponovno nalazi pod stablom spoznaje dobra i zla, i želi biti slobodan od Boga i sam sebi biti bog, odbacujući svaku zadatost, stvorenost, odbacujući sam izvor života – Božju ljubav. Traje i ponavlja se prvi grijeh praroditelja: ne kako Ti Bože hoćeš, nego kako hoćemo mi, kako hoću ja.

Za nadvladati izazove biskup Rogić vjernicima je savjetovao ostati čvrsto s Bogom povezan u osobnoj molitvi, po molitvi u obitelji, po nedjeljnoj svetoj misi u zajedništvu vjernika. Ostati oduševljen u vjeri poput prvih mučenika, – zagledani u vječnost, u Uskrslog Krista. On ima zadnju riječ, njemu idemo. Život s Bogom zauvijek i naš je cilj!

„Molimo se zato danas Gospodinu da i nas ozdravi, da nas cjelovito izliječi i srce i misli i riječi i djela. Da nam otvori uši za prave poruke, za svaku potrebu bližnjega da budemo dostojni njegova spasenja. Potražimo njegovu blizinu s željom da i na nas stavi svoju blagoslovnu ruku. Tada ćemo osjetiti radost koju je došao ponuditi čovjeku i da se s njegovim darovima ništa drugo ne može mjeriti! Možemo biti istinski njegovi, samo ako to želimo. Zar se neće i nama smilovati“, zaključio je homiliju biskup Rogić.

Pogledajte još

Policijska kapelanija “Sveti Luka evanđelist” obilježila deset godina postojanja. Misno slavlje predvodio je vojni ordinariji biskup Jure Bogdan.

Deset godina policijske kapelanije “Sveti Luka evanđelist” koja pastoralno skrbi o djelatnicima Policijske uprave šibensko-kninske, …

U Labinu proslavljeno 150. godina od izgradnje crkve svetog Silvestra.

U nedjelju 18. listopada u župi svetog Stjepana Prgomet – Labin, proslavljeno je sto i …

Nedjeljna homilija mons. Marinka Mlakića: 29. nedjelja kroz godinu A – Mi smo Božji, dajmo Bogu Božje!

  Evanđelje: Mt 22, 15-21 Čitanje svetog Evanđelja po Mateju U ono vrijeme: Odoše farizeji …