U župi Marina u 2018. više krštenih nego umrlih

Pravilo je da sve katoličke župe u ordinarijat dostave crkvenu statistiku za proteklu kalendarsku godinu. Župa Marina to je obijavila na svojoj web stranici. Posebno raduje što je u Marini više krštenih nego umrlih.

1. Krštenja
Protekle godine krstili smo 38 djece. Svi su kršteni u prvoj godini života. Nije bilo krštenja odraslih osoba. Od 38 novokrštenika u prošloj godini, 4 djece ne živi na području naše župe (netko od roditelja su iz naše župe!), dok ostalih 34 boravi na teritoriju naše župe.

2. Prvopričesnici
Protekle godine imali smo 31 prvopričesnika i prvopričesnica. Svi su sa područja naše župe. Ovogodišnjih je prvopričesnika 21. Svi su iz naše župe. U dogovoru sa župnim pastoralnim vijećem obznanit ćemo ubrzo i dan njihova predstavljanja župi, kao i datume susreta s njihovim roditeljima.

3. Krizmanici
U 2018. sakramenat Sv. Potvrde (Krizme) primilo je 22 mladića i djevojaka. Nastavljamo sa praksom da svake godine bude priprava za Sv. Potvrdu u našoj župi.
Ove godine, pak, na župnoj katehezi za krizmu imamo 26 kandidata. U velikoj većini su redoviti na vjeronauku, spremni učiti i otvoreni pouci. Potičem roditelje da se uključe u vjerski odgoj i da paze da im djeca budu redovita na vjeronauku.
Nastavljamo sa redovitim vjeronaukom i pripravom za Sv. Krizmu i za polaznike 1. razreda srednje škole. Riječ je o vjeronaučnoj grupi koja broji 23 članova, i koji će se krizmati dogodine.

Župna crkva svetog Jakova u Marini

4. Vjenčanja
Vjenčanja je u našoj župi u 2018. godini bilo 11. Bilo je i jedno ukrijepljenje u korijenu civilno sklopljenje ženidbe. Sva vjenčanja su bila između dvoje katolika. Četiri (4) bračna para ne živi na teritoriju naše župe, dok sedam (7) parova žive u našoj župi.

7. Sprovodi
Trideset i troje (33) naših župljanja crkveno smo sproveli u godini koja je iza nas. Njih 28 živjelo je na području naše župe, dok ih je 5 živjelo izvan. Od njih 33, 10 je sprovedeno opremljeno sakramentima umirućih, za neke se ne zna, a ostali nisu. Posebno potičem rodbinu da se pobrinu sa svoje bližnje te da im zovnu svećenika, tako da naši bližnji odu s ovog svijeta na kršćanski način.

izvor: https://www.zupa-marina.hr

Pogledajte još

U smaostanu svetog Frane proslavljen je blagdan jezika svetog Ante.

Dana 18. veljače 2024. o Prvoj korizmenoj nedjelji u crkvi sv. Frane u Šibeniku, mjestu …

Susret animatora liturgijskog pjevanja Šibenske biskupije

Susret animatora liturgijskog pjevanja Šibenske biskupije održan je u subotu 17. veljače u Šibeniku. Okupljanje …

Vjerska emisija “Riječ nade” od ove subote samo na YouTube kanalu Šibenske biskupije.

Vjersku emisiju Šibenske biskupije “Riječ Nade” i dalje možete pratiti na YouTube kanalu Šibenske biskupije. …