U Vodicama proslavljena Gospa od Okita.

Blagdan Gospe Karmelske u župi Vodice proslavljen je u nedjelju 16. srpnja svečanim misnim slavljem na brdu Okit gdje se nalazi Gospina crkva i župno svetište Majke Božje. Od ranog jutra u svetištu su se slavile euharistije, a središnje slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. U koncelebraciji su bili župnik u Vodicama don Franjo Glasnović i umirovljeni biskup Ante Ivas. Samom slavlju prethodila je pjevana Jutarnja molitva koju je predvodio župni zbor. U sklopu Jutarnje čitane su i lekcije, tekstovi u kojima se govori o povijesti štovanja Gospe od Okita u Voidicama. Na samom početku slavlja blagoslovljen je novi kalež koji je svetištu na Okitu darovala Osnovna škola Vodice.

Biskup Rogić u homiliji je ukazao kako u Godini zahvalnosti kada slavimo 725 godina uspostave Šibenske biskupije želimo porasti u vjeri, zajedništvu i zahvalnosti. Gospa Karmelska u vrućini ljeta kao da poziva na trenutak zastati, sabrati se i po Mariji doći k Isusu. Osjetiti Božju blizinu, iskreno povjerenje koje otvara dušu, koje majčinskoj ljubavi povjerava rane srca i moli za novu životnu snagu: izdržati, ustrajati, Bogu vjeran ostati, okrijepiti nadu i osnažiti vjeru. S pouzdanjem u Božju svemoć, pomoć a nadasve ljubav i oproštenje iznova se suočiti sa stvarnošću svijeta u kojem živimo. Prihvaćati i nositi svoj križ, sigurnijeg koraka i jasnijeg cilja do kojega želimo stići: Kraljevstvo Božje – zauvijek. To životom želimo svjedočiti onima koji taj put ne poznaju. To u bratskoj ljubavi želimo pomoći jedni drugima na istom putu. To želimo s pomoću zagovora naše nebeske Majke, Gospe Karmelske, ostvariti i za svoje najbliže isprositi, izmoliti, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić.

Ukazao je kako čovjek već od rođenja nosi svoju slabu, grešnu narav. Međutim Stvoritelj ne napušta svoje najuzvišenije stvorenje. Već kod prvog grijeha Bog ima plan spasenja. Kad se napuni mjera vremena Bog čini djela čudesna, ta Bogu ništa nije nemoguće. Da se izbavi ljudski rod trebat će ustrajati u poslušnosti, u poniznosti i u prihvaćanju Božje volje. Evin grijeh izliječit će Blažena Djevica Marija.

Slavimo Mariju, molimo joj se. Ona je naš najveći putokaz i hrabrost u kršćanskom odazivu, u našoj želji da živimo iz vjere u čvrstoj povezanosti s Bogom. Po njoj i nama Gospodin govori: Ne bojte se! Bog ima svoj plan sa svakim od nas. Neće nam uskratiti svoje milosti ako u Marijinoj poniznosti prepustimo svoje putove Kristu. Pa i kroz kušnje, slabosti i padove. Ranjeni grijehom prvog krivog odabira i sami znamo biti u oholoj samovolji, ali ta nas samovolja nužno udaljava od Boga i čini izgubljenima. Katkada u pomisli da je križ pretežak i čežnji za nekim drugim putem, lakšim, kazao je biskup.

Ukazao je kako je vjera dar koji treba čuvati, svjedočiti i prenositi. U vjeri je sva životna snaga i najveća životna snaga. Vjera se čuva po Božjoj Riječi, po molitvi, osobnoj – zajedničkoj – obiteljskoj, po sjedinjenju s Bogom u tajnama svetih sakramenata. To znači, da se i po našim životima proslavi Bog, da daje ovom svijetu danas svjedočanstvo svoje nazočnosti i spasenja. Po odluci njegove volje to nam u dio pade, nama koji se nadamo u Kristu.

Molit ćemo našu Gospu za cijelu Crkvu Božju da je vodi Duh Sveti i da neustrašivo naviješta Božju Riječ spasenja u slozi i zajedništvu svih krštenika. Da nam Gospa Karmelska isprosi mudrost života i snagu vjere koja će se moći nositi s novim izazovima i kušnjama današnjice. Molit ćemo i za sav svijet: mir među narodima, prestanak neprijateljstava koja pogađaju tolike ljude. Molimo da se čovjek današnjice vrati Bogu i pronađe odraz Božjeg bića u sebi, sliku po kojoj je stvoren. Bezgrješna Djevica Marija u svemu nam je uzor i putokaz, a njezin zagovor utjeha i snaga, zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.

Na kraju misnog slavlja riječi zahvale uputio je župnik don Franjo Glasnović. Zahvalio je svima koji su doprinijeli ovogodišnjoj proslavi Gospe Karmelske na Okitu. Također je zahvalio svima iz Osnovne škole Vodice na poklonjenom kaležu. Na samom kraju umirovljeni biskup Ante Ivas vjernike je obradovao prigodnim stihovima upućenim Gospi od Okita.

Pogledajte još

Smotra crkvenog pučkog pjevanja “Puče moj” održana je u Vodicama.

  Dvadeset i sedma smotra  izvornog crkvenog pučkog pjevanja Šibenske biskupije „Puče moj“ održana je …

Svećenici Gospićko-senjske biskupije na uskrsnom druženju u Šibeniku.

Svećenici Gospićko-senjske biskupije okupili su se u četvrtak, 4. travnja, u Šibeniku na uskrsnom susretu …

Uskrsno misno slavlje u Cvjetnom domu.

Šibenski biskup Tomislav Rogić prigodom svetkovine Uskrsa u  srijedu 3. travnja pohodio je «Dom za …