U Srimi proslavljeno Stepinčevo. “Stepinac pošao je hrabro za glasom svoje savjesti i predanja Gospodinu”, poručio je biskup Tomislav Rogić.

Blagdan bl. Alojzija Stepinca svečano je proslavljen u Srimi, župi Šibenske biskupije kojoj je bl. Stepinac nebeski zaštitnik. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi blaženog Alojzija Stepinca predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas, župnik Srime don Anto Pavlović i još petnaestak svećenika. Preko misnog slavlja pjevala je klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj.

U uvodnom djelu misnog slavlja, nazočne vjernike koji su došli na misno slavlje u velikom broju, pozdravio je župnik vlč. Pavlović. Posebno je pozdravio vjernike iz župe Vodice i iz katedralne župe svetog Jakova koji su organizirano hodočastili na slavlje. Svima je preporučio bl. Stepinca kao uzor i primjer koji treba nasljedovati.

Alojzije Stepinac bio je i ostao do danas znak osporavan, znak protivljenja, izazov za vjernike i nevjernike, katolike i one koji su pripadnici drugih vjeroispovijesti, pa čak i one koji Boga ne priznaju, ne vjeruju. Svi traže ili imaju neko mišljenje o Stepincu, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić.

Alojzije Stepinac imao je kušnju i ponudu: odreci se Katoličke Crkve, odreci se svoga naroda. Kako pišu povjesničari, komunisti mu nisu mogli oprostiti dvije stvari: što Katoličku crkvu u Hrvatskoj nije “autokefalizirao”, osamostalio, odcijepio i što je bespridržajno branio pravo hrvatskoga naroda i drugih naroda na svoju državu.

Stepinac pošao je hrabro za glasom svoje savjesti i predanja Gospodinu, žrtvujući ovaj život da zadobije vječni. I zato ga počasti Nebeski Otac. Bog se u njemu veličanstveno proslavio. Bio je i ostao znak pored kojeg ne možeš neprimjetno proći, kao da te se ne tiče. U najtežim trenucima Lepoglavskog zatvora i kasnije bolovanja u kućnom pritvoru njegov duh nije bio nikada zaražen mržnjom koja se nadvila nad njega. Bog mu je dao snagu vjere da se mogao svakodnevno moliti i za svoje neprijatelje. To se može samo snagom vjere, samo snagom Božjeg Duha. Križ koji nosiš zagrliti još jače i prikazivati ga za one koji su ti ga na leđa stavili. To je snaga Kristove ljubavi. Isusove su riječi: Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom. Nema nasljedovanja Isusa bez križa, bez suprotstavljanja onome koji ruši Božji zakon, bez prihvaćanja žrtve i strpljivog nasljedovanja i u patnji, bez predavanja ishoda u Božje ruke. Nemoguće je Isusa slijediti ako uskrsnuće i vječni život s Bogom nije i naš cilj, kazao je biskup Tomislav Rogić.

Okupljenim vjernicima je kazao kako Stepinca treba nasljedovati. „Jesmo li spremni biti pšenično zrno koje ima umrijeti da bi donijelo obilat rod? Jesmo li spremni s ljubavlju, vjernosti i strpljivosti križ života nositi da se očituje milost Božja, a ne naša snaga, ni pamet. Jesmo li spremni odbaciti zavodljive ponude svijeta koje nude tolika pretvaranja, glumu, privide samo da se zamagli istina i da se lakše kroz život prođe? Jesmo li spremni dosljednije svoju vjeru živjeti? — To nas pita naš Blaženik.“

„Ljubav i vjernost prema Bogu pokazuje se u čuvanju Božjeg zakona, življenju po Božjem zakonu, po glasu savjesti i jasnom razlikovanju dobra od zla, istine od laži. Ljubav i vjernost prema drugom čovjeku pokazuje se u poštovanju svake osobe, u nadvladavanju sebičnosti da bih drugome mogao samo dobro činiti, pa i onda kad mi ovaj to neće uzvratiti. Ljubav i vjernost prema svome Hrvatskom narodu i Domovini može se pokazati na tisuće načina, a svaki od njih bit će ispravan ako sam se spreman žrtvovati, za život pošteno boriti, zajedničko dobro tražiti“, poručio je vjernicama biskup Rogić.

Pogledajte još

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …

Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u …