U katedrali svetog Jakova svečano proslavljen Božić. Bog je došao izazvati čovjeka svojom ljubavlju, poniznošću – rađanjem u štalici.

Svečano božićno misno slavlje u petak 25. prosinca,  u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas, katedralni župnik don Krešimir Mateša, te ekonom i biskupov tajnik don Roko Glasnović.
Danas slavimo otajstvo, misterij, tajnu našega spasenja. Ljubav Božja za čovjeka nije ostala neka nedohvatna ideja, neka misao, čežnja u daljinama beskraja, nego se utjelovila i postala čovjekom. Božja riječ približava nam ono nedohvatljivo, Božansko i vječno kao što je sve u Bogu vječno i čovjeku nedohvatljivo, poručio je biskup Rogić u homiliji.

Djetešce Isus u jaslicama Božja je svemoguća Riječ. On je ono Božje svjetlo koje će prosvijetliti svakog čovjeka. Došao je na svijet koji je po njemu stvoren, ali se, svijet – čovjek, odmetnuo od Boga, odbacio Božje zakone a onda i samu Božju ljubav i ponuđeno spasenje. Čovjek se od početka uzoholio, sam sebe Bogom proglasio i tražio kako da sam sebe osmisli, da sebi bude dostatan. Čak je i svemoć sebi pripisivao. Nije li svijet u kojem živimo i 2000 godina poslije Isusova rođenja ranjen istim grijehom? Do pred godinu dana kao da je čovjek bio uvjeren da je svemoćan. Samo je pitanje vremena kad će otkriti tajnu života, dugovječnosti, putovanja na druge planete. Kao da nije bilo nikakve prepreke ljudskom napretku, dostignućima, kao da su brisane sve granice koje bi čovjeka u nečemu sputavale, kazao je biskup.

Naglasio je kako je  gotovo preko noći, pojavom novog virusa svijet gotovo zaustavljen. Slobode i komocije na koje smo navikli, uskraćene su nam da bi se zaustavilo širenje bolesti. Tolike stvari koje su nas zaokupljale i bile nam važne, sada postaju sporedne, nevažne. Pozvani smo vidjeti što nam je doista u životu bitno i što čini čovjeka čovjekom – slikom Božjom koju je Sin Božji došao spasiti?

Jedino što Bog od čovjeka traži jest da se vrati Bogu, kazao je biskup Rogić.  Zato se rodio, zato je došao među nas da nas prosvijetli, osvijesti, nauči istinski ljubiti drugoga pored sebe. Došao je ozdraviti naš život i našu dušu da ne bude zarobljena ništavilom prolaznosti, sebičnost, oholosti, nego okrenuta Bogu i vječnom životu na koji je pozvana i za koji je stvorena.

Bog je došao izazvati čovjeka svojom ljubavlju, poniznošću – rađanjem u štalici. On je svoje Božanstvo oplijenio, svoju svemoć zatomio, tražeći od čovjeka da mu se vrati, da se uvjeri da mu sve od Boga dolazi, da mu u svome Sinu daruje Milost na milost – neizmjerno, Božanski. To je tajna Božića braćo i sestre u koju trebamo uroniti. To Božje približavanje, rađanje ne prestaje se događati u svakom činu dobrote, ljubavi, požrtvovnosti. Božje se rađanje ne prestaje događati na našim oltarima, u svakoj molitvi, sakramentima, iskrenom kajanju i povratku Božjim naumima spasenja. Otkrivajmo Božje lice koje pruža milost, ljubav i dobrotu na licu svakog čovjeka i koje traži naš odgovor ljubavi.  Preplavit će nas tada Božićna radost koju nam Isus donosi, zaključio je biskup Tomislav Rogić.

Na misnom slavlju sudjelovali su članovi udruge Šibenska gradska straža, a pjevao je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem voditeljice prof. Jelene Mikulandre i uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina. Euharistija je slavljena uz pridržavanje epidemioloških mjera.

 

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …