U katedrali svetog Jakova slavljena misa za papu Benedikata XVI.

Na nedjelju Krštenja Gospodinova šibenski biskup Tomislav Rogić u katedrali svetog Jakova predvodio je svečano misno slavlje na kojem se molilo za preminulog papu Benedikta XVI. Uz biskupa koncelebrirao je umirovljeni biskup Ante Ivas i katedralni župnik don Krešimir Mateša.

Događaj Krštenja Gospodinova, u sebi nosi veliku objavu Božju, veliku utjehu za svakog od nas koji priznaje da je potreban milosti Božje, iznova otkriva blizinu Božju i ljubav Božju za čovjeka. Pokojni papa Benedikt XVI. čitavim svojim životom i djelovanjem htio je pomoći svakoj vjerničkoj duši koja traži tu blizinu Gospodnju, koja želi dublje proniknuti u otajstvo objave Božje, u otajstvo spasenja koje nam je po Isusu Kristu vječni Otac darova i daruje snagom Duha Božjega, poručio je biskup Rogić u homiliji.

Kazao je kako Benediktova pisana djela pomno analiziraju različite pristupe Božanskoj objavi, te s velikom jasnoćom i autoritetom naučiteljstva Crkve jasno pokazuju pravi put. Nije u njemu bila samo velika umnost, nego prije svega snaga vjere i predanja koju je do kraja vršio. I u gesti, koji isprva nismo odmah razumjeli, kada se povukao s dužnosti Petrova nasljednika uviđajući da mu tjelesne snage slabe i neće biti u stanju odgovoriti svim izazovima – tražio je i vršio volju Božju. Sve do zadnjih riječi, kao onaj razgovor Petra i Isusa nakon uskrsnuća na obali jezera: Petre ljubiš li me? Otišao je veliki Benedikt s riječima: Gospodine, volim te.

Prisjetio se i susreta sa papom Benediktom. Od susreta u živo s papom Benediktom, svima će nam neizbrisiv ostati spomen na njegov dolazak u Hrvatsku 2011. godine. Svaka njegova riječ i okupljanja koja je tih dana imao u Zagrebu, ali onaj trenutak zajedničke molitve na Jelačićevom trgu, pred Presvetim sa tisućama mladih i oni vrapci što su cvrkutali i čudili se da ih se čuje, to ostaje uspomena za cijeli život. Ona istinska svijetla točka kojoj se valja puno puta vratiti.

Svojim životom papa Benedikt trajno je tumačio otajstvo spasenja Božjega, Božju ljubav za čovjeka i pozivao da rastemo u vjeri, da vjera bude naš odgovor Bogu, a onda i život iz te vjere koja prihvaća Božju volju, koja se u Boga pouzdaje i traži oproštenje, vjeru koja unosi nadu i snagu u sve životne poteškoće i daje životu smisao, zaključio je biskup Rogić.

Pogledajte još

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …

Proslavljen blagdan sv. Rite u Župi Svih Svetih u Sesvetama. Slavlje je predvodio biskup Tomislav Rogić

Vjernici Župe Svih Svetih u Sesvetama proslavili su u  srijedu 22. svibnja blagdan svete Rite. …

Sprovod i misa zadušnica sestre milosrdnice Lucije (Ane) Jurić.

Sestra milosrdnica Lucija (Ana) Jurić preminula je u subotu  18. svibnja 2024. u 85. godini …