Team building članova Odbora HBK-a za mlade

Godišnji „team building“ za članove Odbora za mlade Hrvatske biskupske konferencije održao se od 5. do 7. veljače u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije u Ludbregu.

Susret je započeo misnim slavljem u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Ludbregu kojim je predsjedao varaždinski biskup Bože Radoš, u zajedništvo sa šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem, predsjednikom Odbora te povjerenicima za pastoral mladih i studentskim kapelanima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U večernjem dijelu programa, vlč. Marko Domiter, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, održao je izlaganje u kojem je predstavio Varaždinsku biskupiju te aktivnosti u organizaciji Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije. Uslijedila je rasprava i razmjena iskustava.

Drugog dana susreta, u prijepodnevnim satima, održana je sjednica Odbora HBK-a za mlade. Središnja tema sjednice bio je predstojeći Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati 4. svibnja u Gospiću. Vlč. Josip Tomljanović, povjerenik za mlade Gospićko-senjske biskupije i đakon Karlo Špoljarić, članovi Organizacijskog odbora SHKM-a, izvijestili su povjerenike o tijeku prijava i planiranom programu na dan susreta. Jedna od tema susreta bila je i nacionalna završnica Katoličke malonogometne lige čiji će domaćin ove godine biti Zagrebačka nadbiskupija, a raspravljalo se o i drugim aktivnostima pastorala mladih u Hrvatskoj i BiH, s naglaskom na ljetni program i kampove.

U poslijepodnevnim satima sudionici su pohodili Lepoglavu. Lepoglavski župnik Nenad Piskač proveo je povjerenike kroz lepoglavski samostan i crkvu, upoznao ih s bogatom kulturnom, povijesnom, znanstvenom i duhovnom baštinom i životom pavlina u Lepoglavi. Posebno je progovorio o zatočeništvu blaženoga Alojzija Stepinca u lepoglavskoj kaznionici. Nakon pohoda samostanu i crkvi, povjerenici su zajedno s mons. Rogićem posjetili lepoglavsku kaznionicu, odnosno kaznioničku kapelu blaženog Alojzija Stepinca i Blaženikovu spomen-ćeliju gdje je boravio od 19. listopada 1946. do 5. prosinca 1951. Tamo su uputili molitvu po zagovoru blaženog Alojzija za sve zatvorenike i djelatnike Kaznionice.

Mons. Tomislav Rogić u večernjim je satima, u zajedištvu s povjerenicima, predslavio svetu misu u župnoj crkvi Dobroga Pastira u Varaždinu. Nakon mise u dobrodošlici župnik Ivica Cujzek govorio je povjerenicima o župnoj crkvi Dobrog Pastira i povijesti Župe sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu. Program drugog dana povjerenici su zaključili večernjom šetnjom središnjim dijelom grada Varaždina.

Treći dan susreta započeo je slavljem svete mise nakon koje je uslijedila evaluacija susreta te donošenje zaključaka i prijedloga za daljnji rad Odbora. Susret je završio zajedničkim objedom u Pastoralnom centru u Ludbregu.

Pogledajte još

Vjerska emisija “Riječ nade” od ove subote samo na YouTube kanalu Šibenske biskupije.

Vjersku emisiju Šibenske biskupije “Riječ Nade” i dalje možete pratiti na YouTube kanalu Šibenske biskupije. …

U katedrali svetog Jakova na Čistu srijedu ili Pepelnicu euharistiju je predvodio biskup Tomislav Rogić

Misno slavlje s obredom pepeljenja na Čistu srijedu ili Pepelnicu 14. veljače, u katedrali svetog …

Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića župi Primošten

Utorak je, 13. veljače 2024. – u 9:00 sati zvonjavom zvona na zvoniku župne crkve …