Svetkovina Velike Gospe proslavljena je u biskupijskom marijanskom svetištu Vrpolju. Gospa Uznesena na Nebo jasno pokazuje konačni cilj na koji smo pozvani.

Prigodom svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo ili Velike Gospe u nedjelju 15. kolovoza misno slavlje u marijanskom svetištu Šibenske biskupije Vrpolju, uz sudjelovanje velikog broja vjernika predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Slavlje je započelo molitvom pred čudotvornom Gospinom slikom.

Dolazimo tebi Gospe od Vrpolja u duhu tradicije naših starih, već tolika stoljeća. U svim nedaćama i potrebama vjernička duša znala je gdje će naći utočište, znala je kako doći Majci, onoj koja je pod križem Majka boli i dobro zna što je trpljenje, što je briga za obitelj, briga za djecu. Ali dolazimo i Majci koja će sve izdržati i biti proslavljena, uznesena i okrunjena Kraljica neba i zemlje, uvijek milosti puna, poručio je biskup Rogić u homiliji.

Ukazao je kako su se vjernici za svetkovinu Velike Gospe pripremali postom i molitvom, kao i naši stari. „Molilo se na koljenima, hodočastilo kilometrima, postom krotilo volju duše da misli na Boga, da se utječe Nebeskoj Majci. Prebiru se zrnca krunice da otajstvo spasenja Isusova dolaska koje molitelj razmatra, zagovorom Majke uđe u naše živote i mijenja ih, vodi, nadahnjuje, krijepi i liječi“.

Današnja svetkovina Gospe uznesene na nebo nudi nam onaj istinski lijek za prolazne nevolje, ma kako bile teške i katkada nesnosne. Gospa Uznesena na Nebo jasno pokazuje konačni cilj na koji smo pozvani i samo kroz taj poziv na vječni život s Bogom, kroz taj pogled, možemo jasnije vidjeti svoje živote, svoje radosti i žalosti, svoje mane i vrline, svoje nevolje i kušnje, svoje želje i nagnuća, kazao je šibenski biskup.

Vjernike je pozvao da snaže svoju vjeru u vjeri nebeske Majke, Majke proslavljene poslije svih iskušenja koja je prošla. „Gospe koja kidaš okove svake zarobljenosti isprosi nam tu snagu vjere, to predanje u ruke Božje koje se ustrajno nada spasenju. To pouzdanje koje Mariju nosi prema Nebu, Bogu zauvijek, neka budu i naša životna krila kojima prelijećemo kušnje zemaljske prolaznosti. Konačni cilj, vječnost u Bogu neka bude pogled kroz koji gledamo sve što nas u životu snađe. Stvoreni smo iz Božje ljubavi. On nam je darovao život i želi nas k sebi dovesti zauvijek“.

Biskup rogić naglasio je kako Marijin zagovor neće izostati. „Ona zna što nam je proći, ona je sve to prošla. Pod njezinim plaštem osjećamo sigurnost nade naše. Njoj povjeravamo sve brige naše. Ona nam sjaji pred očima kao zvijezda Danica. U litanijama zovemo je Utočištem grešnika – Utjehom žalosnih – Pomoćnice kršćana, ali i Uzroče naše radosti. Utječemo se Tebi, koja svijetliš na našem putu kao znak spasenja i nade, o blaga, o mila, o slatka Djevice Marijo“, zaključio je homiliji biskup Rogić.

Na samom kraju slavlja prigodno se obratio župnik i upravitelj svetišta u Vrpolju don Ante Omazić. Zahvalio je svima koji su doprinijeli organizaciji slavlja Velike Gospe i dana oko same svetkovine. Slavlje je animirao prigodni kvintet Gospe od Vrpolja.

Pogledajte još

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …

Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u …