Svetkovina Duhova u katedrali svetog Jakova. Stvarnost događaja Duhova nije nikad prestala.

Svetkovina Duhova u katedrali svetog Jakova u Šibeniku proslavljena je u nedjelju 31. svibnja. Svečano misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je katedralni župnik don Krešimir Mateša i umirovljeni biskup Ante Ivas.

Stvarnost događaja Duhova nije nikad prestala. To zbivanje silaska Duha Svetoga traje i danas, i mi kao vjernici, kao djeca Božja po krštenju sudjelujemo u toj stvarnosti. Sudjelujemo onoliko koliko se toj stvarnosti Božje prisutnosti u našem životu otvorimo, u svakoj prilici i neprilici života. Bog nas svojim Duhom vodi kroz nevolje, padove, iskušenja, dozrijevanja i sazrijevanja da jednom potpuno budemo Njegovi, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić.

Učenici su strahu od Židova zatvorili vrata, kazao je biskup. Naglasio je da slika tih zatvorenih vrata uvodi nas u vrijeme koje smo živjeli proteklih mjeseci. Trebalo je čuvati odstojanje, izbjegavati kontakt, čuvati druge i sebe. Na ovaj ili onaj način u čovjeka se uvlačio strah i neizvjesnost. Koliko će to trajati? Hoćemo li se vratiti prijašnjem životu? Što se zapravo u vani događa? Za neke će sigurno taj virus straha biti i gori od samog koronavirusa. Ali ta ‘zatvorena vrata’ ne daju mira. Da li su zatvorena i u mnogim drugim situacijama. Zatvorena vrata prema susjedu s kojim sam se posvađao, razmirica među supružnicima, prepreke u odnosu dijete roditelj, ili suradnik na poslu, ili nekadašnji prijatelj koji se prometnuo u neprijatelja. Ima puno zatvorenih vrata.

Biskup je poručio kako Isus kroz sva ta zatvorena vrata želi ući. Kazao je kako svakog vjernika svetkovina Duhova poziva: otvoriti vrata Kristu, osluškivati djelovanje duha Božjega u našem životu, njemu podrediti sva naša prosuđivanja, životne izbore i odluke. Dio smo tog mističnog Tijela, a Krist mu je glava.

Vjernicima je kazao kako je nužnost biti Duhom Svetim nadahnut. „Već smo blagoslovljeni, živjeti taj blagoslov u trajnoj povezanosti s Bogom, to je jedini ispravan način. Jer ne možemo niti Oče naš moliti ako toga Duha nema u nama. Samo se malo potruditi da svjesnije živimo svoje kršćanstvo, da mu sve drugo više podredimo. I osjetit ćemo da je Duh onaj koji i u nama može izvesti velebna djela, može i od nas učiniti svjedoke – one koji svjedoče životom, – čak i bez senzacija, u redovitosti života i obaveza, u radosti služenja. Ako u tom Duhu budemo jednodušni, poput apostola u molitvi, sigurno će se mijenjati i naši životi, naše obitelji, naša okolina i narod. A tko od nas ne želi živjeti u ljepšem i boljem svijetu. Da bi svijet bio bolji moramo i sami više živjeti po Duhu i na taj način već sada okusiti ljepotu onoga na što nas je u vječnosti pozvao Bog, zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.

Pogledajte još

Duhovna zvanja bila su tema trećeg dana devetnice svetom Mihovilu.

Treći dan devetnice sv. Mihovilu zaštitniku Šibenske biskupije bio je posvećen duhovnim zvanjima. U katedrali …

Obljetnica preminuća Službenice Božje majke Klare Žižić.

Spomendan preminuća utemeljiteljice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne, Službenice Božje majke Klare Žižić u Šibeniku …

Biskup Tomislav Rogić predvodio je zadušnicu za branitelje i biskupa Srećka Badurinu.

Euharistiju u povodu 26. obljetnice smrti šibenskog biskupa Srećka Badurine, u ponedjeljak 20. rujna u …