Svetkovina Bogojavljenja proslavljena je u katedrali svetog Jakova.

Svetkovina Bogojavljenja proslavljena je u katedrali svetog Jakova u Šibeniku u srijedu 6. siječnja. Svečano misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirali su generalni vikar mons. Marinko Mlakić i katedralni župnik don Krešimir Mateša.

U homiliji biskup Tomislav Rogić kazao je kako  na svetkovinu Bogojavljenja slavimo Božju objavu svim narodima svijeta, koju predstavljaju tri kralja – tri maga – zvjezdoznanca koji su tražili znak na nebu i proučavali starozavjetna proročanstva: kada se i gdje ima roditi Mesija – Krist – Božji pomazanik.

Mudraci su pratili zvijezdu koja ih je dovela do Betlehema. Ondje su pronašli obitelj: Mariju, Josipa i malog Isusa. Prinijeli su mu dare: zlato – tamjan i smirnu. Tim darovima svaki je od njih ispovjedio i svoju vjeru u Novorođenoga.  Isus je za njih: kralj – Bog i pravi čovjek, kazao je biskup Rogić.

Naglasio je kako je događaj Bogojavljenja toliko bremenit simbolikom i značenjima. Kazao je kako je čovjek je tragač za srećom. Samo tu sreću kao da svatko traži na neki drugi način. Vidi u nečem drugom. Ponekad nasjednemo zamamnim ponudama lažne sreće. Kratkotrajne i prazne. Valja jasno vidjeti što nas istinski čini sretnima, iznad malih zadovoljstava. Čovjek želi biti ispunjen, zadovoljan, ostvaren u nekom djelu oko kojeg se trudio.

Poručio je kako čovjek želi nositi mir u srcu, a toliko je toga što unosi nemir. Od opasnosti za život, nesreća koje se događaju, svađa i razdora radi suprotstavljenih mišljenja koja su često plod ne prihvaćanja drugoga i drugačijega. Čovjek traga za istinskom ljubavi, voljeti i biti voljen, poštovan, vrednovan, koristan. U čovjeku i oko njega kao da traje vječna borba između sebičnosti i velikodušnosti. Čovjek se oduševljava onima koji su nešto postigli, ostvarili velike pobjede, učinili velika djela, prednjačili u dobroti i žrtvi. Od dobrih uzora do krivih idola. Čovjek želi da njegov život ima smisao i jasan cilj prema kojem ide. Čovjeku ostaju pitanja na koja sam mora tražiti odgovor i opredijeliti se. Upravo u tim temeljnim pitanjima Tri Kralja su nam primjer i putokaz. Oni su Krista tražili, znakove Neba slijedili, odgovore pronašli i svoju vjeru u Isusa Krista ispovjedili, poručio je biskup Rogić u homiliji.

 

Pogledajte još

U Vukšiću svečano proslavljena svetkovina svete. Katarine Aleksandrijske.

Svečanim i euharistijskim slavljem u crkvi sv . Kate ,  25. studenog uz sudjelovanje mnoštvo …

Sveta Katarina Aleksandrisjka proslavljena je u Ljubitovici.

U župi Ljubitovica u subotu 25. studenog proslavljena je nebeska zaštitnica župe sveta Katarina Aleksandrijska. …

U katedrali svetog Jakova proslavljena je sveta Cecilija. Na misnom slavlju okupili su se crkveni pjevači.

Crkveni pjevači iz zbora Laudantes;  iz župa Katedrala, Gospa van Grada, Šubićevac, Vidici, Baldekin, Madalina, …