Susret kućnih predstojnica i predstavnica različitih službi Družbe sestara franjevki od Bezgrješne

Ovogodišnji susret kućnih predstojnica i predstavnica različitih službi Družbe sestara franjevki od Bezgrješne sa članicama Vrhovnog vijeća,  održan je u kući matici u Šibeniku 16.-17. veljače. Susret je započeo molitvom Srednjeg časa sa sestrama iz kuće matice te nastavljen pozdravom vrhovne poglavarice s. Zdravke Gverić svim pristiglim kućnim poglavaricama, članicama Vrhovnog vijeća i predavaču mr. fra Ivanu Režiću.

U svom izlaganju fra Ivan je istaknuo važnost autoriteta promatranu u svjetlu crkvenih dokumenata, ali je taj autoritet različit od autoriteta u kontemplativnim zajednicama. Kao uzor trebamo uzeti Isusov primjer koji je temeljio svoj autoritet na slobodi. Služenje autoritetu nije imuno na krizu kao i na opasnost centraliziranja u upravljanju zajednicom. Vlast se ne smije centralizirati u rukama jedne osobe. U mnogim se situacijama brkaju razine, a na taj se način smanjuje suodgovornost svake sestre unutar zajednice. Obilježje poglavara bi trebao nalaziti u uzoru Krista koji došao da bude služen nego da služi. Život u zajednici čine različite razine autoriteta i podložnika. Ne smijemo se zadržavati u stavu koji želi zadržati sadašnje stanje. Promjene su potrebne, polazeći od same terminologije. Kakva je zajednica vidi se iz odnosa prema najnezaštićenijima, koliko je na putu Kristovu, a zajednica tvori svaka sestra unutar nje. Vršitelj autoriteta treba pripaziti kako ne bi upao u napast samodostatnosti. Stoga su potrebne izmjene u služenju zajednici. Dobro je starijim sestrama prenositi mudrost mlađima, a mlađima je potrebno sabiranje mudrosti starijih. Voditi druge nije nimalo lak zadatak u kojem se traži velika dosljedost.

U izgradnji osobe koja je član zajednice najvažnije je prva razina – ljudska, koja se stjeće unutar obitelji iz koje sestra dolazi, ta se dimenzija nadograđuje kršćanskom formacijom, a kao završna formacija dolazi redovnička formacija. Prilikom odgovornog služenja zajednici postoje prioriteti: vlast je duhovna vlast, potrebno je osigurati vrijeme za kvalitetnu molitvu, pozvane smo promicati dostojanstvo osobe, potrebno je ispravno koristiti pojam zajednice, ulijevati nadu i hrabrost u poteškoćama, autoritet je pozvan održati karizmu vlastite zajednice kao i put permanentne izobrazbe. Uz još nekoliko obilježja suodnosa autoriteta i služenja sestre su imale mogućnost tijekom diskustije promotriti konkretne situacije u našoj zajednici.

Nakon euharistijskog slavlja u kojem je tijekom homilije fra Ivan približio liturgijska čitanja, povezavši ih uz temu našeg susreta, pristupilo se radnom dijelu. Vrhovna poglavarica s. Zdravka Gverić podnijela je svoje izvješće o stanju u Družbi u protekloj godini. Uključila je molitveni život, zajedništvo, naše poslanje i djelovanje, događanje u Družbi, hodočašća sestara kao planove za tekuću godinu. Uslijedila su izvješća kućnih poglavarica o stanju u povjerenim im zajednicama sestara u protekloj godini: za Zagreb s. Zvonimira Nimac, za Podstranu s. Imelda Pešić, za kuću maticu u Šibeniku s. Nevenka Grgat, za biskupiju u Šibeniku s. Mandica Starčević, za HKŽ Munchen s. Nikolina Bilić, za Karlovac s. Ana Tadić, za Primošten s. Benedikta Gotovac. Pročitana su izvješća za zajednice u kojima djeluju po dvije sestre: za Stankovce i Vodice. Svoje izvješće dale su i vrhovna ekonoma s. Slavica Bezjak, pročelnica Vijeća za pastoral duhovnih zvanja s. Renata Azinović, učiteljica sestara juniorki s. Maksimilijana Šimac, ravnateljica DV Brat Sunce s. Anita Krajač te vicepostulatorica kauze s. Božje majke Klare Žižić s. Terezija Zemljić. Nakon plodonosne diskusije doneseni su zaključci o kojima će kućne poglavarice izvijestiti svoje sestre unutar svake zajednice.

Susret je zaključen molitvom na grobu službenice Božje majke Klare Žižić kojoj smo preporučili cijelu Družbu s potrebama svake pojedine sestre.

autor: s. Mandica Starčević

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …