Sprovodni obredi i misa zadušnica za preminulog svećenika don Dominika Škevina na groblju Kvanj.

Svećenik Šibenske biskupije don Dominik Škevin sahranjen je u subotu 29. kolovoza u svećeničku grobnicu  na Gradskom groblju Kvanj u Šibeniku . Zadušnicu i sprovodne obrede uz sudjelovanje velikog broja vjernika, redovnica i svećenika, te umirovljenog biskupa Ante Ivasa, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

„Okupljeni smo danas po tužnoj vijesti da nas je napustio revni svećenik, dragi naš Don Dume, u svojoj 85 godini života i 61 godini radosnog i ustrajnog svećeničkog služenja. Njegovi zemaljski dani došli su kraju, gasio se tiho i polako, posljednjih tjedana,  poput svijeće na oltaru kome je odano služio. Ispunio je mjeru dana koju mu je Gospodin namijenio. Zaprimio je od Uskrsloga svoj posljednji dekret za put do Očeve kuće na nebesima, u vječnosti“, kazao je u homiliji biskup Tomislav Rogić.

Ukazao je kako je preminuli svećenik nesebičnim služenjem pratio vjernike u njihovim duhovnim i materijalnim potrebama. „Uvijek je nalazio načina da navijesti Božju Riječ. Uporno je pisao i izdavao knjige propovijedi i razmišljanja o istinama vjere. I kad su ga snage izdavale pišući je želio evangelizirati, svjedočiti i naviještati“.

„Odgovorno je vršio svoje službe, požrtvovno dok god je mogao. Punih 13 godina svakog je jutra služio svetu misu u samostanu sv. Luce kod sestara Benediktinki i kad je bio već umirovljeni svećenik i slabijeg zdravlja. Dragi don Dume, nedostajat će nam tvoja vedrina, tvoja duhovitost,  humor s kojim si i najozbiljnije situacije znao razvedriti šalom“, kazao je biskup Rogić.

Krist uskrsnu od mrtvih, on je prvina usnulih, prvorođeni na novi besmrtni život. To je temelj naše vjere, temelj na kojem stoji naše vjerovanje u Svemogućeg Boga – Stvoritelja i Spasitelja. Samo u toj vjeri možemo i smrt prihvatiti, jer nije kraj nego prijelaz u vječni život s Bogom. Tu je vjeru don Dume izrazio i svojom posljednjom voljom u svojoj oporuci, kazao je biskup koji je pročitao dio oporuke don Dominika Škevina:

„Pri punoj svijesti i u punoj slobodi, bez ikakve prisile svojom rukom pišem ovu oporuku i u njoj svoju posljednju volju. Hvala Ti, Gospodine, Bože na daru života. Hvala ti za roditelje, braću i sestre i dobre ljude koji su mi pomogli na životnom putu. Jednako tako hvala i za Biskupiju Šibensku, koja mi je omogućila da ispunim Tvoj plan koji si imao sa mnom.  Molim sve koje sam kroz život na bilo koji način povrijedio da mi oproste. S moje strane opraštam od sveg srca svima, ako su me kada povrijedili. Molim sve, ako me se kada sjete, da se pomole za mene.

Gospodine, primi me i uzmi k sebi i učini me dionikom Tvoje neizmjerne sreće, koju si mi namijenio kad si me stvorio“.

U vjeri uzdignimo sada svoje molitve i zahvale Bogu za pokojnog svećenika Dominika, da bi i sami svoje životne korake odlučnije upravili putem služenja Bogu na spas duša, zaključio je biskup Tomislav Rogić.

 

Pogledajte još

U Vodicama je proslavljen Dan braka. Pedeset parova obnovilo bračna obećanja

U župi Vodice proslavljen svjetski dan braka i obnovljena bračna obećanja pedeset bračnih parova U …

U šibenskoj bolnici proslavljen Svjetski dan bolesnika.

Svjetski dan bolesnika u Šibenskoj biskupiji proslavljen je u ponedjeljak  12. veljače, misnim slavljem u …

Pastirski pohod župi Uznesenja Blažene Djevice Marije – Rogoznica

Pastirski pohod župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rogoznici bio je u petak, 9. veljače …