Sedmi festival zborske duhovne glazbe “Jubilate Deo” održan je u Drnišu. Nastupilo je šest zborova.

U prepunoj crkvi Gospe od Ružarija u Drnišu, proteklog vikenda je bilo vrlo svečano. Sedmi Festival zborske duhovne glazbe „Jubilate Deo“ okupio je oko 150 pjevača iz šest amaterskih zborova.

Zajedništvo koje uvijek nosi pjesma došlo je do punog izražaja na koncertu u subotu 26. listopada 2019. g.  kada su kvaliteta izvedbe te raznovrstan repertoar pljeskom ugrijali dlanove svih prisutnih poklonika zborske glazbe. Dobrodošlicu svima na samom početku večeri izrazio je Gradski pjevački zbor „Neuma“ iz Drniša, domaćin i organizator Festivala. Pod ravnanjem dirigentice Jelene Prpa, uz skladbu Jubilate Deo (J. Althouse), Neuma je na najljepši mogući način uvela sve prisutne na put koji je cijelu večer odveo do neslućenih glazbenih i duhovnih visina. Same psalmistove riječi „Jubilate Deo, omnis terra!“ – „Kliči Bogu, zemljo sva!“ vjerno su se očitovale kroz hrvatske tradicijske napjeve, gregorijanske korale, gospel, ali i kroz djela renesanse, klasike, baroka, romantizma i suvremenih autora. Voditeljica programa prve večeri bila je Jadranka Barišić, a biranim riječima na samom početku koncerta, Festival je otvorio drniški gradonačelnik Josip Begonja.

Gradski pjevački zbor „Neuma“ za ovu je prigodu izabrao vrlo raznolik repertoar. Uz skladbu Usta moja suvremenog autora Blaženka Juračića, Neuma se predstavila obradom pjesme What a friend we have in Jesus (J. Scriven – C. Converse) te tradicijskom iz neretvanskog kraja Gorko plače Gospa draga (obr. Joško Ćaleta).

Jedini ženski zbor koji se ove večeri predstavio drniškoj publici bio je Ženski zbor „Gradac“ iz Gradca n/m. Pod vodstvom dirigentice Ivane Andrijašević izvele su skladbe Dona nobis pacem, O, Bože nisam vrijedan (M. Haydn) te pokazale dašak renesanse  kroz Deposuit potentes (G. P. da Palestrina).

Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo „Zoranić“ iz Zadra pod dirigentskom palicom Tomislava Košte, izvedbom Svrši stopi moje Siverćanina Krste Odaka uz Zdravo, Marijo (N. Jerolimov) i Ecce quomodo moritur justus (J. Gallus), profesionalno je predstavilo više od 110 godina svog djelovanja. Za razliku od Zoranića, Mješoviti pjevački zbor Hrvatske ratne mornarice broji tek dvije godine djelovanja, ali da godine ipak nisu važne mornari su dokazali uz Canticorum jubilo (G. F. Händel) i All my trials (trad.) te posebno izvedbom Amen (trad.) uz suvereni solo Zrinke Matić koji je od publike dobio zasluženi dugotrajan pljesak.

Kao i prethodnih godina, na Festivalu je sudjelovao i  jedan crkveni zbor. Svu raskoš zvuka koja se može postići na redovitim nedjeljnim misnim slavljima pokazao je Mješoviti zbor župe Gospe od Anđela iz Trogira. Uz Klanjam ti se smjerno (F. Schubert) i Uzmi kruh (K. Williams), pod ravnanjem Urse Ljuban Trogirani su izveli i dubrovački napjev Gdje tišina (obr. J. degl’Ivellio).

Ovogodišnji predstavnik Istarske županije bio je Mješoviti pjevački zbor „Lavanda“ iz Novigrada koji se predstavio izvedbom španjolske pjesme Riu, riu, chiu, a pjevali su i na drevnom veljotskom jeziku u skladbi Ju ai venut sa otoka Krka. Dijelom zanimljivog repertoara bila je i staroslavenska pučka pjesma Gospode Bože u obradi Lavandinog dirigenta Branislava Ostojića. Gosti iz Novigrada sudjelovali su i u drugom danu festivala, pjevajući svetu misu u nedjelju 27. listopada 2019. g. također u drniškoj župnoj crkvi. Svetu misu je predvodio drniški župnik fra Damir Ćiro Čikara koji je i večer prije, na kraju koncerta, prigodnim riječima pozdravio sve nazočne. U čast samoj Majci Božjoj, kojoj je crkva u kojoj je održan program i posvećena, na samom kraju koncerta svi zborovi su se okupili u jedan veliki koji je iz dubine duše, pod ravnanjem Neumine dirigentice Jelene Prpa, izveo poznatu marijansku pjesmu Ljiljane bijeli (D. Domjanić – A. Canjuga).

Festival zborske duhovne glazbe „Jubilate Deo“ i ove godine je realiziran uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske te u organizaciji Gradskog pjevačkog zbora „Neuma“, Pučkog otvorenog učilišta Drniš i Župe Gospe od Ružarija. O 525. obljetnici prvog pisanog spomena grada Drniša, bio je ovo lijep rođendanski poklon gradu domaćinu.

tekst: Josipa Prpa, foto: Ivan Vuletić, www.franjevci-split.hr

Pogledajte još

U smaostanu svetog Frane proslavljen je blagdan jezika svetog Ante.

Dana 18. veljače 2024. o Prvoj korizmenoj nedjelji u crkvi sv. Frane u Šibeniku, mjestu …

Susret animatora liturgijskog pjevanja Šibenske biskupije

Susret animatora liturgijskog pjevanja Šibenske biskupije održan je u subotu 17. veljače u Šibeniku. Okupljanje …

Vjerska emisija “Riječ nade” od ove subote samo na YouTube kanalu Šibenske biskupije.

Vjersku emisiju Šibenske biskupije “Riječ Nade” i dalje možete pratiti na YouTube kanalu Šibenske biskupije. …