Priopćenje Hrvatske biskupske konferencije povodom zabrane mise na bleiburškom polju

Hrvatska biskupska konferencija oglasila se priopćenjem povodom odluke dijecezanskog upravitelja biskupije Gurk Klagenfurt da ove godine ne dopusti slavljenje mise zadušnice na bleiburškom polju. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Dijecezanski upravitelj biskupije Gurk Klagenfurt mons. Engelbert Guggenberger, odlučio je ove godine ne dopustiti slavljenje mise zadušnice na bleiburškom polju. Hrvatska biskupska konferencija sa žaljenjem je primila tu odluku i izražava svoje duboko neslaganje s razlozima koji se navode za takvu odluku i u cijelosti ih odbacuje. Uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih.

Predstavnici Hrvatske biskupske konferencije i Austrijske biskupske konferencije u nekoliko su navrata razgovarali o obilježavanju Bleiburške tragedije.

Hrvatska biskupska konferencija uključila se preko Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u organizaciju misnoga slavlja na bleiburškome polju 2003. godine. Svih proteklih godina, a napose prošle 2018. godine, euharistijsko slavlje je proticalo dostojanstveno kako i priliči toj najuzvišenijoj molitvi Crkve”, ističe se u priopćenju.

Pogledajte još

Proslavljen blagdan sv. Antuna Pustinjaka u Buliću.

U mjestu Buliću koje pripada župi sv. Mihovila Lišane u ponedjeljak , 17. siječnja svečano …

Molitveno okupljanje u kanalu svetog Ante prigodom blagdana svetog Ante pustinjaka.

U organizaciji Gradskog dekanata Šibenske biskupije i Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije u ponedjeljak 17. …

Sprovod i misa zadušnica za fra Vicu Lucića.

U utorak 14. siječnja 2022. godine na gradskom groblju Kvanj u Šibeniku pokopan je fra …