Premijerno prikazan kratki dokumentarni film o djelovanju udruge Betlehem u Šibeniku.

Na blagdan sv. Josipa 19. ožujka 2021. nakon svečane svete mise u župi sv. Petra na Vidicima u Šibeniku predstavljen je kratki trinaestominutni film o apostolatu humanitarne udruge Betlehem Šibenik.

Udruga Betlehem Šibenik djeluje u Šibeniku već pet godina, a članovi svoje redovite tjedne susrete održavaju u prostorijama župe sv. Petra na Vidicima. Molitveni susreti udruge su svaki petak u srednjovjekovnoj crkvi sv. Margarite (sv. Mara) zaštitnice porodilja. Uz to udruga ima u vlasništvu grobnicu „Nevina dječica“ na gradskom groblju Kvanj u kojoj obitelji koje su doživjele spontani pobačaj mogu dostojanstveno pokopati svoje nerođeno dijete.

O svim ovim aktivnostima u kratkom filmu progovaraju članovi udruge Betlehem Šibenik i svjedoče o svojim osobnim razlozima djelovanja u udruzi. Film su režirali i snimali Andrija Jurčević i Mladen Škare iz Apstudio Aheropita doo iz Splita. Film se može pogledati na youtube kanalu „Udruga Betlehem Sibenik“.

Uoči svete mise članovi Udruge u crkvi su predmolili križni put s molitvama za nerođenu djecu. Potom je svečanim misnim slavljem proslavljena svetkovina sv. Josipa, a na misi je župnik fra Ivan Penava propovijedao kako u životu sv. Josipa možemo prepoznati uzor za svoj život. On je bio skrbnik za Isusa Krista i Bezgrešnu Djevicu Mariju. Upravo to njegovo cjeloživotno služenje može biti nama vjernicima poticaj da iskoristimo zakonsku mogućnost i udomimo neko dijete koje je u životnoj potrebi. Citirao je župnik ovogodišnju poruku za Dan života 2021. predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj biskupa Mate Uzinića koji poručuje kako je udomljavanje djece djelo milosrđa, a „udomiteljstvo je prepoznato kao prirodnije i humanije, jer se temelji na načelima obiteljskog okruženja, održivosti socijalnih veza i uključenosti samih korisnika. Uz to, udomiteljska obitelj korisnika prihvaća kao svojega člana, a korisnik dobiva osjećaj pripadnosti obitelji. Zato se u novije vrijeme upravo taj oblik skrbi preferira i zagovara“, zaključio je župnik fra Ivan Penava

Nakon svete mise kratko svjedočanstvo o svojem djelovanju kao ginekolog koji savjetuje majke da sačuvaju trudnoću i odustanu od pobačaja govorio je dr. Ivan Zmijanović. Gledajući primjer sv. Josipa istaknuo je primjere is svoje ginekološke prakse u kojima su očevi nerođene djece svojim zaštitničkim stavom i podrškom trudnim majkama zapravo pomogli ženama da odustanu od pobačaja. „Većina žena čini pobačaj jer je ostavljena od svojim muškim partnera da same odluče o životu djeteta. Uvjeren sam, a i moja ginekološka praksa to potvrđuje da bi žene puno manje činile pobačaj da imaju podršku svojih muževa“. Između ostalog dr. Zmijanović je zaključio kako je pravo djeteta na život temeljno ljudsko pravo koje nadilazi pravo žene na pobačaj.

O samom stvaranju filma u kojem se predstavlja djelovanje Udruge Betlehem Šibenik progovorila je predsjednica udruge gđa. Helien Čoko. U središte svojeg izlaganja stavila je upravo grobnicu „Nevina dječica“ u kojoj je već trinaest pokopanih tjelešaca nerođene djece. „Veliki osjećaj olakšanja pojavi se na licima nesretnih majki koje su doživjele spontani pobačaj, a u bolnici zatraže tjelešce svojeg djeteta te ga dostojanstveno i s vjerničkim uvjerenjem pokopaju u grobnicu. Posebno je važna ta zajednička molitva s članovima udruge Betlehem na grobnici i sprovodna misa koja ranjenim roditeljima poručuje da nisu sami u svojoj boli“, rekla je gđa. Helien.

Na kraju programa održano je zajedničko gledanje filma uz prisutnost članove udruge Betlehem Šibenik, njihove djece i prijatelja koji podržavaju apostolat Betlehema. Župnik fra Ivan Penava je svima zahvalio na sudjelovanju i pozvao sve na redovitu tjednu molitvu za nerođene u 17 sati u crkvi svete Mare na šibenskom Kvanju. Pozvao je i okupljene da svoje novčane priloge uplate na žiro račun HR03 2340 0091 1108 0663 6 pri Privrednoj banci Zagreb za udrugu Betlehem Šibenik.

Pogledajte još

Smotra crkvenog pučkog pjevanja “Puče moj” održana je u Vodicama.

  Dvadeset i sedma smotra  izvornog crkvenog pučkog pjevanja Šibenske biskupije „Puče moj“ održana je …

Svećenici Gospićko-senjske biskupije na uskrsnom druženju u Šibeniku.

Svećenici Gospićko-senjske biskupije okupili su se u četvrtak, 4. travnja, u Šibeniku na uskrsnom susretu …

Uskrsno misno slavlje u Cvjetnom domu.

Šibenski biskup Tomislav Rogić prigodom svetkovine Uskrsa u  srijedu 3. travnja pohodio je «Dom za …