Pastirski pohod šibenskog biskupa Tomislava Rogića župi Sv. Mihovila Lišane

Pastirski pohod šibenskog biskupa Tomislava Rogića župi Sv. Mihovila Lišane bio je u nedjelju, 16 . veljače . U župi ima dva velika mjesta Vukšić i Lišane , biskup je održao dvije svete mise u crkvi sv. Kate u Vukšiću i crkvi sv. Nikole Tavelića u Lišanima. Biskupa su u Vukšiću pred crkvom sv. Kate srdačno dočekali vjernici , župnik fra Božo Mandarić i ugodno su razgovarali o svakodnevnom životu mještana Vukšića. Na misi je bilo mnoštvo vjernika, među kojima krizmanici , prvopričesnici i učenici sa svojim nastavnicima. Svečano misno slavlje u punoj crkvi sv. Kate , uljepšao je mješoviti crkveni zbor s čuvenim starodrevnim napjevima i biskup je bio oduševljen čuvanjem te stoljetne crkvene kulturne baštine.

U svečarskom zanosu nakon mise svi zajedno otišli su na groblje kod župne crkve sv. Mihovila , gdje je biskup kod centralnog križa dao odrješenje za sve pokojne koji počivaju na groblju . Biskup je ušao u razgledanje župne crkve sv. Mihovila , a fra Božo ga je upoznao o starim običajima koji su bili u župi vezani za ovu crkvu. Biskup je u pratnji župnika fra Bože Mandarića svoj svečarski pastirski pohod nastavio u Lišanima , gdje pred velikim mnoštvom nazočnih vjernika održao svečanu misu u crkvi sv. Nikole Tavelića.

Na svetoj misi bilo je mnoštvo vjernika, među kojima krizmanici , prvopričesnici i učenici sa svojim nastavnicima. Poslije svete mise cijeli vjernički puk otišao je na Lišansko groblje Kolona u kojem se nalazi grobna kapela sv Jere , gdje je biskup kod centralnog križa dao odrješenje za sve pokojne koji počivaju na groblju . U popodnevnim satima u crkvi sv. Nikole Tavelića u Lišanima , biskup se susreo s vjeroučiteljima , župskim crkvenim pjevačima , predstavnicima Franjevačkog crkvenog svjetovnog reda OFS, načelnikom Općine Lišane Ivicom Musićem . Razgovaralo se općenito o prilikama u našem društvu, župi, demografiji , te konkretnim pastoralnim aktivnostima u župi. Župa sv. Mihovila Lišane poznata je od davnina kao “ vrelo “ duhovnih zvanja iz koje potječe 7 svećenika, 14 časnih sestara.

Župa sveukupno ima sedam crkava , koje su tijekom Domovinskog rata većinom porušene i spaljene. U pratnji župnika fra Bože Mandarića , biskup je obišao crkvu sv.Ante Pustinjaka u Buliću i crkvu sv. Ante Padovanskog u Ostrovici . Pet crkava su u jako dobrom stanju i sve su izgrađene u cijelosti ili obnovljene nakon Domovinskog rata. Stara crkva sv. Kate u Vukšiću i crkva sv. Jere u Lišanima nisu još obnovljene . Župi sv. Mihovila Lišane pripadaju Vukšić, Lišane, Bulić, Prović i Ostrovica.

Cijeli pastirski pohod bio je obilježen radosnim susretima i srdačnim razgovorima. Biskup je ohrabrio vjernički puk da ustraju u vjeri prema Isusu Kristu, katoličkoj crkvi , svojoj dragoj domovini Hrvatskoj i izrazio im svoju pastirsku blizinu, te veliku zahvalnost na srdačnom dočeku . Fra Božo Mandarić veličanstveno je organizirao doček biskupa i animirao vjernike , koji su došli u velikom broju na svete mise u Vukšiću i Lišanima. Vjernici Vukšića, Lišana i Bulića uručili su biskupu prigodne poklone kao znak zahvale i sjećanje za njegov pastirski pohod. Na kraju euharistijskog slavlja fra Božo Mandarić zahvalio se biskupu za njegov pastirski pohod , na riječima ohrabrenja i utjehe, koje je uputio cijelom vjerničkom puku župe sv. Mihovila Lišane .

Tekst i foto : Marko Ledenko- Mane

Pogledajte još

Policijska kapelanija “Sveti Luka evanđelist” obilježila deset godina postojanja. Misno slavlje predvodio je vojni ordinariji biskup Jure Bogdan.

Deset godina policijske kapelanije “Sveti Luka evanđelist” koja pastoralno skrbi o djelatnicima Policijske uprave šibensko-kninske, …

U Labinu proslavljeno 150. godina od izgradnje crkve svetog Silvestra.

U nedjelju 18. listopada u župi svetog Stjepana Prgomet – Labin, proslavljeno je sto i …

Nedjeljna homilija mons. Marinka Mlakića: 29. nedjelja kroz godinu A – Mi smo Božji, dajmo Bogu Božje!

  Evanđelje: Mt 22, 15-21 Čitanje svetog Evanđelja po Mateju U ono vrijeme: Odoše farizeji …