Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića župama Sv. Jure u Rupama i sv. Kate u Dubravicama.

Pastirski pohod šibenskog biskupa župama Sv. Jure u Rupama i sv. Kate u Dubravicama bio je u nedjelju 8. ožujka ove godine.

Pohod je započeo susretom s vjernicima u Rupama u 9.30 sati, kod crkve sv. Jure na groblju gdje su biskupa Rogića pred crkvom dočekali vjernici sa župnikom fra Matom Gverićem. Nakon pozdrava župnika i kratkog razgovora s vjernicima od kojih je jedan dio došao i u narodnim nošnjama, molila se molitva odrješenja za sve pokojne. Odmah potom uputili smo se u crkvu sv. Ante u središtu mjesta gdje je slavljena sveta misa u nazočnosti stotinjak vjernika. Skladnom pjesmom domaćeg pjevačkog zbora uzveličana je liturgija. A na koncu mise župljani su darivali biskupa plodovima svoga rada. Osjetila se radost zajedništva u vjeri i otvorenost srca u molitvi slavljenja svete euharistije.

Valjalo je pohitati u Dubravice jer je tamo sveta misa najavljena za 11.30 sati. Župnika i biskupa dočekali su vjernici pred crkvom. Dio i ovdje u narodnim nošnjama. S malim zakašnjenjem slavila se sveta misa druge korizmene nedjelje. Kao i u Rupama, i ovdje je biskup u homiliji ohrabrio vjernike i pozvao da prepoznaju u svom životu ona „brda preobraženja“ na kojima susreću Isusa. U duhu Božje riječi pozvao je vjernike na obraćenje, preobraženje u kojem nam Krist želi pomoći jer je i sam prošao stazu ljudskog života, trpljenja, poniženja, križa i same smrti da bi sve nas mogao uvesti u vječnu radost uskrsnuće, vječnog života u Bogu. Ustrajno tražimo ta susretanja s Bogom po osobnoj i obiteljskoj molitvi, svetoj euharistiji i sakramentima, Božjoj Riječi i svako plemenitom djelu ljubavi prema bližnjemu. Neka se na taj način trajno preobražava naš život i već sada bude slika buduće vječnosti.

Na koncu mise biskup je pozdravljen stihovima i obdaren poklonima. Potom su se vjernici, župnik i biskup uputili na groblje do crkve sv. Kate gdje se molilo odrješenje za sve pokojne. Usput su pohodili i staru župnu kuću koja se ne koristi te čeka obnovu i novu namjenu.

Uslijedio je ručak sa župnim suradnicima i svećenicima iz dekanata na kojem se u bratskom druženju pričalo o aktualnim temama iz života župe i sadašnjeg trenutka.

Potom su biskup i župnik u župnom uredu obavili vizitaciju župnih matičnih knjiga. U ovoj zgodi nije pohođena filijalna crkva sv. Nikole u Plastovu, nego je dogovorena sveta misa za svečev blagdan 6. prosinca ove godine.

U obje župe bile su to radosno i raspjevano slavljene svete mise, te srdačni susreti s vjernicima. Zahvala župniku fra Mati Gveriću za lijepo animiran pastirski pohod ovim župama.

Pogledajte još

Papina poruka za korizmu 2024. godine.

PORUKA SVETOGA OCA FRANJE za korizmu 2024. godine Bog nas vodi kroz pustinju do slobode …

U Vodicama je proslavljen Dan braka. Pedeset parova obnovilo bračna obećanja

U župi Vodice proslavljen svjetski dan braka i obnovljena bračna obećanja pedeset bračnih parova U …

U šibenskoj bolnici proslavljen Svjetski dan bolesnika.

Svjetski dan bolesnika u Šibenskoj biskupiji proslavljen je u ponedjeljak  12. veljače, misnim slavljem u …