Pastirski pohodi biskupa Tomislava Rogića Unešićkom dekanatu.

Pastirski pohod župama Unešićkog dekanata šibenski biskup Tomislav Rogić započeo je u župi Brštanovo 2. srpnja ove godine. Pohod je započeo susretom s vjernicima i župnikom fra Matom Puđom u crkvi u Dugobabama, filijala župe Brštanovo u kojoj se svake nedjelje služi sveta misa. Nakon razgovora s vjernicima i molitve, biskup je sa župnikom obišao crkvu u drugoj filijali Nisko, te župnu kuću i župni ured obavljajući pregled matičnih knjiga. Uslijedila je svečana sveta misa u župnoj crkvi Uzesenja BDM. Okupilo se više od stotinu vjernika kojima je biskup poručio da je smisao pastirskog pohoda međusobno učvršćivanje u vjeri, zajednička molitva i slavljenje Boga, te potaknuo nazočne da s vjerom u Krista gledaju u budućnost. Nakon mise dio vjernika ostao je u razgovoru s biskupom i župnikom ispred crkve. Pohod je zaključen zajedničkom večerom s najbližim suradnicima župnika fra Mate u kući župnog remete. Župa Brštanovo sa svim svojim filijalama ima oko dvjesto pedeset vjernika.

Slijedećeg dana, 3. srpnja biskup Rogić pohodio je župe Lečevica i Radošić koje vodi župnik fra Dušan Đžimbeg. Susret je započeo u župnoj kući u Lečevici vizitacijom župnog ureda i matičnih knjiga. Prvi susret s vjernicima bio je u crkvi Sv. Jure u Radošiću. Nakon kratkog razgovora okupljeni vjernici, župnik fra Dušan i biskup Rogić molili su molitvu odrješenja kod križa na groblju uz crkvu. Odlazeći u filijalu Korušce gdje su obišli crkvu, zaustavili su se kod Kevine jame i pomolili za pobijene koji su ondje bačeni. Slijedeća postaja obilaska bila je crkva sv. Ante u Vučevici, a potom povratak u Lečevicu i svečana sveta misa sa stotinjak okupljenih vjernika u župnoj crkvi sv. Martina. Tumačeći ulogu sv. Tome apostola u traženju susreta s Uskrslim Kristom i njegovo ispovijedanje vjere, biskup je želio ohrabriti okupljene da i oni tragaju za susretom sa živim Bogom, da svoju vjeru svjedoče i prenose u obitelji. Poslije mise veći dio vjernika pridružio se zajedničkom domjenku i razgovoru kod župne kuće u ugodnom ozračju ljetne večeri. Župe Lećevica i Radošić zajedno sa filijalama broje nešto manje od četiristo vjernika.

Trećega dana pohoda, 4. srpnja, slijedila je župa Nevest koju vodi fra Mile Marović. Pastirski pohod počeo je vizitacijom župne kuće i ureda, te susretom sa najbližim suradnicima župnika fra Mile. Potom su župnik i biskup pohodili filijalu Visoka, crkvu Svih svetih, te pred crkvom izmolili odrješenje za sve koji su tu sahranjeni. Uslijedila je svečana sveta misa u župnoj crkvi Marijina Očišćenja – Sviječnica na kojoj je sudjelovalo osamdesetak vjernika što je više od polovice ukupnog stanovništva ove župe. U koncelebraciji je uz župnika fra Milu i biskupa bio je i dekan fra Luka Delić. Nakon mise vjernici su se zadržali u kraćem razgovoru s biskupom, župnikom i dekanom. Pohod je zaključen bratskom večerom u Unešiću.

U petak, 5. srpnja na blagdan svetih Ćirila i Metoda, slavenskih apostola biskup Rogić pohodio je župu Prgomet – Labin koju vodi fra Ante Vugdelija. Župnik fra Ante dočekao je biskupa kod crkve u Prgometu, a potom su se zajedno uputili do crkve sv. Ante u Oporu. Ondje ih je dočekalo desetak vjernika koji su porijeklom iz Opora a sada žive u Kaštelima i Splitu. Selo ima samo jednog stalnog stanovnika. Sveta misa služi se ondje četiri puta godišnje kada se okupe vjernici toga kraja vezani za svoj zavičaj. Razgovor u crkvi zaključen je molitvom odrješenja za sve koji su sahranjeni na groblju oko crkve. Potom su župnik i biskup pohodili crkvu sv. Stjepana prvomučenika u Prgometu gdje ih je dočekalo sedmero vjeroučenika, prošlogodišnji krizmanici s kojima se biskup zadržao u razgovoru i prisjećanju na krizmu. Bilo je doista lijepo čuti koliko su i dalje aktivni i da se sjećaju poruka s krizme. Slijedeća postaja bila je župna kuća u Labinu gdje je biskup obavio vizitaciju župnog ureda i matičnih knjiga, a potom se zadržao u razgovoru s okupljenim župnim suradnicima.

U 18 sati uslijedila je svečana sveta misa u crkvi sv. Silvestra, u Labinu na kojoj je sudjelovalo osamdesetak vjernika iz ove župe koja broji oko sto sedamdeset stanovnika. U homiliji biskup je tumačio poslanje svetih slavenskih apostola Ćirila i Metoda, te Isusove riječi: Idite po svem svijetu i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!” “I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.” Poslanje koje je upućeno i današnjem vjerniku, da čuvamo što nam je Isus rekao sažeto u zapovijedi ljubavi prema Bogu i bratu čovjeku. Utjehu i ohrabrenje nalazimo u Isusovim riječima da je s nama do svršetka svijeta. Pastirski pohod zaključen je večerom i druženjem sa petnaestak župnih suradnika.

U nedjelju, 7.srpnja biskup Rogić pohodio je župu Imena Isusova, Čvrljevo kojom upravlja župnik fra Ante Jurić Talaja. Pohod je započeo susretom sa članovima župnog vijeća, najbližim suradnicima iz svih pet filijala u župnoj kući u Čvrljevu u 9.30 sati. Nakon jednosatnog otvorenog razgovora o prilikama u župi uslijedile su pripreme za svetu misu u 11 sati. Svečanoj svetoj misi nazočilo je dvjestotinjak vjernika. Biskupa je na početku mise pozdravio župnik fra Ante, a u ime župljana to je stihovima učinio pjesnik Pero Matas. U homiliji biskup Rogić je pojasnio svrhu pastirskog pohoda: međusobno ohrabrenje u vjeri i ustrajnost u molitvi tumačeći Božju riječ ove nedjelje. U evanđelju Isus šalje svoje učenike kao janjce među vukove, a to znači da se zlo može samo dobrom pobijediti.

Nakon svete mise oko crkve orila se pjesma, ojkalica skupina u narodnim nošnjama. Od crkve do župne kuće svećenike i biskupa vozila je kočija, a pratili motoristi kluba Vuk samotnjak. Pred župnom kućom biskup je blagoslovio motoriste i poželio im sretne kilometre sigurne vožnje. Na bratskom ručku okupili su se gotovo svi svećenici Unešićkog dekanata.

Poslije ručka obavljena je vizitacija župnog ureda i matičnih knjiga i uslijedio je obilazak filijalnih crkava: Divojevići, Kladnjice, Utore i Vinovo. Pred svakom crkvom župnika i biskupa dočekala je skupina vjernika iz tog sela te su zajednički izmolili molitvu odrješenja za sve koji počivaju na groblju oko crkve. Kratko druženje, razgovor i fotografiranje za uspomenu bilo je kod svake crkve.

Pastirski pohod zaključen je radosnim druženjem u obitelji Gotovac u Vinovu iz kojeg potječe nekoliko redovnika i redovnica. Na rastanku župnik, biskup i najvjernija pratnja pohodili su kapelicu sv. Vinka Paulskog. Župa Čvrljevo broji nešto manje od tristo vjernika.

Pogledajte još

U Kninu održano županijsko (biskupijsko) natjecanje iz vjeronauka.

U OŠ dr. Franje Tuđmana u Kninu u četvrtak 16. ožujka 2023. održana je županijska …

Priredba povodom Dan Katoličke osnovne škole u Šibeniku

Obilježavanje i proslava 15. obljetnice djelovanja Katoličke osnovne škole u Šibeniku započelo je u školi …

Održana rekolecija svećenika Šibenske biskupije na temu „Unutarcrkveni otpori u vremenima krize. Moralno – etički aspekt. “ govorio je dr. fra Ante Bekavac.

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 15. ožujka u prostorijama Svetišta …