Otvorena izložba fotografija ”Tamo gdje palme cvatu”.

U petak, 20. svibnja, u galeriji interpretacijskog centra ”Civitas Sacra”, svečano je otvorena izložba ”Tamo gdje palme cvatu”.

Riječ je o izložbi fotografija oca Ante Gabrića i majke Terezije autora Zvonimira Atletića koji ih je upoznaoi fotografirao davne 1977. u njihovim misijama u gradovima Kolkata i Maria Polli. Od tada su se više puta sreli dok ih je pratio na njihovim putovanjima u Hrvatskoj i Indiji, dokumentirajući njihov rad i život. Atletić je vjerojatno fotograf koji je najčešće bio u mogućnosti dokumentirati njihov rad s bolesnim i siromašnim ljudima u njihovim misijama.

Otvorenju su prisustvovale i članice zaklade ”Otac Ante Gabrić” – Marina Vrečko i Ružica Brkić, te predsjednica zaklade Violeta Oršulić koje su posjetitelje upoznale sa likom oca Ante Gabrića i radom zaklade.
Autor fotografija je nažaost bio odsutan zbog zdravstvenih problema.
Otvorenje su pjesmom obogatili Anamarija Junaković i Hrvoje Burazer – Pavešković, a izložbu je svečano otvorio šibenski biskup Tomislav Rogić.

Jedna od najzaslužnijih osoba za zbližavanje ovih dviju zemalja, otac Ante Gabrić, rođen je 1915.u Metkoviću, a u Bengalu u Indiji proveo je točno 50 godina gdje se posvetio misionarskom radu među hindusima, muslimanima i malobrojnim katolicima. Usko i često je surađivao s Majkom Terezom.

Organizatori izložbe su Indijsko Veleposlanstvo i Zaklada Otac Ante Gabrić povodm proslave 30 godina uspostave diplomatskih odnosa između Indije i Hrvatske.
Temeljni cilj zaklade ”Otac Ante Gabrić” je očuvati uspomenu i promovirati duhovnost, život i djelo našeg najvećeg misionara kako bi bio uzdignut na čast olatara.

Izložba fotografija na temu ”Život i djelo vlč. Ante Gabrića u Indiji” prema viđenjima Zvonimira Atletića jedna je od mnogih priredaba koje se organiziraju u 2022. godini kao prikladna počast nekome tko je svojim uzornim životom pola stoljeća povezivao Indiju i Hrvatsku.

Izložba ostaje otvorena do 3. lipnja a ulaz je slobodan.

Tekst i foto: Valentino Dražić Celić

Pogledajte još

U župi Sv. Nikole Tavelića Sitno Donje u zaseoku Radnići održana je korizmena pobožnost križnog puta na otvorenom

U petak, 17. ožujka 2023. godine, u zaseoku Radnići koji pripada župi Sv. Nikole Tavelića …

Proslavljen sveti Josip – nebeski zaštitnik Katoličke osnovne škole.

Sveti Josip, nebeski zaštitnik Katoličke osnovne škole iz Šibenika i Dan škole proslavljeni su u …

U Kninu održano županijsko (biskupijsko) natjecanje iz vjeronauka.

U OŠ dr. Franje Tuđmana u Kninu u četvrtak 16. ožujka 2023. održana je županijska …