Osmo Nacionalno hodočašće Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara (HKDMST) održano je u subotu 17. lipnja 2023. u Šibeniku.

HKDMST svake godine okuplja članove iz svih gradova iz Hrvatske u kojima djeluju ogranci društva. Hodočašće su organizirale predsjednica HKDMST-a dipl. med. tech. sr. Slavica Janković te predsjednica HKDMST-a ogranak Šibenik sr. Željka Vukšić uz potporu članova svog ogranka. Ravnateljica Katoličke osnovne škole Šibenik s. Mandica Starčević omogućila im je korištenje školskog prostora gdje su se sudionici okupili i gdje je održan prvi dio hodočasničkog programa. Na hodočašću je sudjelovalo oko 150 članova društva iz ogranaka Zagreb, Karlovac, Rijeka, Sinj, Split, Dubrovnik, Koprivnica, Osijek, Vukovar i Šibenik te dvije medicinske sestre iz Siska.

Kako je nacionalni duhovnik o. Ilija Grgić bio spriječen sudjelovati, duhovno vodstvo na hodočašću preuzeo je duhovnik HKDMST-a ogranka Šibenik fra Ante Udovičić. Svečanu misu u Memorijalnoj kapeli 113. brigade sv. Mihovila predslavio je fra Ante. Misna nakana bila je za sve žive i pokojne članove HKDMST-a te njihove duhovnike. Pjevanje je predvodio bend iz crkve sv. Josipa u Ražinama. Fra Ante je propovijedao o ljubavi Srca Isusova i Marijina čiji su se blagdani tih dana slavili. To je Ljubav koja se bezuvjetno daruje kroz žrtvu do smrti na križu! Mi smo dužni preko Marijinog Bezgrešnog srca, slijedeći njezin primjer u poslušnosti i poniznosti uroniti u Presveto Srce Isusovo koje je nepresušni izvor milosrđa, potpuno mu se predati da nas ono oblikuje svojom ljubavlju i da mi možemo tu istu ljubav sa zahvalnošću uzvratiti Bogu preko žrtve darujući se za druge, poručio je među ostalim.

Molitvu vjernika čitale su nazočne predsjednice ogranaka. Nakon mise uslijedio je kratki predah i druženje članica uz kavu i kolačiće i delicije koje su nam pripremile članice ogranka Šibenik. U školskoj dvorani, nakon kratkog pozdravnog obraćanja predsjednice ogranka Šibenik Željke Vukšić i nacionalne predsjednice sr. Slavice Janković, fra Ante je održao predavanje „Ljubav prema sebi u svjetlu svakidašnjice Božje riječi“.

Istaknuo je drugu zapovijed ljubavi: Ljubiti bližnjega kao samog sebe. U toj zapovijedi je posebno istaknuo misao ljubavi prema sebi u svjetlu svakidašnjice i Božje riječi. Ljubiti sebe znači prihvatiti vlastiti život kao tajnu i dar. Nadalje, ljubav prema sebi, temelj je ljubavi prema drugima. Ljubav prema sebi znači iskrenost, posvećenost ciljevima, vjeru i slobodu. Važno se prepoznati u ljubavi Boga Oca koji nas je htio i stvorio, prepoznati se u Isusu, ljubljenom Sinu i shvatiti da smo u Njemu i mi ljubljena djeca istoga Oca i prepoznati se u tajni Duha ljubavi, u Duhu Svetomu koji je izliven u srca naša da bi i naše srce plamtjelo istinskom i punom ljubavlju. Ukoliko smo zahvaćeni tom božanskom ljubavlju moći ćemo voljeti sebe, jer ćemo se prepoznati u svjetlu divnih Božjih djela. Tako ispunjeni radošću moći ćemo voljeti ljude oko sebe. Tako ćemo ostvariti na ispravan način i osnovnu zapovijed ljubavi prema bližnjemu, jer ćemo u sebi nositi mjerilo: ljubit ćemo sebe u svjetlu Božanske ljubavi, poručio je među ostalim predavač.

Nakon predavanja održan je sastanak Upravnog odbora HKDMST-a. Uslijedilo je uzajamno prigodno darivanje, te ručak. Sljedeća točka programa bila je obilazak šibenske katedrale sv. Jakova koja je u obnovi. Sudionike su dočekali s. Mandica Starčević i šibenski biskup Tomislav Rogić koji nam je održao predavanje o povijesti Šibenske biskupije i katedrale. Na kraju je uslijedilo fotografiranje svih članova društva s mons. Rogićem ispred glavnog oltara katedrale.

Sudionici su posjetili i crkvu sv. Frane – Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića, prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca. Primio ih je gvardijan Samostana sv. Frane i rektor svetišta fra Josip Ivanović koji ih je detaljno upoznao sa značajem svetišta sv. Nikole za čije je štovanje posebno zaslužan bl. Alojzije Stepinac. Posjetili su i samostanski muzej gdje se čuvaju svečeve relikvije.Program su završili molitvom sv. Nikoli Taveliću koju je predmolio fra Josip, s porukom oslanjajući se na Isusovu oporuku: „Ovo činite meni na spomen“. Sv. Nikola Tavelić i drugi sveci i pokojni živjet će dok ih se god budemo sjećali – s tim riječima završilo je ovogodišnje hodočašće katoličkih medicinskih i tehničara.

Pogledajte još

Biskup Rogić slavio misu na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci

  Šibenski biskup Tomislav Rogić u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama predvodio js 24. …

Proslava „Ljetnoga“ sv. Nikole Tavelića u Svetištu u Šibeniku

Dana 21. lipnja 2024. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića proslavljena je 54. …

Misa zahvalnica u Katoličkoj osnovnoj školi.

Prigodom kraja školske godine biskup Tomislav Rogić u četvrtak  20. lipnja u katoličkoj osnovnoj školi …