Održana rekolekcija svećenika Šibenske biskupije.

Rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 9. studenog u biskupijskom marijanskom svetištu Vrpolju. Središnji dio rekolekcije bilo je izlaganje „Sveti Ciprijan pred izazovom jedinstva i sinodalnosti Crkve“ profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu dr. don Ivana Bodrožića.

Poruka svetog Ciprijana je aktualna i danas. U tom vremenu dogodio se raskol koji je pošao iz Rima od svećenika Novacijana, a njegovi sljedbenici zvali su se novacijanci. Oni su razbili jedinstvo Crkve na široj razini. Ciprijan je zauzeo stav da ih treba ponovno krstiti, a taj njegov stav zauzela je i cijela njegova zajednica i drugi biskupi iz područja Sjeverne Afrike. Međutim papa Stjepan je rekao da Rimska Crkva nikada nije običavala ponavljati krštenje, dakle, prekrštavati one koji su već bili kršteni u nekoj od tih zajednica, nego je priznavala krštenje tvrdeći: krštenje je došlo od Isusa. Kasnije je papa Stjepan zauzeo čvrsti stav jer je to bilo pitanje uopće razumijevanja krštenja i njegove važnosti. Papa je u tome bio dosta dosljedan i nije se slagao sa stavom afričkih biskupa“ istaknuo je dr. Bodrožić.

Papa je iznio svoje uvjerenje i rekao da treba poštovati apostolsku predaju koja je najjača, najstarija predaja, to je apostolska, rimska predaja. Godinu dana nakon toga dogodio se progon Crkve kad su nastradali papa Stjepan i Ciprijan kao mučenici te kasnije nije izvršena nova prepiska i rasprava“ rekao je dr. Bodrožić, istaknuvši da primjer takve lokalne sinodalnosti koju je zastupao Ciprijan, nije prošla. Navedeni primjer rasprave između svetog Ciprijana, afričkih biskupa i pape Stjepana pokazuje koliko nam treba poznavati povijest Crkve. Naime, uslijed nekih trenutnih rasprava u Crkvi, neki govore o ugroženosti Crkve kao nikad u njenoj povijesti, iskazujući neslaganje ne samo sa stavovima rimskog biskupa, nego i u odnosu na apostolsku predaju i istinu Božje riječi zapisane u Evanđelju, poručio je dr. Bodrožić.

Nakon izlaganja biskup Tomislav Rogić upoznao je svećenike sa novim financijskim sustavom koji će se početi primjenjivati od početka uvođenja eura. Svećenicima je govorio i o pastoralnim planovima za narednu kalendarsku godinu. Šibenska biskupija 2023. godine obilježava sedamsto dvadeset i pet godina postojanja te će pastoral biti obilježen tim događajem. Svećenike je upoznao i sa promjenama u službama u Šibenskoj biskupiji. Don Ivica Boko imenovan je kancelarom biskupije, a don Ante Vrcić povjerenikom za pastoral mladih.

Pogledajte još

U Kninu održano županijsko (biskupijsko) natjecanje iz vjeronauka.

U OŠ dr. Franje Tuđmana u Kninu u četvrtak 16. ožujka 2023. održana je županijska …

Priredba povodom Dan Katoličke osnovne škole u Šibeniku

Obilježavanje i proslava 15. obljetnice djelovanja Katoličke osnovne škole u Šibeniku započelo je u školi …

Održana rekolecija svećenika Šibenske biskupije na temu „Unutarcrkveni otpori u vremenima krize. Moralno – etički aspekt. “ govorio je dr. fra Ante Bekavac.

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 15. ožujka u prostorijama Svetišta …