Obredi Velikog petka u katedrali svetog Jakova. “Ako dragovoljno prihvatiš darovati se, tek tada rađaš novi život”, poručio biskup Rogić.

Obrede Velikoga petka u šibenskoj katedrali svetog Jakova 10. travnja predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić uz sudjelovanje generalnog vikara mons. Marinka Mlakića, katedralnog župnika don Krešimira Mateše i tajnika don Roka Glasnovića. Na obredima nisu sudjelovali vjernici, a obredi mogli su se pratiti uživo putem Facebook profila Šibenske biskupije.

„Grijeh se dogodi pod drvetom. Čovjek na početku izabra i neprestance oholo izabire neposluh. Sin Božji uđe u naš život oholosti, neposluha, grešnog svijeta da nas poslušnošću Očevoj volji izbavi od neposluha. Da nas ljude svojom poniznošću do smrti na križu oslobodi ohole umišljenosti i samodostatnosti. On koji grijeha ne učini, niti mu usta laž izustiše, uđe u ovaj svijet da nas istinom od zarobljenosti grijehu i sebičnosti oslobodi“, kazao je biskup Rogić u homiliji.

Naglasio je da je sva Božanska sila u Isusu Kristu na križu raspetom kao odsutna, kao skrivena, kao odložena za dan Uskrsnuća koji će tek doći. Treba ispuniti poslanje do kraja. Posljednji uzdah i riječ Dovršeno je! Duh je predan Ocu da ga proslavi zbog poslušnosti njegove, zbog potpunog sebedarja iz ljubavi za spasenje svijeta.

Stojimo pred križem bez riječi koje mogu dosegnuti, opisati, izreći svu dubinu poruke, kazao je biskup Rogić. Otajstvo križa trajat će kroz vjekove do konca svijeta. Uvijek iznova za svakog čovjeka biti će ili Prijestolje milosti ili sudar s besmislom ljudskog postojanja ako ne vodi u vječnu Božju ljubav, u vječni život s Bogom. Nositi svakodnevni križ po uzoru na Isusa može se samo u poslušnosti Očevoj volji. Potpuni odgovor na tajnu križa čeka nas u vječnosti, a dogodi se jer je Otac nebeski tako htio. Ako dragovoljno prihvatiš darovati se, tek tada rađaš novi život iz vlastitog predanja, sebedarja. Isus nas je upravo to došao naučiti svojim umiranjem na križu. – Kad radosno nosiš svoj križ, on će nositi tebe, zaključio je biskup Tomislav Rogić.

Pogledajte još

U Vodicama proslavljeno je Našašće svetog Križa.

Našašće svetog križa i Dana grada Vodica proslavljeni su u Vodicama u petak  3. svibnja. …

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …