Obraćanje vodičkog župnika don Franje Glasnovića vezano za vjerske aktivnosti i vjerski život u župi i gradu Vodicama.

Poštovani župljani i sugrađani, draga braćo i sestre u Kristu,

U novonastaloj situaciji koja je za sve nas teška  i neizvjesna, a s druge strane od nas traži odgovornost  i brigu te ljubav jedni prema drugima, kao vaš župnik obraćam vam se kako bih vam izrazio svoju blizinu i duhovnu potporu  te naznačio sljedeće vezano uz župu  i vjerske aktivnosti i vjerski život u župi i gradu Vodicama:

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19  odnose se na sve vjernike i trebamo se pridržavati

Sveta Misa
Odredbom je određeno  „Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda“.
U župi će biti sveta misa koju će župnik zajedno sa ž. vikarom (bez sudjelovanja vjernika) slaviti svaki dan,  te na toj misi moliti za narod  i prema nakanama koje su vjernici zapisali  u ž. uredu.
Nastojati ćemo putem mreže i portala imati i izravni prijenos sv. Mise nedjeljom i blagdanima, što ćemo na vrijeme najaviti i obznaniti.
Pozivam sve, što sam i u prethodnom pozivu učinio, da duhovno budemo povezani molitvom na svetoj misi.

Osobna molitva u crkvi
Odredbom je određeno „Neka crkve za vrijeme trajanja epidemije budu otvorene isključivo za molitvu i  pod  uvjetima koji su naznačeni u Odredbama.“
Molimo sve da se pridržavaju odredaba.
Našu ž. crkvu nastojati ćemo otvoriti za osobnu molitvu vjernika. Raspored i vrijeme ćemo naknadno objaviti  na portalu i stranici župe i staviti na oglasnoj ploči. 

Slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji.
Ako je netko u ovoj potrebi neka se obrati župniku da  mu podjeli sakramente i popudbinu. 

Rad u župnom uredu
Odredbom župni ured ostaje zatvoren do daljnjega, no župnik radi i djeluje u uredu i župi te je na raspolaganju i za potrebe župljana i sugrađana.
Svi koji imaju potrebu i trebaju pomoć i uslugu mogu se javiti na tel. 442-089; mob. 098/1742632  (viber i wapp) te na e-poštu župe:  zupa-vodice@zupa-vodice.hr

Pomoć potrebnima:
Župa i župni caritas nastojati će pomoći i iskazati svoju brigu i solidarnost sa potrebnima. Svima kojima je pomoć potrebna javiti se župniku na gore navedene kontakte.

Sprovod
Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.
U slučaju sprovoda i pokopa javiti se župniku i s njime dogovoriti, uz prethodni dogovor i dopuštenje mjerodavnih vlasti.

Duhovni sadržaji i katehetski materijali i građa 
Preporuka je da se  vjernicima, napose djeci, mladima i obiteljima posredstvom elektroničkih medija omogući pristup katehetskim i drugim duhovnim sadržajima. O tome, neka po odredbi dijecezanskih biskupa, skrbe katehetski uredi ili druga tijela i službe koje su na pomoć župnicima u njihovu pastoralnom djelovanju.

Mi ćemo u koordinaciji sa našim vjeroučiteljima i biskupijom nastojati pripremiti katehetske materijale i duhovni sadržaj za  katehetske skupine i vjernike u našoj župi. O svemu ćemo pravodobno obavijestiti putem mreže i portala.

Sve, kao i u prethodnom obraćanju, pozivam na molitvu i našu ljudsku i kršćansku  brigu i solidarnost jedni za druge i molim Gospodina da nas po svome svetom križu, kako je to uvijek i činio u našoj povijesti , sačuva, otkupi i spasi, te zagovor naše najvjernije odvjetnice i zaštitnice, Gospe od Karmela u čijoj godini Okita  jesmo i sv. Josipa zaštitnika  naše domovine i hrvatskog naroda neka nas zagovaraju kod Gospodina.

Župnik
Don Franjo Glasnović

foto: www.infovodice.com

Pogledajte još

Arhivke snimke. Mjuzikl djece iz OŠ Brodarica posvećen sv. Nikoli Taveliću izveden prije 20 godina 13. studenog 2000.

Prije dvadeset godina za tridesetu obljetnicu kanonizacije sv. Nikole Tavelića Samostan svetog Frane, župa Brodarica …

Pismo predsjednika Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimira Puljića uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić uputio je u nedjelju 15. studenog …

Nedjeljna homilija mons. Marinka Mlakića: 33. nedjelja kroz godinu A – Talenti – darovi radosti za radost

Prispodoba o talentima je jedna od najpoznatijih koje je Isus ispripovjedio. Po njoj je riječ …