Nedjelja muke Gospodnje i u župi Šubićevac okupila brojne vjernike. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je fra Mario Radman.

Vjernici okupljeni u samostanskom vrtu Sv. Ante, s maslinovim grančicama u rukama, slušajući Lukino evanđelje, prisjećali su se svečanog ali poniznog i nadasve jednostavnog Kristovog ulaska u Jeruzalem na magarčiću, kad su odjekivale riječi mnoštva: „Blagoslovljen Kralj, Onaj koji dolazi u ime Gospodnje! Na nebu mir! Slava na visinama!“ (Lk 19,38).

Poput Krista, učenika i mnoštva koje ga je slijedilo do Hrama, i vjernici okupljeni ove Nedjelje Muke Gospodnje – Cvjetnice u procesiji uputili su se u crkvu prinijeti žrtvu i iskazati slavu Gospodinu.

Svečano euharistijsko slavlje predslavio je fra Mario Radman, župnik i gvardijan, a u koncelebraciji bio je fra Marko Đerek, đakon.

Samo srca Bogu otvorena, srca koja prihvaćaju Krista kao svog Spasitelja, slušajući pjevano evanđelje po Luki o Muci našeg Gospodina nisu mogla ne osjetiti bol i tugu zbog izdaje Krista, zbog patnje i muke kroz koju je prošao za nas i naše grijehe.

Nakon otpjevane Muke, u svom obraćanju, fra Mario je upravo želio probudi vjernička srca. Svako vjerničko srce mjesto je gdje se Krist svečano uselio u trenutku našeg krštenja no ujedno to je i mjesto gdje je pravi Bog i pravi čovjek doživio svu zloću i bijedu. Gospodinovu Muku, ovaj svijet u kojem prevladava relativizam, promatra samo kao dio običaja. Doista nam je potrebna promjena, korjenita katarza, mijenjanje načina na koji pristupamo Bogu Isusu Kristu. Poklonimo se danas Gospodinu ali ne samo koljenom već prije svega srce. Ovim današnjim danom otvorimo vlastito srce kako bi uvijek iznova bilo zahvaćeno i poneseno snagom Otkupljenja.

Snažnu poruku uputio je fra Mario riječima: Kristovi smo učenici i ne budimo samo puki promatrač iz mnoštva već budimo učenici koji su spremni javno, jasno i glasno danas reći: „Da, ja poznajem toga čovjeka“, ja sam njegov, ja sam katolik, ja poštujem svoju vjerničku savjest pa što koštalo da koštalo i sav pripadam Njemu i Crkvi usprkos otporu i poniženjima koja proživljavam u ovome svijetu. Isuse ti si jedini Put, Istina i Život, makar se toliki dizali protiv Tebe i tvog naučavanja, sebi na propast!

Na kraju misnog slavlja fra Mario je zahvalio župnom zboru Sv. Ante, dječjem zboru Ljiljani, i njihovim voditeljicama i ministrantima te pozvao vjernike da, tijekom idućeg tjedna, sudjeluju na misnim slavljima i obredima Velikog tjedna kako bi uistinu mogli doživjeti i prihvatiti Krista Uskrsloga, Krista koji je jedini sposoban unijeti novost, radost i svježinu u svačiji život.

www.subicevac.hr

 

Pogledajte još

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …

Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u …